Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 08:32

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Zblizamy sie lewym pasem do skrzyzowania..tworzy sie lewy pas tylko do skrętu, a my dalej chcemy jechać prosto i jedziemy dalej lewym pasem na wprost..i nie jedziemy prosto..w tym miejscu droga nie zmienia swojego przebiegu dla szymona zmiana ..prawidłowo kierunku ruchu, a nie toru jazdy podlega pod zmianę kierunku jazdy..
Nie pisz, że coś jest dla Szymona, skoro to Szerszona kolejny głupi wymysł. To nie moje słowa, proszę tych bzdur ze mną nie łączyć.

A kto to napisał ?
Przecież widać gołym okiem, że tak jest! Choć przez skrzyżowanie przejeżdżamy na wprost, to najpierw skręcamy w prawo, później łukiem w lewo i znów skręcamy w prawo. Choć przez skrzyżowanie przejeżdżamy na wprost to wcale nie jedziemy prosto.

W podanym przeze mnie przykładzie mimo ,że jedziemy na wprost "najpierw skręcamy w prawo" :D
Przed czym sie bronisz ? Przecież chcesz sygnalizować każdy ruch kierownicą... :hmm:
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 09:16

szerszon napisał(a):Przecież chcesz sygnalizować każdy ruch kierownicą...
Nie pisz, że Szymon coś chce, skoro to Szerszona kolejny głupi wymysł. To nie moje słowa, proszę tych bzdur ze mną nie łączyć.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 09:22

Przecież cytowałem...nie rozumiem oburzenia...
Powtórzę
Przecież widać gołym okiem, że tak jest! Choć przez skrzyżowanie przejeżdżamy na wprost, to najpierw skręcamy w prawo, później łukiem w lewo i znów skręcamy w prawo. Choć przez skrzyżowanie przejeżdżamy na wprost to wcale nie jedziemy prosto.

W obu przypadkach jedziemy na wprost..
Nie wiem dlaczego w jednym nie chcesz sygnalizować i sie oburzasz, a w drugim w stylu, który by zawstydził Rejtana bronisz swojego punktu widzenia...
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 09:33

szerszon napisał(a):Nie wiem dlaczego...
Bo czytając moje wypowiedzi stosujesz własne interpretacje słów w nich użytych. Wychodzi ci masło maślane, o czym świadczą Twoje pozbawione jakiejkolwiek logiki komentarze. Wymyślasz głupoty i przypisujesz je do mnie. Ja nie jestem Twoich stwierdzeń autorem. Wymyśliłeś bzdurę to sam sobie ją wytłumacz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 09:57

Nie..po prostu obrazuję twój punkt widzenia..całkowity brak konsekwencji..tutaj ( rondo) domagasz sie sygnalizacji i widzisz zmianę kierunku jazdy ( mimo jazdy na wprost)..powołujesz sie na Art 22.2..zupełnie odmienny punkt widzenia przedstawiasz na skrzyżowaniu, gdzie jedziesz na wprost , a nie jedziesz prosto.
:hmm:
szerszon

Postprzez racjonalista » poniedziałek 18 listopada 2013, 10:10

Szerszon imputujesz Szymonowi coś czego nie napisał.

Szymonowi cały czas chodzi o to że przepisy art. 22 należy stosować do manewrów takich jak skręcanie, czyli zmiany kierunku jazdy - a nie przejazdu przez skrzyżowanie.

Przejazd przez skrzyżowanie nie jest manewrem co do którego masz zastosować przepisy art. 22 - podobnie jak przejazd przez węzeł drogowy czy przez miasto. (W art. 22 nie ma słowa o przejeździe przez skrzyżowanie czy o skrzyżowaniu)

Przejeżdżając przez skrzyżowanie możesz zmianę kierunku jazdy wykonać raz, a możesz kilka razy - wszystko zależy od geometrii skrzyżowania.

Dodam że w pełni się z Szymonem zgadzam.
racjonalista

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 10:28

Dodam że w pełni się z Szymonem zgadzam.

Nie wiem dlaczego, ale sie nie dziwię... :D
Szerszon imputujesz Szymonowi coś czego nie napisał.

Świetnie wiem co napisał i jaki jest jego punkt widzenia

Szymonowi cały czas chodzi o to że przepisy art. 22 należy stosować do manewrów takich jak skręcanie, czyli zmiany kierunku jazdy - a nie przejazdu przez skrzyżowanie.

Nie widzę tego....
Jeśli skrętem nazywasz jazdę po łuku troszkę w lewo na rondzie......
Jak rozumiecie skręcanie ? Każdy ruch kierownicą ? Na to wygląda...
(W art. 22 nie ma słowa o przejeździe przez skrzyżowanie czy o skrzyżowaniu)

Ten punkt widzenia znam, chociażby nie wiem pod jakim nickiem byś go nie napisał..
czyli co..skręcając np w lewo na skrzyżowaniu nie ma zastosowania Art 22 ? Bo nie napisali ? W art 25 też jest napisane o skręcaniu..przypadkiem ?

Przejeżdżając przez skrzyżowanie możesz zmianę kierunku jazdy wykonać raz, a możesz kilka razy - wszystko zależy od geometrii skrzyżowania.

Już to znam..rondo niewątpliwie generuje kilka zmian kierunków jazdy... :hmm:
============
Pod tym nickiem masz zaległości...zamiatasz pod dywan ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 12:43

szerszon napisał(a):Świetnie wiem co napisał...
Niestety Szerszon ale moje słowa rozumiesz w tak samo ograniczonym stopniu jak treść PoRD. Wystarczy poczytać jak nieumiejętnie żonglujesz pojęciami przejechał przez skrzyżowanie na wprost, jechał prosto, skręcił, zmienił kierunek jazdy, zmienił kierunek ruchu, tor ruchu, kręcenie kierownicą... Każde z tych określeń oznacza co innego a Ty je mylisz, to i masło maślane zarówno z moich wypowiedzi jak i z PoRD Ci wychodzi.

Wszędzie gdzie widzę zmianę kierunku jazdy sygnalizuję to kierunkowskazem. Wszędzie gdzie skręcam zbliżam się do odpowiedniej krawędzi jezdni. A gdy skręcam w lewo ustępuje pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z przeciwka (jeżeli oczywiście pierwszeństwo przejazdu nie wynika z innych przepisów). Tyle samo ja co i PoRD. A, że Ty przekręcasz moje wypowiedzi zamiennie stosując pojęcia w PoRD użyte bez kompletnie żadnego zrozumienia ich znaczenia to i bzdury Ci wychodzą. To wszystko na temat Twoich interpretacji moich wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 listopada 2013, 13:37 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez taik » poniedziałek 18 listopada 2013, 13:37

dylek napisał(a):Znów zaczynacie to samo.... skoro oznaczony C-12 tzn, że skrzyzowanie.
Bzdura.

Prawdą wynikającą bezpośrednio z opisu tego znaku jest to, że musi być skrzyzowanie, by można było tam postawić C-12, a nie to, że jego ustawienie stworzy z czegokolwiek skrzyżowanie.
Ten plac wokół sukiennic skrzyzowaniem oczywiście nie jest...kto dopuscił ustawienie tam C-12 ? p Dworaka spytajcie :D
A skoro nie jest skrzyzowaniem, to wg mnie nie ma sensu na jego podstawie roztrząsać jak należy jeździć po skrzyżowaniach...

Powodzenia w dalszych dyskusjach

Ale gdzie jest ta granica prawidłowości oznaczenia [C-12]?
Zauważ, że takich skrzyżowań, których obwiednia nie mieści się w powierzchni przecięcia dróg lub które nie posiadają poszerzonych wlotów/wylotów, jest całe mnóstwo.
Może nie są to skrzyżowania typu Głogów, czy Rynek Krakowski, ale są zdecydowanie większe od małych i średnich rond.
Co z nimi zrobić? – uznać za źle oznaczone?
taik

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 18 listopada 2013, 13:40

Co najmniej jedno z przedstawionych w "220" skrzyżowań już wykracza poza
Dylkową interpretację definicji skrzyżowania. ŻÓłty kwadrat w całości zmieści się na wyspie centralnej a i tak Ustawodawca postawił C-12. I co teraz? Błąd Ustawodawcy czy Dylka?
064-0.png
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 14:51

Wystarczy poczytać jak nieumiejętnie żonglujesz pojęciami

Tobie idzie to świetnie... :D nawet potrafisz wprowadzać własne ..innowacyjne

przejechał przez skrzyżowanie na wprost,

czyli nie nastapiła zmiana kierunku jazdy...

jechał prosto,

czyli nie nastapiła zmiana kierunku jazdy

skręcił,

zmienił kierunek jazdy,

Tożsame...
, zmienił kierunek ruchu,

Dla Ciebie jest to równoznaczne ze zmianą kierunku jazdy..jak widać po sygnalizacji na rondzie.

tor ruchu,

Mozna podciagnąć pod kierunek ruchu..

kręcenie kierownicą.

Dla Ciebie występuje ze zmiana kierunku jazdy i z sygnalizacją..vide..ronda

Właśnie to budzi zdumienie i nie ma zgody na takie podejście do tematu
. Każde z tych określeń oznacza co innego a Ty je mylisz,

Większość tych określeń jest dla Ciebie tożsame i dlatego wychodzi co wychodzi, a twoim jedynym ostatnio argumentem jest...
Niestety Szerszon ale moje słowa rozumiesz w tak samo ograniczonym stopniu jak treść PoRD.

Jeśli tak świetnie rozumiesz PoRD to co mi tu wyjeżdżasz z Art 16 na skrzyżowaniu przy zmianie kierunku jazdy ?
Wszędzie gdzie widzę zmianę kierunku jazdy sygnalizuję to kierunkowskazem.

Tylko Ty ja widzisz tam gdzie jej nie ma..jeśli opuszczenie ronda jest dla Ciebie zminą kierunku jazdy i uważasz,że nalezy to sygnalizować to bądź konsekwentny i sygnalizuj wjazd na rondo ..to także zmiana kierunku jazdy według Ciebie..
gdzieś pisałeś, że nie sygnalizujesz, a teraz piszesz,że sygnalizujesz "wszędzie gdzie widzisz"
No to jak to jest ?
Wszędzie gdzie skręcam zbliżam się do odpowiedniej krawędzi jezdni.

W końcu na rondzie i przy wjeździe na nie też ? :spoko:

A, że Ty przekręcasz moje wypowiedzi zamiennie stosując pojęcia w PoRD użyte bez kompletnie żadnego zrozumienia ich znaczenia to i bzdury Ci wychodzą.

To nie ja piszę o jeżdzie przy zawracaniu na rondzie pasem zewnętrznym :D
Nie przekręcam, tylko konsekwentnie pilnuję...ponieważ te same manewry raz są u Ciebie zmianą kierunku jazdy podlegające sygnalizowaniu, a w następnym poście już zmiana kierunku ruchu...
To wszystko na temat Twoich interpretacji moich wypowiedzi.

Może jakieś argumenty ?
Bo ostatnio zaczynają Ci puszczać nerwy i balansujesz na granicy...
Niestety Szerszon ale moje słowa rozumiesz w tak samo ograniczonym stopniu jak treść PoRD.
szerszon

Postprzez szerszon » poniedziałek 18 listopada 2013, 16:01

Userze o dziesięciu nickach...
Szerszon jeszcze powiedz co to jest kierunek ruchu i kierunek jazdy bo tak namiętnie żonglujesz tymi pojęciami, a mam wrażenie że nie do końca wiesz o co chodzi

Nie ma tego konkretnie napisane w definicjach, ale mozna wyciagnąć wnioski na podstawie poszczególnych artykułów i paragrafów.
Nie ja tu piszę, ze kierunek jazdy=kierunek ruchu bo jest to oczywiście nieprawdą.
Czemu uważasz że jadąc po skrzyżowaniu o ruchu okrężnym skręcam mimo że kierunku ruchu (ruchu okrężnego) nie zmieniam?

Mozesz wskazać, gdzie tak napisałem..jakoś sobie nie przypominam...jeśli mam zamiar zmienić kierunek jazdy na skrzyżowaniu to w trakcie jazdy po skrzyżowaniu jestem w trakcie zmiany kierunku jazdy..zacząłem to robić przy wjeździe na skrzyżowanie
Jeśli dla Ciebie ruch okrężny to kierunek jazdy to sie nie dziwię,że zjeżdżając z ronda chcesz zmieniać kierunek jazdy..
Natomiast nie widzę podstaw sygnalizowania kierunku ruchu w kierunek jazdy ( powierzchnia skrzyżowania, czyli przecięcie sie dróg w pojedyńczą drogę)
To jest dla mnie najdziwniejsze w twoim rozumowaniu.

Mnie bawi dla odmiany ruch okrężny, czy kierunek ruchu okrężnego..czyli jaki ? Prosto, w lewo..w prawo ? A może zawracanie ?
Jeśli ruch okrężny jest tożsamy dla Was ( nie wiem do którego z dziesięciu nicków sie zwracam) z kierunkiem jazdy to nie widzę powodu, aby nie sygnalizować wjazdu w ruch okrężny jak i wyjazdu z ruchu okrężnego..tylko bądźcie konsekwentni i stosujcie to na rondach typu "kwadratowego"..a nie na jednym rondzie sygnalizuje , a na innym to juz nie..
Czy uważasz że można skręcić nie zmieniając kierunku ruchu?

Nie. Ale możliwa jest zmiana kierunku ruchu bez zmiany kierunku jazdy.
===============================
O ..post znikł...
szerszon

Postprzez racjonalista » poniedziałek 18 listopada 2013, 16:32

szerszon napisał(a): To nie ja piszę o jeżdzie przy zawracaniu na rondzie pasem zewnętrznym :D

A czy jazda po skrzyżowaniu zgodnie z kierunkiem ruchu okrężnego to jest zawrócenie?

Czy zawrócenie to zmiana kierunku jazdy na przeciwny wykonana za pomocą jednego manewru czy kilku?
Dam ci taki przykład. Pojazd zjechał z autostrady dojechał do skrzyżowania skręcił w lewo przejechał nad autostradą, skręcił w lewo i ponownie wjechał na autostradę w przeciwnym kierunku niż pierwotnie. ZAWRÓCIŁ?

szerszon napisał(a):
Mnie bawi dla odmiany ruch okrężny, czy kierunek ruchu okrężnego..czyli jaki ? Prosto, w lewo..w prawo ? A może zawracanie ?

A mnie natomiast przeraża że kierunki ruchu nazywasz zawróceniem, w lewo, w prawo - czyli co skręcaniem?
Kierunek ruchu to dla ciebie zawrócenie, skręcenie. Nie tędy droga kolego. To są manewry.

Kierunek ruchu to jak nazwa wskazuje - RUCH po określonym torze i nadany temu ruchowi określony KIERUNEK.
Ruch okrężny to kierunek ruchu - dookoła wyspy w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.

Zupełnie nie rozumiem czemu chcesz się ustawiać na lewym pasie przed rondem i włączasz lewy kierunkowskaz mimo że w lewo nie skręcasz.
To że przejeżdżasz przez skrzyżowanie tak że zmieni się twój wypadkowy KIERUNEK GEOGRAFICZNY - kompletnie nie ma żadnego znaczenia dla art. 22.2.

szerszon napisał(a): Jeśli dla Ciebie ruch okrężny to kierunek jazdy to sie nie dziwię,że zjeżdżając z ronda chcesz zmieniać kierunek jazdy..

Jeżeli jadę zgodnie z tym kierunkiem ruchu (ruchem okrężnym) to dlaczego nie jest moim kierunkiem jazdy??? Masz jakiś powód ?
racjonalista

Postprzez Cyberix » poniedziałek 18 listopada 2013, 16:43

racjonalista napisał(a):Dam ci taki przykład. Pojazd zjechał z autostrady dojechał do skrzyżowania skręcił w lewo przejechał nad autostradą, skręcił w lewo i ponownie wjechał na autostradę w przeciwnym kierunku niż pierwotnie. ZAWRÓCIŁ?

Przykład chybiony bowiem pojazd nie wykonał tego manewru na jednym skrzyżowaniu. Podaj przykład ale w obrębie jednego skrzyżowania.
Cyberix

Postprzez racjonalista » poniedziałek 18 listopada 2013, 16:55

Cyberix napisał(a):
racjonalista napisał(a):Dam ci taki przykład. Pojazd zjechał z autostrady dojechał do skrzyżowania skręcił w lewo przejechał nad autostradą, skręcił w lewo i ponownie wjechał na autostradę w przeciwnym kierunku niż pierwotnie. ZAWRÓCIŁ?

Przykład chybiony bowiem pojazd nie wykonał tego manewru na jednym skrzyżowaniu. Podaj przykład ale w obrębie jednego skrzyżowania.

A jakie znaczenie ma czy na jednym skrzyżowaniu czy na wielu? W ogóle nie ma znaczenia czy jest skrzyżowanie czy nie.
Chodzi o ilość manewrów w przypadku zawracania - zawracanie to jeden manewr.

Inny przykład: Jechałem drogą, skręciłem w prawo na pole, na polu objechałem drzewo, skręciłem w lewo z powrotem na drogę w kierunku przeciwnym. Czy taki manewr jest ZAWRÓCENIEM w myśl Prawa o Ruchu Drogowym? Nie jest. Jest to skręcenie w prawo i włączenie się do ruchu i skręt w lewo.

Tak samo wjechanie na skrzyżowanie o ruchu okrężnym, objechanie wyspy dookoła, skręcenie w prawo i zjechanie w tą samą drogę którą przyjechałem nie jest zawróceniem w myśl prawa o ruchu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 18 listopada 2013, 16:58 przez racjonalista, łącznie zmieniany 1 raz
racjonalista

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze