Co to jest wyprzedzanie? /wątek oddzielony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez cman » piątek 07 maja 2010, 21:24

Khay napisał(a):Moim zdaniem te dwa lub trzy są kontynuacją fragmentu o podziale na wyznaczone pasy ruchu. Czyli tych wyznaczonych w jednym kierunku musi być dwa lub trzy.

Właśnie nie. Wczytaj się dokładnie, najpierw jest tylko mowa o wyznaczonych pasach ruchu, nic więcej, nie ma nic o tym ile ma ich być, ile może być wyznaczonych, ile niewyznaczonych, ma to być odcinek drogi, na którym są jakieś wyznaczone pasy ruchu. Mamy P-4, więc jakieś są wyznaczone.
Potem jest tam dalej, że przy zachowaniu warunków i jest podzielone na jezdnię jednokierunkową i dwukierunkową. Dla dwukierunkowej jest dalej napisane, że jeżeli co najmniej ileś tam pasów ruchu jest przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku. Tyle, nijak nie jest powiązane to, że właśnie te (wszystkie) pasy ruchu w jednym kierunku muszą być wyznaczone.

Khay napisał(a):A co na to konwencja wiedeńska? Bo w sumie może to dało by obraz co nasz (niezbyt udany) autor miał na myśli?

Co miał na myśli to wiadomo, pisałem już o tym, i tak właśnie jest w Konwencji, ale cały problem polega na tym, że nasz autor tak przekombinował zapis z Konwencji, że zmienił jego znaczenie.

Konwencja wiedeńska napisał(a):11. a) Umawiające się Strony lub organy terenowe mogą na jezdniach o ruchu jednokierunkowym i na jezdniach o ruchu dwukierunkowym, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym i trzy pasy ruchu poza tym obszarem są przeznaczone dla ruchu w tym samym kierunku i są wyznaczone na jezdni liniami podłużnymi:
(...)
cman

Postprzez asfalt » piątek 07 maja 2010, 21:29

cman napisał(a):Co miał na myśli to wiadomo, pisałem już o tym, i tak właśnie jest w Konwencji, ale cały problem polega na tym, że nasz autor tak przekombinował zapis z Konwencji, że zmienił jego znaczenie.

Konwencja wiedeńska napisał(a):11. a) Umawiające się Strony lub organy terenowe mogą na jezdniach o ruchu jednokierunkowym i na jezdniach o ruchu dwukierunkowym, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym i trzy pasy ruchu poza tym obszarem są przeznaczone dla ruchu w tym samym kierunku i są wyznaczone na jezdni liniami podłużnymi:
(...)

Z konwencji wynika, że na drodze jednokierunkowej można wyprzedzać z prawej strony nawet, jeśli pasy są niewyznaczone.
asfalt

Postprzez cman » piątek 07 maja 2010, 21:46

Nie można, tak samo na jezdni jednokierunkowej muszą być wyznaczone pasy ruchu (2 w zabudowanym i 3 poza).
cman

Postprzez asfalt » piątek 07 maja 2010, 21:53

cman napisał(a):Nie można, tak samo na jezdni jednokierunkowej muszą być wyznaczone pasy ruchu (2 w zabudowanym i 3 poza).

Aha, myślałem, że część od jeżeli dotyczy jedynie dróg dwukierunkowych.
asfalt

Postprzez barbra » piątek 07 maja 2010, 22:01

Właśnie nie. Wczytaj się dokładnie, najpierw jest tylko mowa o wyznaczonych pasach ruchu, nic więcej, nie ma nic o tym ile ma ich być, ile może być wyznaczonych, ile niewyznaczonych, ma to być odcinek drogi, na którym są jakieś wyznaczone pasy ruchu. Mamy P-4, więc jakieś są wyznaczone.
Potem jest tam dalej, że przy zachowaniu warunków i jest podzielone na jezdnię jednokierunkową i dwukierunkową. Dla dwukierunkowej jest dalej napisane, że jeżeli co najmniej ileś tam pasów ruchu jest przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku. Tyle, nijak nie jest powiązane to, że właśnie te (wszystkie) pasy ruchu w jednym kierunku muszą być wyznaczone.

No kurcze,faktycznie,jakby w to się wczytać dokładnie..to uzasadnienie to ma jakiś konkretny sens wreszcie.
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez Cyberix » piątek 07 maja 2010, 22:04

scorpio44 napisał(a):Cybierix ==> a mógłbyś w końcu odpowiedzieć na tamto przywołane przez barbrę moje pytanie? Konkretnie to chodzi mi o to, które manewry z tamtych rysunków są Twoim zdaniem niedozwolone? Bo z kontekstu zrozumiałem, że więcej niż jeden.
Tylko ten jeden o którym teraz dyskutujemy.
Cyberix

Postprzez sankila » sobota 08 maja 2010, 00:16

scorpio44 napisał(a):Przepisy nie podają żadnego rozróżnienia na wyprzedzanie połączone ze zmianą pasa i niepołączone i cały art. 24 dotyczy każdego wyprzedzania.

No to mam duuży problem :(
Jadąc do pracy, skręcam na światłach w trasę warszawską - dużą ruchliwą trzypasmówkę. Niecały kilometr dalej mam zjazd w lewo.
Ruszając spod świateł, wjeżdżam na prawy pas z prędkością ok 25-30 km/h; pojazdy, które jechały prosto przez skrzyżowanie - wjeżdżają na pas środkowy i lewy z v~50.
Zgodnie a art. 24 "Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości", więc muszę kontynuować jazdę z prędkoscią 25/h.
Pomijam zasadność takiej prędkości (przepis to przepis) i reakcje jadących za mną kierowców, ale jak mam zmienić pas?.
Który kierowca, jadąc 50/h, wpuści pojazd, jadący 25/h? A nawet, gdyby chciał - jak ma tego dokonać? Depnąć po hamucach, żeby na odcinku kilku metrów zmniejszyć prędkość o połowę i pozwolić mi wjechać? Mało rozsądne i jeszcze mniej bezpieczne. Ale czekając, aż na tranzytowej trasie, lewy pas rozluźni się na tyle, że nikt nie będzie jechać obok mnie i będę mogła przyspieszyć do "normalnej" prędkości - to mogę dojechać do samej Warszawy, a ja chcę na sąsiednią ulicę.

Na wszystkich dwupasmówkach byłby jeden wielki horror. Udało mi się zająć prawy pas z prędkoscią 50/h i tak jadę, aż przede mną włączy się do ruchu pojazd, jadący 40/h i prawy pas grzecznie redukuje prędkość.
A co będzie, gdy przede mną włączy się do ruchu ciężarówka? Taki tir z przyczepą raczej nie przekroczy "na wejściu" 10/h. Jego też obejmuje przepis o zakazie przyspieszania, będąc wyprzedzanym, więc co dalej? Fly by me - 100 km w 10 godzin? :)

Jeśli zakaz przyspieszania obowiązuje przy każdym wyprzedzaniu - dlaczego absolutnie nikt go nie przestrzega? Nie mówię o nałogowych łamaczach przepisów, ale nawet L-ki egzaminacyjne, włączając się do ruchu, cisną na gaz - i egzaminatorzy nie reagują! Ba! - gotowi są oblać delikwenta, który nie przyspieszy, zarzucając brak dynamiki jazdy.
(Dlaczego policja chowa się z suszarkami po krzakach, zamiast ustawiać po dwie na ruchliwych trasach i: "pan złamał przepis o zachowaniu podczas wyprzedzania, należy się 350"? :wink:)

A przede wszystkim, gdzie w Twojej interpretacji przepisów jest LOGIKA, której brak zarzucasz mojej "radosnej twórczości"? Mamy "art. 24 dotyczy każdego wyprzedzania" i totalny chaos na drogach vs "art. 24 dotyczy określonego sposobu wyprzedzania" i jeździmy, jak jeździliśmy.
sankila

Postprzez scorpio44 » sobota 08 maja 2010, 00:33

sankila napisał(a):Jeśli zakaz przyspieszania obowiązuje przy każdym wyprzedzaniu - dlaczego absolutnie nikt go nie przestrzega?

Dlatego że - jak wyczerpująco pokazują to podane przez Ciebie przykłady - w wielu sytuacjach jest to po prostu nierealne i powodowałoby niezły chaos i zagrożenie. Nie zmienia to jednak faktu, że z przepisów jednoznacznie wynika co wynika, czy nam się to podoba, czy nie.

sankila napisał(a):A przede wszystkim, gdzie w Twojej interpretacji przepisów jest LOGIKA, której brak zarzucasz mojej "radosnej twórczości"?

To nie jest moja interpretacja przepisów, bo tu nie ma czego interpretować - art. 24 i definicja wyprzedzania są jednoznaczne. Braku logiki można by się ewentualnie doszukiwać właśnie w ich treści, jeżeli odniesiemy je np. do sytuacji, które przywołałaś.
scorpio44

Postprzez tristan » sobota 08 maja 2010, 10:46

Jestem przerażony tym, co cman pisze.

Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu.

Jest mowa o WYZNACZONYCH, a nie przeznaczonych, jak z uporem maniaka wciska.

Również twierdzenie, że testowe pytanie dotyczy ,,poza obszarem zabudowanym'' jest wymyślone naprędce. Nie ma tam żadnego oznakowania świadczącego o położeniu drogi. Może być ona zarówno w obszarze, jak i poza obszarem. Nie ma to znaczenia, bo odpowiedź zawsze jest taka sama: NIE WOLNO WYPRZEDZAĆ Z PRAWEJ, bo pasy ruchu są niewyznaczone.

Owszem, są tam dwa pasy ruchu w tym samym kierunku, ale nie są one wyznaczone i dlatego wyprzedzanie z prawej odpada.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez asfalt » sobota 08 maja 2010, 11:33

A ja myślę nadal, że cman ma rację.

Art. 24 ust. 10 stanowi, że
Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu

Wyznaczone są, przez podwójną ciągłą.
I dalej:
na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

I na naszym rysunku właśnie dwa mieszczące się tam samochody tworzą taką sytuację.

post edytowany przez moderatora (regulamin, pkt 8.)
asfalt

Postprzez scorpio44 » sobota 08 maja 2010, 11:35

tristan napisał(a):Jestem przerażony tym, co cman pisze.

To może przeczytaj uważnie słowo po słowie wszystkie przepisy (również te z rozporządzenia), które on przywołał? Wynika z nich niestety jednoznacznie, że sama linia P-4 na środku również wyznacza pasy ruchu.
scorpio44

Postprzez barbra » sobota 08 maja 2010, 11:45

Cyberix napisał(a):
scorpio44 napisał(a):Cybierix ==> a mógłbyś w końcu odpowiedzieć na tamto przywołane przez barbrę moje pytanie? Konkretnie to chodzi mi o to, które manewry z tamtych rysunków są Twoim zdaniem niedozwolone? Bo z kontekstu zrozumiałem, że więcej niż jeden.
Tylko ten jeden o którym teraz dyskutujemy.

Ale mam odczucie,że tym faktem sam kolega tu "został zaskoczony",w trakcie dyskusji :D .

--------------------------------------------------------------------------------
Cyberix napisał(a):
barbra napisał(a):@Cyberix
Ależ nie wszystkie te manewry są dozwolone! (mowa o tych moich rysunkach).

Co nie znaczy,że nie są wyprzedzaniem...
Dokładnie, to też jest wyprzedzanie tyle, że niedozwolone. Ale specjalnie, z premedytacją narysowałem te niedozwolone aby wykazać różnicę. Oczywiście tych niedozwolonych można by mnożyć, poprzez dodanie znaków informujących o wzniesieniu, o niebezpiecznym łuku drogi, itd...

No,ale nie po to piszę:(by kolejną polemikę tu tworzyć ),tylko wyrażam po prostu moje odczucia.
Rysunki,w każdym bądź razie pomocne w dyskusji są(chociaż nie po każdego myśli).
Czego wyrazem kolejny przykład jest:
Jestem przerażony tym, co cman pisze.

A ja już nie tak bardzo :wink: (i nie dlatego,że do spółki cmana chcę przynależeć),ale dlatego:
To może przeczytaj uważnie słowo po słowie wszystkie przepisy (również te z rozporządzenia), które on przywołał? Wynika z nich niestety jednoznacznie, że sama linia P-4 na środku również wyznacza pasy ruchu.

post edytowany przez moderatora (poprawiony cytat)
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez tristan » sobota 08 maja 2010, 12:56

scorpio44 napisał(a):
tristan napisał(a):Jestem przerażony tym, co cman pisze.

No owszem, ta linia może wyznaczać również pasy ruchu. No i? Skoro się upierasz, że w tym wypadku wyznacza pasy ruchu, a nie kierunki jazdy, to OK. Mamy dwa pasy ruchu i nie można wyprzedzać z prawej takoż.

Generalnie wyprzedzanie z prawej jest niebezpieczne, stąd konieczność jechania osobnym, wyznaczonym pasem. Na pasie niewyznaczonym nie jest określona szerokość, istnieje też ryzyko, że pacjent z pasa lewego uzna że to jeden pas a nie dwa, skoro liczba pasów niewyznaczonych nie jest jasno określona.

Generalnie pchanie się od prawej tam, gdzie nie ma wyznaczonych pasów liniami jest bardzo niebezpieczne. A nie wolno wykonywać manewrów niebezpiecznych.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez barbra » sobota 08 maja 2010, 13:30

@tristan:..... Na pasie niewyznaczonym nie jest określona szerokość, istnieje też ryzyko, że pacjent z pasa lewego uzna że to jeden pas a nie dwa, skoro liczba pasów niewyznaczonych nie jest jasno określona.

Generalnie pchanie się od prawej tam, gdzie nie ma wyznaczonych pasów liniami jest bardzo niebezpieczne. A nie wolno wykonywać manewrów niebezpiecznych.

Racja w tm,co piszesz.,jednak...?
Nie chcę,tu się wymądrzać,bo jeszcze przedwczoraj ,byłam przekonana (jak i pewnie większość dyskutantów,że "to wyprzedzanie"jest niedozwolone.
Ale wczorajsza dyskusja zdecydowanie zmieniła moje spojrzenie w tej sprawie,a szczególnie to:
.
Tu się rozpatruje stronę prawą tego zadagnienia,a nie to:
istnieje też ryzyko, że pacjent z pasa lewego uzna że to jeden pas...
bo niewiedza nie jest usprawiedliwieniem :] ...tak myślę.
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez cman » sobota 08 maja 2010, 14:24

tristan napisał(a):Również twierdzenie, że testowe pytanie dotyczy ,,poza obszarem zabudowanym'' jest wymyślone naprędce. Nie ma tam żadnego oznakowania świadczącego o położeniu drogi. Może być ona zarówno w obszarze, jak i poza obszarem.

Ta? Już nie pamiętasz jak Ty sam tłumaczyłeś mi, że jeżeli nie ma znaków dotyczących obszaru, to nie jest to obszar zabudowany?
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze