żeby autobus uzyskał formalne uprzywilejowanie
I uzyskał. Nie musi się przejmować w granicach braku stworzenia zagrożenia pierwszeństwem pojazdu.
Bez Art 18 czekałby, aż jego wyjazd nie spowoduje zachowań z definicji ustąpienia pierwszeństwa.
Dzięki Art 18 nie musi się tym już tak przejmować. Czyli Art 17 idzie w odstawkę.
Nie ma w nim nic takiego, co uprawniałoby do roszczenia sobie ustąpienia pierwszeństwa przez autobus.Zrewiduj swoje poglądy w oparciu o Art. 18a.,
. Wg. mnie oczywiście się włącza i oczywiście obowiązuje go Art. 17.2. z racji, iż dotyczy on włączającego się do ruchu
Oczywiście,że się włącza..bo jak inaczej nazwać manewr , który wykonuje. Tylko dalej masz problem ze zrozumieniem,że włączanie się autobusu KM czy autobusu szkolnego nie jest tym samym włączaniem z Art 17, ponieważ nie ma obowiązku ustąpienia pierwszeństwa na mocy Art 18. Ba, nawet jest obowiązek zachowań, które wręcz przeczą pierwszeństwu.
Widzisz to , czy dalej będziesz pisał ,że to przystanek i to przystanek i nie ma różnicy ?
Czy też to włączenie do ruchu o to włączenie do ruchu i nie ma różnicy ?
Niestety różnica jest niezależnie od twoich intrygujących poglądów.
Dobrą analogią posłużył się Szymon porównując w jakimś sensie ruch pojazdu uprzywilejowanego do ruszającego z przystanku w OZ autobusu np. komunikacji publicznej. Nie rozumiem dlaczego go atakujesz.

Najpierw przeczytaj co napisałem, a następnie polecam Art 9.
Po Art 9 polecam Art 53.2 gdzie napisali, że pojazd uprzywilejowany może nie stosować sie pod warunkiem sz.o do przepisów o ruchu pojazdów.... A jakimś dziwnym trafem Art 18 jest w dziale dotyczącym właśnie ruchu pojazdów.
Dlatego szymonowi napisałem, że w pierwszej kolejności powinien nauczyć się przepisów, ponieważ akurat jemu nie mam zamiaru wkładać do głowy PoRD..prędzej autostradę na Hawaje wybudują niż on się tego nauczy.
Jak widać , jego argument nie odstaje od reszty jego argumentów.Ja się zgadzam z każdym, kto dobrze argumentuje - w tym przypadku z Szymonem
Daj spokój, bo szymon kupi jeszcze jednego resoraka i zrobi Ci miejsce na dywaniku. Licencje pilotów sobie będziecie razem wyrabiać.Ja podam jeszcze jeden przykład.
Policjant w radiowozie bez sygnałów świetlnych jest zwykłym pojazdem. Kiedy jest uprzywilejowany-jest napisane.
Póki będziesz podawał takie przykłady, albo powoływał się na usera s. to faktycznie nie pozostaje mi nic innego jak się z Tobą zgodzić.Dalsza polemika z Tobą nie ma sensu -