Ktore auto ma pierwszenstwo na ktorym pasie ?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ktore auto ma pierwszenstwo na ktorym pasie ?

Postprzez lith » poniedziałek 21 listopada 2011, 20:01

Ja sie nie spotkałem z innym rozumowaniem niż takie, że pas niewyznaczony biegnie wzdłuż jezdni czyli dokładnie zgodnie z definicją pasa ruchu. Jezdnia się kończy- kończą się i pasy, a nie gdzieś zaczynają błądzić i szukać nowej jezdni do której mogłyby się przyczepić. Jak dla mnie jakiekolwiek samozwańcze, wyimaginowane zmiany przebiegu pasa są absolutnie bezpodstawne, co więcej są zupełnie nieprzewidywalne dla innych, więc nie mają żadnego sensu. Tak jak nie możemy sobie ustalić, że nasz niewyznaczony pas na szerokiej jezdni biegnie slalomem od jednej krawędzi do drugiej, tak nie możemy sobie przyjąć, że pas skręca akurat tam gdzie nam pasuje.
lith

Postprzez maryann » wtorek 22 listopada 2011, 10:10

Pasy niewyznaczone mogą mieć te same kształty i funkcje co niewyznaczone, i najczęściej tak jest. Skoro więc można tam jakoś poprowadzić linie prowadzące, to tak samo można i bez tych linii posłużyć się jezdnią. A przecież pasy niewyznaczone nie istnieją bez pojazdów wielośladowych, muszą być więc jakieś pojazdy i wystarczą co najmniej jeden, by utworzył sobie pas. Co stoi na przeszkodzie? Jak będą dwa, to razem tworzą dwa pasy, jak będą trzy obok siebie- to trzy. I już w tedy jeden wjeżdżając przed drugiego musi zmienić pas- swój pas na jego pas. Nie?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Amos » wtorek 22 listopada 2011, 13:48

Czy linie prowadzące wyznaczają pasy ruchu?
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez Joter » wtorek 22 listopada 2011, 14:41

Dz.U.nr 220 2003r- zał 2.2.1. Linie segregacyjne.
Linie segregacyjne stosuje się w celu:
-oddzielenia od siebie pasów prowadzących ruch w tych samych lub przeciwnych kierunkach...
Rozróżnia się następujące odmiany linii segregacyjnych:
[.......]
-P-1d -linia pojedyncza przerywana- prowadząca wąska
-P-1e -linia pojedyncza przerywana-prowadząca szeroka
Joter

Postprzez lith » wtorek 22 listopada 2011, 18:05

No ale jak nie ma tych linii i nie ma zasad żadnych jak te niewyznaczone pasy prowadzić nie mogę sobie od tak stwierdzić, że tu będzie leciał mój niewyznaczony pas i że mam z tego względu jakieś pierwszeństwo nad kimkolwiek. Przecież to tak jakbym sobie na rondzie o niewyznaczonych pasach ruchu stwierdził, że to jest rondo turbinowe i że mój wewnętrzny niewyznaczony pas na tym wylocie opuszcza skrzyżowanie i bez żadnego sygnalizowania, nie ustępując nikomu (bo przecież jadę swoim niewyznaczonym pasem) po prostu zjechał w ten sposób ze skrzyżowania. I jeszcze miał pretensję, że inni nie przestrzegają jego ustaleń.

@maryann
A jeżeli dwa pojazdy jadą od początku równo i twardo na jeden i ten sam pas, to który zmienia pas, a który jedzie swoim i dlaczego?
lith

Postprzez skax » środa 23 listopada 2011, 01:16

Hmm ... dziekuje, ze ktos postanowil odpowiedziec :) .. zawsze cos !

Pytalem sie o te pasy bo mialem w sobote egzamin - zdane za 1 razem. Dziekuje, pozdrawiam
skax

Postprzez kg1956 » środa 23 listopada 2011, 10:43

lith napisał(a):(...) Jezdnia się kończy- kończą się i pasy(...)

Zgadzam się całkowicie. Pasy nie istnieją bez jezdni. Tylko że w omawianym przypadku jezdnia się nie kończy! Na skrzyżowaniu też jest jezdnia.

lith napisał(a):No ale jak nie ma tych linii i nie ma zasad żadnych jak te niewyznaczone pasy prowadzić nie mogę sobie od tak stwierdzić, że tu będzie leciał mój niewyznaczony pas i że mam z tego względu jakieś pierwszeństwo nad kimkolwiek.(...)

Dokładnie to cały czas próbujemy udowodnić! Nie ma nikt pierwszeństwa. Ani jadący lewym pasem, ani jadący prawym pasem. No nareszcie doszliśmy do porozumienia. :spoko:
kg1956

Postprzez lechB » środa 23 listopada 2011, 10:48

Witam
maryann napisał(a):Pasy niewyznaczone mogą mieć te same kształty i funkcje co niewyznaczone, i najczęściej tak jest. Skoro więc można tam jakoś poprowadzić linie prowadzące, to tak samo można i bez tych linii posłużyć się jezdnią. A przecież pasy niewyznaczone nie istnieją bez pojazdów wielośladowych, muszą być więc jakieś pojazdy i wystarczą co najmniej jeden, by utworzył sobie pas. Co stoi na przeszkodzie? Jak będą dwa, to razem tworzą dwa pasy, jak będą trzy obok siebie- to trzy. I już w tedy jeden wjeżdżając przed drugiego musi zmienić pas- swój pas na jego pas. Nie?

Piszesz bez sensu i logiki. Poczytaj w ustawach dlaczego pasy na drogach się oznacza.
A jak wygląda pas nieoznaczony to kierowca musi sam określić w wyobraźni właściwy dla niego pas z uwzględnieniem szerokości jezdni.
Pasy nieoznaczone mogą być tylko dwa na jezdni.
lechB

Postprzez lith » środa 23 listopada 2011, 13:46

Pasy nieoznaczone mogą być tylko dwa na jezdni.
o, to nie słyszałem... ;]
lith

Postprzez karol09 » czwartek 24 listopada 2011, 01:23

Nie czytałem tematu, ale imo czerwony na 1 a drugi na 3 bo nie ma możliwości bezkolizyjnego skrętu jeśli niebieski będzie chciał wjechać na pas 1 a czerwony na 3.
karol09

Postprzez maryann » czwartek 24 listopada 2011, 10:22

lechB napisał(a): kierowca musi sam określić w wyobraźni właściwy dla niego pas.
Żadne w wyobraźni! Pasy sa na jezdni, a nie w wyobraźni. Wyżej mamy- "bez jezdni nie ma pasów ruchu", a niewyznaczonych nie ani bez jezdni, ani bez pojazdów wielośladowych.
Chyba na to już pora : http://prawko-kwartnik.info/anima/pas.html ...trochę nie rozumiem jednośladu z pasem, ale pomińmy.
maryann

Postprzez lith » czwartek 24 listopada 2011, 12:01

Kiedyś sądziłem podobnie, ale w tej chwili uważam, że właśnie nie tak wyglądają niewyznaczone pasy ruchu. jak wrócę ze szkoły, to postaram się nabazgrać jak to widzę. Już bzdurą jest to, że zmiana pasa to każda zmiana odległości od krawędzi jezdni.
lith

Postprzez lith » czwartek 24 listopada 2011, 22:56

Dobra to zamiast rysować, w sumie łątwiej to mi napisać będzie- z tej animacji wynika, że pas niewyznaczony jest praktycznie tylko pod samochodem i tylko trochę za i trochę przed i jest dokładnie tam gdzie jest samochód. A według mnie droga z niewyznaczonymi pasami w założeniu ma ileś pasów, przy czym nie jest to jakoś sztywno przestrzegane. Nie jest tak, że każdy jedzie w takiej odległości jakiej chce od krawężnika i samochody jadą- każdy po innym pasie. Jak są 2 niewyznaczone to samochody jadą w 2 rzędach, jak są 3 niewyznaczone to jadą w 3 rzędach, ale nie tak, że każdy ma swój pas. Oczywiście jak trafi się szerszy samochód to może sie okazać, że w danym miejscu ten dodatkowy rząd samochodów się nie zmieści... tu mają przewagę pasy wyznaczone, które przez to, że są na sztywno ustalone zazwyczaj mają wystarczającą szerokość. Z tej animacji wynika, żę samochody mogą jechać w totalnym bezładzie, bo każdy jedzie po swoim pasie, który w dodatku zmienia przy każdym ruchu kierownicą. Do tego zmieniając pas nie trzeba nikomu ustępować, bo przecież co z tego, ze pakujemy się pod maskę komuś skoro zajmujemy nie jego niewyznaczony, a nieco inny nasz niewyznaczony. Do tego wychodzi na to, że niektóre niewyznaczone pasy są częściowo na 2 różnych wyznaczonych co już zupełnie jest kosmiczne.
lith

Postprzez maryann » piątek 25 listopada 2011, 11:08

Nie odnoszę się do opinii o tej animacji, bo słabo pokazuje rzeczy istotne, ale ważne jest to że apsy niewyznaczone tak na prawdę w ogole funkcjonują tylko przy relacjach miedzy pojazdami obok siebie. Trzeba zacząć od takiej sytuacji, jak to sie mieszają, a dopiero potem można pojąć jak się tworzą.
Np., jadą w korku dwa tiry obok siebie- każdy swoim pasem. Zaraz za nimi trzy osobówki(obok siebie) i tworzą tak już nie dwa, a trzy pasy. Ale jeśli dwie osobówki nie wpuszczą między siebie trzeciej, to ile mamy pasów? I co przyjedzie kolejny samochód, to może się zmienić. I to działa nie tylko na prostej, ale i przed skrzyżowaniem- z wszelkimi zasadami pokonania skrzyżowania ze względu na zajmowany pas ruchu. W końcu też te same relacje na niewyznaczonych pasach ruchu jak wczesniej, przed skrzyżowaniem funkcjonują i na skrzyżowaniu.
maryann

Postprzez lechB » piątek 25 listopada 2011, 12:33

Witam
Jeśli widzicie na jezdni aż 3 pasy nieoznaczone w jednym kierunku to jeśli dojdzie do kolizji między pojazdami przy zmianie pasa nieoznaczonego to policjant będzie musiał namalować linie żeby ustalić czyja wina.
Ja prowadzę wykłady i staram się nauczyć jak stosować PORD w praktyce w czasie prowadzenia pojazdu.
Żeby zrozumieć PORD potrzebne jest doświadczenie i praktyka która nabywa się z wiekiem za kierownicą.
Dużo kursantów nie uczestniczy w wykładach, ważniejsza dla nich jest prowadzenie pojazdu.
Na temat pasów nieoznaczonych pisałem na tym forum wile razy, a temat powraca i te same problemy ze zrozumieniem.
Proszę zadać sobie pytanie dlaczego na jezdni nie oznaczono pasów np. ulicy, drodze, zapomnieli namalować drogowcy a może przepisy dopuszczają w tym miejscu nie oznaczać.
lechB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze