Gdzie w art.25 jest napisane, że dotyczy tylko skrzyżowań równorzędnych?
Ja tylko zacytowałem czyjąś wypowiedź. Przysłowie: "Uderz w stół a nożyce się odezwą" zadziałało doskonale...
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » poniedziałek 13 lipca 2015, 22:36
Gdzie w art.25 jest napisane, że dotyczy tylko skrzyżowań równorzędnych?
przez papadrive » poniedziałek 13 lipca 2015, 23:32
przez sankila » poniedziałek 13 lipca 2015, 23:39
Nie w 25, tylko w 5: "znaki przed ustawą".papadrive napisał(a):Ludzie, co wy wypisujecie?Gzie w art.25 jest napisane, że dotyczy tylko skrzyżowań równorzędnych?
Chętnie poznam Twoje światłe poglądy na pierwszeństwo regulowane znakami B20. Chętnie zapoznam się z paragrafem o ustępowaniu pierwszeństwa pojazdowi stojącemu.Tak, rzeczywiście nożyce się odezwały i brzdęknęły bzdurkę.o ruszaniu lub nieruszaniu spod STOPU.
przez szerszon » poniedziałek 13 lipca 2015, 23:58
Widziałeś "ustawową" drogę z pierwszeństwem (bez znaków)?
3/ D1/A7 (plus ustawa dla pojazdów na D1)
Jest pojazd w ruchu bądź włączający sie do ruchu.Chętnie zapoznam się z paragrafem o ustępowaniu pierwszeństwa pojazdowi stojącemu.
Patrzac na tę "hierarchie" wynika,że D-1 jest ważniejsze niz S-1...2/ S1 na wjeździe, a w środku ustawa
przez szymon1977 » wtorek 14 lipca 2015, 20:05
Tak. W "220" opisano sytacje, w ktorej d-1 nie trzeba powtarzac pomiedzy skrzyzowaniami.sankila napisał(a):Widziałeś "ustawową" drogę z pierwszeństwem (bez znaków)?
przez szerszon » wtorek 14 lipca 2015, 21:40
przez sankila » wtorek 14 lipca 2015, 21:49
Uważasz, że "nie ma znaków" oznacza to samo, co "nie trzeba znaku powtórzyć"(bo jest mniej niż 50 m)?szymon1977 napisał(a): W "220" opisano sytacje, w ktorej d-1 nie trzeba powtarzac pomiedzy skrzyzowaniami.
jeszcze nie widziałam, żeby D1 i S1 między sobą hierarchię ustalały; zdawało mi się, że albo światła, albo znaki.Patrzac na tę "hierarchie" wynika,że D-1 jest ważniejsze niz S-1.
przez szerszon » wtorek 14 lipca 2015, 22:16
Pytanie było wskazówką dla papadrive - musiałyby istnieć drogi, z ustawowym pierwszeństwem na skrzyżowaniu, żeby art. 25 dotyczył skrzyżowania innego , niż równorzędne.
Widziałeś "ustawową" drogę z pierwszeństwem (bez znaków)?
Jedyna sensowna odpowiedź na tak bezmyślne zadane pytanie. Pojazdy z posesji włączają się do ruchu i mają ustąpić pierwszeństwa pojazdom na drodze...w jakiej relacji jest pojazd na drodze w stosunku do wyjeżdżającego z posesji ? Nie za trudne ?jeszcze lepiej - do wyjazdów z posesji.
Zobaczysz jak się w końcu nauczysz przepisówjeszcze nie widziałam, żeby D1 i S1 między sobą hierarchię ustalały; zdawało mi się, że albo światła, albo znaki.
Jeszcze podkreślę KOLEJNOŚĆKolejność porządku na skrzyżowaniu:
1/ ustawa - czyli art. 25
2/ S1 na wjeździe, a w środku ustawa
3/ D1/A7 (plus ustawa dla pojazdów na D1)
4/ S3
5/ kierujący ruchem
Co ?BTW - drogi A7 nie mają bezpośredniej relacji, bo między nimi jest D1, więc najpierw oba pojazdy muszą na nią wjechać; dalej - patrz punkt 3.
przez szymon1977 » wtorek 14 lipca 2015, 23:07
przez papadrive » wtorek 14 lipca 2015, 23:10
sankila napisał(a):Pytanie było wskazówką dla papadrive - musiałyby istnieć drogi, z ustawowym pierwszeństwem na skrzyżowaniu, żeby art. 25 dotyczył skrzyżowania innego , niż równorzędne.
szerszon napisał(a):Drogą podporządkowaną do skrzyżowania zbliżają się z przeciwnych kierunków pojazdy jeden ma zamiar jechać na wprost, drugi skręca w lewo...kto jedzie pierwszy i dlaczego ?
Dla ułatwienia podam,że są to PODSTAWOWE pytania na kategorię B![]()
Dwa pojazdy zbliżają się do skrzyżowania drogą z pierwszeństwem z przeciwnych kierunków.
Jeden skręca w lewo, a drugi jedzie na wprost.
Na jakiej podstawie określisz pierwszeństwo przejazdu ?
szymon1977 napisał(a):Art.25.1. nie okresla jak potocznie sie zwyklo mawiac "pierwszenstwa przejazdu przez skrzyzowanie", a pierwszenstwo przejazdu jezeli dochodzi do przecinania sie kierunkow ruchu.
Art.25.3 Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.
przez szerszon » wtorek 14 lipca 2015, 23:18
To nie jest jedno miejsce tylko miejsca w zależności, gdzie jedzie nadjeżdżający z prawej strony. Dla ułatwienia..wszystkie te miejsca znajdują się na powierzchni skrzyżowania.ma ustapic nadjezdzajacemu z prawej strony do miejsca przecininia sie kierunkow ruchu a nie do skrzyzowania.
Nie dotyczy twierdzacych, ze zawracajacy zawraca a nie skreca - im nic nie pomoze.
przez szymon1977 » wtorek 14 lipca 2015, 23:33
Dokładnie! A za pomocą art.25.1. określa się pierwszeństwo przejazdu przez każde z tych miejsca a nie przez całe skrzyżowanie.szerszon napisał(a):To nie jest jedno miejsce tylko miejsca w zależności, gdzie jedzie nadjeżdżający z prawej strony. Dla ułatwienia..wszystkie te miejsca znajdują się na powierzchni skrzyżowania.
Dokładnie! Właśnie dlatego, że za pomocą art.25.1. określa się pierwszeństwo przejazdu przez każde z tych miejsca a nie przez całe skrzyżowanie.szerszon napisał(a):Miejsce ustąpienia pierwszeństwa zawsze będzie inne w zależności od zamierzonego manewru wykonywanego przez zbliżające się pojazdy.
Jak zwykle Szerszon - chciałeś wcisnąć ciemnotę a mimowolnie wykazałeś, że to ja mam rację.szerszon napisał(a):W świetle powyższego pozwolę sobie jednak wyrazić wątpliwość. Tak więc ta ścieżka wciskania ciemnoty także jest ślepa,
Bo kierunki ruchu mogą się przecinać nie tylko na skrzyżowaniu ale i poza nim. Kapujesz?papadrive napisał(a):Na skrzyżowaniu swoją drogą, a poza nim swoją. Kapujesz.
przez szerszon » środa 15 lipca 2015, 00:09
Te miejsca występują na skrzyżowaniu.Dokładnie! A za pomocą art.25.1. określa się pierwszeństwo przejazdu przez każde z tych miejsca a nie przez całe skrzyżowanie.
Dokładnie to masz napisane,że masz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony zbliżając się do skrzyżowania...reszta to twoje wymysły bez pokrycia.Dokładnie! Właśnie dlatego, że za pomocą art.25.1. określa się pierwszeństwo przejazdu przez każde z tych miejsca a nie przez całe skrzyżowanie.
Nie masz racji. Pokazałem to na przykładzie i P-13 i użytych sformułowań w Art 25.1..nie ma mowy o konkretnych miejscach, Jest mowa o skrzyżowaniu.Jak zwykle Szerszon - chciałeś wcisnąć ciemnotę a mimowolnie wykazałeś, że to ja mam rację.
przez papadrive » środa 15 lipca 2015, 00:14
szymon1977 napisał(a):Bo kierunki ruchu mogą się przecinać nie tylko na skrzyżowaniu ale i poza nim. Kapujesz?
przez szymon1977 » środa 15 lipca 2015, 00:34
Nie tylko ten wątek pokazuje, że potrzeba zachodzi a znaków brak.papadrive napisał(a):Gdy zachodzi potrzeba ustalenia PP w obrębie skrzyżowania, stosuje się w odpowiednim miejscu oznakowanie (A-7).
Pominąłeś tytuł oddziału, w którym Ustawodawca wprost określił o czym napisał i nie jest to skrzyżowanie. Zbliżanie się do skrzyżowania jest tylko faktem towarzyszącym temu czemuś, który to fakt może wystąpić ale wcale nie musi.papadrive napisał(a):Gdyby ustawodawca chciał inaczej, to nie pisałby o skrzyżowaniu, a o każdym miejscu przecięcia się k.r.
To waruj Szarik przed skrzyżowaniem a nie pchaj się na środek skrzyżowania jak to masz w zwyczaju w innych wątkach. Psycholog z rozdwojeniem jaźni? A może po prostu skleroza? Jak widać na powyższym przykładzie z P-13 jednak po raz kolejny się mylisz.szerszon napisał(a):...gdy skrzyżowanie jest oznakowane znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu nie ma iluś tam linii P-13..jest jedna przed jezdnia drogi z pierwszeństwem, gdzie masz warować.
A Twoje samobóje potwierdzają, że mam.szerszon napisał(a):Nie masz racji.