Pierwszeństwo przejazdu.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Którą wersję uważasz za właściwą?

Czarny ma pierwszeństwo, bo pierwszy zajął pas ruchu, a zielony dopiero zamierza go zająć wykonując manewr skrętu.
2
17%
Zielony ma pierwszeństwo, bo jest to jedno skrzyżowanie- on skręca w prawo, a czarny skręca w lewo.
6
50%
Nie ustala się pierwszeństwa, bo tory pojazdów podczas przejazdy przez skrzyżowanie się w żadnym wypadku nie przecinają, a pojazdy kończą manewry na różnych pasach.
2
17%
Inna
2
17%

Liczba głosów : 12

Re: Pierwszeństwo przejazdu.

Postprzez kg1956 » czwartek 01 marca 2012, 15:51

Miałbyś stuprocentową rację, gdyby pomarańczowy nie ściął zakrętu. Ale ewidentnie ściął i musi przejechać przez linię przerywaną, co jest równoznaczne ze zmianą pasa i stosowaniem odpowiedniego przepisu.
W art. 22 czytamy:

4. Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony

Nic nie wspomniano, że to obowiązuje poza skrzyżowaniem, więc domniemam, iż na skrzyżowaniu również.
kg1956

Postprzez lith » czwartek 01 marca 2012, 16:07

I co z tego, że ściął przerywaną? Właśnie co ta przerywana zmienia? Przeciez przed przerywaną tak samo są 2 pasy, tyle, ze niewyznaczone. To jak przez niewyznaczone to ok, a jak przez przerywana to nie? mogę przecież równie dobrze ta przerywaną przeciągnąć przez całe skrzyżowanie w lewo:
Załączniki
031-1.PNG
031-1.PNG (9.19 KiB) Przeglądane 3596 razy
lith

Postprzez kg1956 » czwartek 01 marca 2012, 16:17

Na rondzie też wjeżdżasz komuś na jego pas, bo wjechałeś na rondo 5 sekund wcześniej i myślisz, że masz pierwszeństwo?
kg1956

Postprzez lith » czwartek 01 marca 2012, 16:24

Ale tutaj to nie jest czarnego pas, tylko to pomarańczowy miał do niego pierwszeństwo. Po to są przepisy, żeby nie było kto pierwszy na pasie ten lepszy.

Tutaj pierwszeństwo ma zielony, czy niebieski (który zajął pas pierwszy w końcu i w momencie kolizyjnym już nim jedzie)?:
Załączniki
lewo1.png
lewo1.png (4.41 KiB) Przeglądane 3593 razy
lith

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 marca 2012, 19:44

Mój pomarańczowy po skończeniu manewru zmiany kierunku jazdy i po zajęciu prawego pasa ruchu ewidentnie zmienia zajmowany pas ruchu. Pierwszeństwo przejazdu ustalamy na podstawie Art.22.4.

Twój (Lith-a) pomarańczowy choć troszkę zakręt zcina i to śmiało możemy stwierdzić, że zajmuje lewy pas ruchu podczas wykonywania manewru zmiany kierunku jazdy. Przejeżdża w poprzek prawego pasa ruchu będąc jeszcze pomiędzy drogą pionową a drogą poziomą, zanim zacznie poruszać się drogą poziomą. Pierwszeństwo przejazdu ustalamy na podstawie Art.25.1.

Choć granica pomiędzy zajęciem lewego pasa ruchu podczas wykonywania zmiany kierunku jazdy a zajęciem prawego pasa ruchu podczas wykonywania zmiany kierunku jazdy i poźniejszą zmianą zajmowanego pasa ruchu wydaje mi się czsem być płynna te dwa tory jazdy są raczej jednoznaczne i obie sytuacje nie budzą wątpliwości.
-----
Lith: Co z odpowiedziami na moje trzy pytania? Skusisz się?
Proszę o zachowanie formy TAK/NIE/NIE WIEM + komentarz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » czwartek 01 marca 2012, 21:05

Odpowiem, ok.
1.Tak; ale jeżeli oba pojazdy zajmują pasy w tym samym miejscu przecięcia sie kierunków ruchu to nie ma różnicy kto zajął pierwszy, czy kto przejechał nim 3m, bo nawet jak ktoś zajmie pas przed kimś wymuszając na nim pierwszeństwo to dalej jest to zwykłe wymuszenie. Bo jeżeli zajęcie przez pojazd pasa wiąże się z nieustąpieniem pierwszeństwa to nie powinien go zajmować. Nie jest tak, że dopóki skręcam to ustępuję, a w momencie kiedy ustawię się równolegle do drogi, którą jadę to mnie już nic nie obchodzi, bo manewr wykonałem. Tak samo jak wyjeżdżając z podporządkowanej nie mam nie wymusić pierwszeństwa dopóki nie skończę skręcać, tylko ogólnie cały mój wyjazd ma nie zmusić nikogo do gwałtownej zmiany prędkości. Oczywiście jest to dość płynne, ale raczej w kierunku, ze nikt nie powinien przeze mnie hamować przez jeszcze dobrą chwile po moim wyjechaniu, a nie że ważne, ze się ustawić zdążyłem zanim mi w tył wjechali, bo nie mieli nawet szansy wyhamować- ale ja zdążyłem wyjechać i skończyć manewr..

2.Nie, zależy od sytuacji i tego co akurat pojazdy robiły- czy zmieniały kierunek, czy pas ruchu. Skręcający w lewo ma ustępować pierwszeństwa skręcającemu w prawo aż ten skończy skręcać w prawo, a nie, że ja skoczyłem skręcać to nagle zmienia się sytuacja na drodze i mnie już nie obchodzą ci, którym miałem ustąpić.
3. Nie

Przejeżdża w poprzek prawego pasa ruchu będąc jeszcze pomiędzy drogą pionową a drogą poziomą, zanim zacznie poruszać się drogą poziomą.

A tutaj coś się zmienia? Pomarańczowy zajmuje pas w identyczny sposób (nie dotykałem tej linii. Różnica jest tylko taka , że droga z naprzeciwka idzie pod innym kątem, ale nadal jest to 1 skrzyżowanie.
Załączniki
031-1.PNG
031-1.PNG (7.23 KiB) Przeglądane 3560 razy
lith

Postprzez szymon1977 » czwartek 01 marca 2012, 23:13

lith napisał(a):Odpowiem, ok.
1. Tak.
2. Nie.
3. Nie.
Dzięki Lith. Zgadzamy się w 100%... poza interpretacją poczynań zielonego z tytułowej sytuacji.
lith napisał(a):A tutaj coś się zmienia?
Nie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lechB » czwartek 01 marca 2012, 23:17

Schematy skrzyżowań które rysujecie są złymi przykładami do których się trudno odnieś. Rozpatrywać najlepiej istniejące skrzyżowania.
Na tym forum zajmujemy się przepisami ruchu drogowego i jak ma sie zachować kierujący żeby jeździł bezpiecznie z PORD.
Budową dróg, skrzyżowań niech zajmują się drogowcy.
Wracając do tematu postu odniosłem się wcześniej i nie zmieniam zdania.
lith napisał(a):
Sygnalizacja- normalne S-1, skręcający w prawo przed przejściem dla pieszych, skręcający w lewo jeszcze przed wjazdem na skrzyżowanie.

Gdyby były dwa pasy ruchu na jezdni pionowej pojazd zielony skręcając w prawo by miał znak A-7 a że są 3 - pasy ruchu i odległość od przejścia jest zbyt mała dlatego jedyny przepis to zmiana pasa ruchu dla pojazdu zielonego jeśli chce zmienić na lewy lub środkowy.
Sygnalizacja przed przejściem dla skręcającego w prawo dotyczy tylko przejścia dla pieszych.Sygnalizacja na przejściu dla pojazdu zielonego (syg. zielony) to dla jezdni pionowej też mają syg. zielony.
Jeśli jest sygnalizacja S-1 to pojazdy skręcające w lewo, prawo muszą ustąpić pieszym bo dla nich jest syg. zielony.
lechB

Postprzez szerszon » piątek 02 marca 2012, 00:02

lith- twój nie moze "scinać" , ale szymona może pojechac jak ...pacman ? :mrgreen: , aby pasowało do jego teori.

nawet załączniki ustawia pod siebie, ale nie za bardzo to wychodzi... :D

szymonie na 3. Zajeli swoje wybrane przez siebie pasy ? zajeli.Chciał pózniej pomarańczowy zmienić ? ustepuje
a na jakiej podstawie twierdzisz, ze w momencie zmiany pasa przez pomarańczowego to jest jeszcze skrzyzowanie ?
szerszon

Postprzez lith » piątek 02 marca 2012, 00:24

@lechB
Zupełnie nie rozumiem co napisałeś. Nie rozumiem czemu zielony nie może wjechać od razu na środkowy czy lewy. Zajmowanie pasa ruchu prawego i jego zmiana nie ma tam kompletnie sensu, bo nie ma na to miejsca. Próbowano to zorganizować tam w ten sposób odgradzając środkowy od prawego ciągłą, ale się zupełnie nie sprawdzało, więc ludzie to olewali i oznakowanie wróciło do starej wersji. Nie rozumiem o co chodzi z sygnalizatorem dla przejścia... przecież sygnalizator to sygnalizator- albo możesz wjechać za albo nie. Normalny sygnalizator jak wszystkie inne i normalne skrzyżowanie o ruchu kierowanym. Zobaczycie małą wysepkę i nagle wielkie kombinacje, gdyby zamiast wysepki był obszar wyłączony z ruchu to nikt by nie wpadł nawet na to, że trzeba prawy zajmować po skręcie.

@szymon1977
A tutaj? :>
Załączniki
031-1.PNG
031-1.PNG (10.61 KiB) Przeglądane 3537 razy
lith

Postprzez polex » piątek 02 marca 2012, 10:10

Wtrącę swoje 0,03 PLN.
Nie po raz pierwszy widzę, że po przedstawieniu przez kogoś wyjściowego pytania następuje dyskusja, w której zamieszczane są mniej lub bardziej prawdopodobne, ale zawsze inne sytuacje. W mojej ocenie to nie ma najmniejszego sensu, bo każda sytuacja ma swoją specyfikę i należy je rozpatrywać indywidualnie.

Dlatego też powracam do sytuacji wyjściowej.
Nie zauważyłem, by ktokolwiek z Was przy ocenie pierwszeństwa, oceniał jego moment.
Kluczowym pytaniem jest czy pierwszeństwo oceniamy w obszarze skrzyżowania, czy poza nim? Odpowiedź na to pytanie przesądzi o tym kto w opisywanej sytuacji ma pierwszeństwo.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez szymon1977 » piątek 02 marca 2012, 12:11

lith napisał(a):A tutaj?
Pierwszeństwo pomarańczowego Art.25.1.
----
A teraz moje pytanie. Na skrzyżwoaniu stoi korek. Do skrzyżownia dojechały kolejno trzy pojazdy: czerwony, pomarańczowy oraz żółty. Wszystkie trzy pojazdy wjechały na skrzyżowanie. Ze względu na warunki ruchu wszystkie trzy zatrzymały się jeszcze na skrzyżowaniu, ale już tylko na drodze poziomej, na jej prawym pasie ruchu.

Który z trzech kolorowych pojazdów faktycznie stojących na prawym pasie ruchu według prawa zajmuje ten pas ruchu?
1. Żółty TAK/NIE
2. Pomarańczowy TAK/NIE
3. Czerwony TAK/NIE
024-8.PNG

-----
szerszon napisał(a):szymonie (...) na jakiej podstawie twierdzisz, ze w momencie zmiany pasa przez pomarańczowego to jest jeszcze skrzyzowanie ?
Na podstawie "kodeksowych" definicji pojęć droga, chodnik, skrzyżowanie i przejście dla pieszych, rozmieszczenia wymienionych elementów na moim rysunku oraz wszelkich znanych mi interpretacji wyżej wymienionych pojęć. Wiem, że mój rysunek jest mocno uproszczony, możesz wierzyć lub nie: dopóki na moim rysunku pojazdy nie przejadą poza przejście dla pieszych znajdują sie na skrzyżowaniu.
szymon1977

Postprzez lith » piątek 02 marca 2012, 13:07

ciężko powiedzieć, ale imo żółty jeszcze pasa nie zajął i w sumie jakby czarne nagle pojechały i by się zrobiło pusto to mógłby wjechać na ten, na który planował... ogólnie dość płynne to wszystko.
Przy ustalaniu pierwszeństwa nikt nie mierzy ile metrów kto przejedzie, gdzie dokładnie kto jest, tylko to jest sytuacja dynamiczna- przecież już dojeżdżając do skrzyżowania przewidujemy komu będziemy musieli ustąpić, a kto nam- i kilka metrów w torze jazdy po skrzyżowaniu tu na prawdę niewiele zmienia, bo to by było nie do ogarnięcia w czasie jazdy. Więc w tematowej sytuacji nie dochodzimy do tego czy ktoś na lewoskręcie zrobi manewr chwilę przed tym z prawo-skrętu czy chwile po nim tylko jeden skręca w lewo, a drugi w prawo. Jeli traktujemy całość jako 1 miejsce przecinania się kierunków ruchu to traktujemy to jako całość, a taka mała wysepka nic nie zmienia.

@szerszon
Dla mnie o tyle istotne, że na moim ostatnim schemacie wg szymona pomarańczowy ma pierwszeństwo- a jak dla mnie to jest praktycznie identyczna sytuacja jak na tytułowym skrzyżowaniu.
lith

Postprzez szerszon » piątek 02 marca 2012, 13:22

szymonie -to przesuńmy jeszcze z 50m PdP :D i ustalaj sobie pierwszeństwo na "skrzyżowaniu" w trakcie jazdy po nim.
Chyba teraz jest jasne dlaczego obawiałeś sie nowego moderatora i zmian w regulaminie :mrgreen:

A ostatnia grafika ...szczyt szczytów :eek2:
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 02 marca 2012, 20:14

lith napisał(a):ciężko powiedzieć, ale imo żółty jeszcze pasa nie zajął...
A dokładnie to nie zajął jeszcze pasa ruchu, który miał zamiar zająć. Jest to oczywiste. Ale nie oto pytałem. Pozwolę sobie powtórzyć.
szymon1977 napisał(a):Który z trzech kolorowych pojazdów faktycznie stojących na prawym pasie ruchu według prawa zajmuje ten pas ruchu?
1. Żółty TAK/NIE
2. Pomarańczowy TAK/NIE
3. Czerwony TAK/NIE
Dlaczego pytam? Każdy z kolorowych pojazdów, który w tej sytuacji zajmuje prawy pas ruchu aby znaleźć się na pasie lewym musi dwókrotnie zmienić zajmowany pas ruchu, i spełnić "kodeksowy" obowiązek ustąpienia pierwszeństwa przejazdu. Zgadza się?
-----
szerszon napisał(a):...przesuńmy jeszcze z 50m PdP...
Nic nie stoi na przeszkodzie poza... rozdzielczością mojego monitora. Większe skrzyżowanie mi się nie zmieści. Więc jak to skrzyżowanie jest dla Ciebie za małe powiększyć musisz je sobie sam.
-----
szerszon napisał(a):A ostatnia grafika ...szczyt szczytów
A raczej skrzyżowanie w godzinach szczytu. Co Ci nie pasuje? Nie spotkałeś się z taką sytuacją nigdy na żywo? Nie wiesz jak się zachować? Jaki przepis zastosować?
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze