Oj szerszon nie rozumiesz..
A czego Ty wymagasz od handlarza pietruszki bez matury ?
Ja prosty wieśniak widze na znaku w lewo to jade w lewo..prosto to prosto..ruchu okrężnego nie lubię, bo mi raz sałatka chyba zaszkodziła
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » środa 26 lutego 2014, 23:58
Oj szerszon nie rozumiesz..
przez Nata » czwartek 27 lutego 2014, 00:51
przez dylek » czwartek 27 lutego 2014, 01:16
Nata napisał(a):Na tym rondzie jak ktoś pojedzie prosto przez wyspę, to może nawet się nie zorientować
przez Nata » czwartek 27 lutego 2014, 01:49
przez szerszon » czwartek 27 lutego 2014, 08:19
przez dylek » czwartek 27 lutego 2014, 09:10
Nata napisał(a):A tutaj masz nawet ratusz na środku "skrzyżowania"![]()
I do tego bez A-7. I w strefie zamieszkania.
przez aaltonen » czwartek 27 lutego 2014, 09:48
dylek napisał(a):Nata napisał(a):Na tym rondzie jak ktoś pojedzie prosto przez wyspę, to może nawet się nie zorientować
Ja pitolę...skrzyżowanie na którym parkingi powyznaczano... Albo ja nie rozumiem czym powinno być skrzyżowanie, albo ktoś, kto tam C-12 ustawiał....przejścia prowadzące spoza skrzyżowania prosto na jego środek...kto tak przejścia na skrzyżowaniach wyznacza ? Qrrrna się postarali...nawet przystanek wystawili centralnie na środku "skrzyżowania" Czy naprawdę tu musi stać znak "skrzyżowanie o ruchu..." ? Nie da się inaczej (mądrzej) oznaczyć jak jeździć wokół tego placu ?
szerszon napisał(a):http://goo.gl/maps/L8I17
czasami opary absurdu sa rozwiewane
przez maryann » czwartek 27 lutego 2014, 10:43
LeszkoII napisał(a):Błąd. Ruch (ruch dookoła wyspy) + kierunek (strzałki na znaku) = kierunek ruchu dookoła wyspy ...lub bardziej kolokwialnie - kierunek ruchu okrężnego, którego kierowca nie jest w stanie zmienićaaltonen napisał(a):Ruch (dookoła wyspy) + kierunek (strzałki na znaku) = kierunek ruchu
To nie to samo co kierunek jazdy przez skrzyżowanie (lub przez miejsce przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem).
No widzisz- przylepianie art. 25.1 do SoRO jest niemożliwe.LeszkoII napisał(a):A to ciekaweaaltonen napisał(a):W przypadku skrzyżowania oznakowanego samym C-12 ustępujesz wszystkim pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony.Podjąć decyzję masz przed skrzyżowaniem(czyli jeszcze przed "ruchem okrężnym)" - tj. zbliżając się do niego. Czy aby na pewno ten sam Art. 25.1 czytamy? A czemu z prawej strony skoro na rondzie poruszasz się w kierunku ruchu okrężnego? Co ze skręcaniem w lewo i ustąpieniem tym którzy jadą z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcają w prawo?
No i widzisz...![]()
![]()
Opowiadaj bajki dalej.
Nie widzę tam żadnego "kierunku przed rondem", zadnego F10 ani p8; ale jeśli by były- to rondo byłoby zdyskwalifikowane jako przykład w tym wątku.dylek napisał(a): proponuję ruszyć w lewo z ronda na przykład na rondzie w Kołbieli http://goo.gl/maps/btCcL
My tam kierunek jazdy prosto przed rondem.
przez szerszon » czwartek 27 lutego 2014, 11:32
Przejść dla pieszych na skrzyżowaniu nie widziałeś?
Przecież ta organizacja ruchu jest analogiczna do ruchu okrężnego. Nie ulega wątpliwości jednak, że C-12 w tym miejscu byłoby czytelniejsze.
(Ruch okrężnym na którym nie można pojechać dookoła wyspy
Niedługo w Warszawie C-12stką będą oznakowywać wszystkie skrzyżowania, nawet te bez wysp
przez aaltonen » czwartek 27 lutego 2014, 12:41
szerszon napisał(a):.Kierunek masz na znaku C-12
Napisałeś o kierunku jazdy. No to tradycyjnie jaki to kierunek..prosto, w lewo, w prawo...
szerszon napisał(a):To nie będzie w lewo. W lewo sie jedzie po elementach przeznaczonych do ruchu, a nie po wyspach.Jak będziesz uparty i zechcesz wjechać na wyspę to możesz ostatecznie skręcić w lewo...
szerszon napisał(a): W miejscu przecięcia sie dwóch jezdni to jeszcze nie.
szerszon napisał(a):Ruch okrężny na którym nie można pojechać dookoła wyspy
Ależ można..kto może to może. Tabliczke widział pod zakazem ???
przez LeszkoII » czwartek 27 lutego 2014, 14:42
przez aaltonen » czwartek 27 lutego 2014, 16:22
LeszkoII napisał(a): Na czym polega ten specyficzny ruch? Na tym, że każdy pojazd na skrzyżowaniu objeżdża wyspę lub obok niej przejeżdża (wcale nie musi zawracać a tym bardziej "kręcić się" 10 razy) od jej lewej strony - co z perspektywy niezależnego obserwatora (bociana na słupie) wygląda tak, jakby coś się ciągle kręciło wokół wyspy zawsze w tym samym kierunku.
LeszkoII napisał(a):"Ruch odbywa się wokół wyspy" to znaczy, że każdy pojazd wjeżdżający na skrzyżowanie będzie częścią tegoż specyficznego ruchu. Indywidualnie - każdy kierowca wie, że nie powinien spodziewać się pojazdu jadącego wokół wyspy pod prąd oraz że żaden pojazd nie wjeżdża na skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem.
LeszkoII napisał(a):" myślę, że Twoje rozumienie znaku Ruch okrężny jest dalece nieuzasadnione. Nie dość, że nadinterpretujesz treść znaku to jeszcze masz zastrzeżenia do rozporządzenia z dzu. nr 220. Nie za dużo tego wszystkiego na raz? Ty nie czujesz że coś tu śmierdzi, ale my czujemy.
przez szerszon » czwartek 27 lutego 2014, 16:59
Mam tu wkleić rysunek C-12 żebyś zajarzył? Prosto masz na znaku C-5, w lewo masz na C-4 w prawo na C-2, a na C-12 masz dookoła wyspy, przeciwnie do ruchu wsk. zegara.
Jak już wjedziesz w ruch okrężny, to spróbuj skręcić mocno kierownicą w lewo, gwarantuje ci że żadnych elementów przeznaczonych do ruchu tam nie będzie.
...To chyba patrzymy na inne skrzyżowania
Tabliczka może zostać, ale C-12 powinno zniknąć z tego skrzyżowania. Nie dość że nie ma ruchu okrężnego, to jeszcze zakaz skrętu w lewo wisi - załamka.
Ruch okrężny bez ruchu okrężnego
Czy uważasz, że to skrzyżowanie jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym?
Jeżeli tak, dlaczego nie stoi przy nim znak C-12 ?
Co do ustalania pierwszeństwa, to znak nakazu C-12 nie ma z tym nic wspólnego. Pierwszeństwa nie regulują znaki nakazu, tylko niektóre znaki informacyjne i ostrzegawcze, a jeżeli ich nie ma to przepisy art. 25.
Zależy z jaką wyspą. Błedy są, tylko nie tam , gdzie ty je "widzisz"Mam zastrzeżenie do nazywania w 220 każdego skrzyżowania z wyspą - skrzyżowaniem o ruchu okrężnym.
przez aaltonen » czwartek 27 lutego 2014, 17:14
szerszon napisał(a):Mam tu wkleić rysunek C-12 żebyś zajarzył? Prosto masz na znaku C-5, w lewo masz na C-4 w prawo na C-2, a na C-12 masz dookoła wyspy, przeciwnie do ruchu wsk. zegara.
Wklejaj ..i zaznacz mi ten kierunek jazdy o którym pisałeś.
![]()
Napisali z której strony objeżdża sie wyspę..i nic więcej. Reszta to twoje fantazje.
szerszon napisał(a): Nie. nie masz pojecia co to jest przecięcie sie dróg posiadajacych jezdnię. tak jak powyżej napisałem..wynika ,ze traktujesz obwiednię ronda jak droge jednokierunkową, co jest bzdurą.
szerszon napisał(a):Czy uważasz, że to skrzyżowanie jest skrzyżowaniem o ruchu okrężnym?
Jeżeli tak, dlaczego nie stoi przy nim znak C-12 ?
a co napisali w 220 ?![]()
przez szerszon » czwartek 27 lutego 2014, 17:17
Dobrze wiesz o co mi chodzi... traktuj dalej obwiednie jako jednokierunkową to faktycznie będziesz parkował na środku wyspy.To w końcu piszesz o przecięciu jezdni czy dróg. Zastanów się o co ci chodzi bo to nie jest to samo.
To pokaż gdzie to C-12 stoi....