ANKIETA O ZMIANIE KIERUNKU JAZDY.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy uważasz, że każda zmiana kierunku jazdy musi odbyć się na odrębnym skrzyżowaniu?

TAK: Zawsze jedno skrzyżowanie = jedna zmiana kierunku jazdy, mimo, że nic na ten temat nie ma w przepisach.
10
34%
NIE: Liczba zmian kierunków jazdy, zależy wyłącznie od rodzaju skrzyżowania i organizacji ruchu na nim.
18
62%
NIE WIEM: A co to jest kierunek jazdy?
1
3%

Liczba głosów : 29

Re: ANKIETA O ZMIANIE KIERUNKU JAZDY.

Postprzez kg1956 » niedziela 19 października 2014, 23:03

Przyjrzyj się rysunkowi
Obrazek
kg1956

Postprzez dylek » niedziela 19 października 2014, 23:20

kg1956 napisał(a):Przyjrzyj się rysunkowi

Obrazek
No to się przyjrzyj ;)
Łamaga drogowa jedzie jak umie (czarny tor) i jednym przejazdem wali dwie kolizje, w których jest winna.
Tego czarnego toru nawet nie ma co więcej komentować.

A co do przejazdu ? Jedziemy jak strzałki pozwalają - nie ma w nich nic sprzecznego ze znakami pionowymi...póki w lewo się kręcimy to lewy - wyjeżdżamy prosto. 0 filozofii o jazdach prosto w łuku, o skrętach w prawo podczas wyjeżdżania itd...choć znak C-12 stoi.
Pozostaje dylemat, czy jakby pasy i strzałki na nich nie były wymalowane i tylko taka różnica - to czy wtedy nagle przepisy by pozwoliły kręcić się w kółko już bez lewego kierunkowskazu (i co gorsza zewnętrznymi pasa), oraz nakazały migać prawym przed wyjazdem ? Nie sądzę..
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez kg1956 » poniedziałek 20 października 2014, 08:53

2014-10-20_080719.jpg
Masz rację. Nie przyjrzałem się dokładnie przebiegowi pasów.
Czy po przeróbce jest teraz zgodnie z przepisami?
§ 72.1.Umieszczony obok jezdni znak F-10 "kierunki na pasach ruchu" wskazuje dozwolone, zgodnie ze strzałkami umieszczonymi na znaku, kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu.
kg1956

Postprzez kg1956 » środa 22 października 2014, 09:20

szerszon
Może Ty odpowiesz?
Czy po przeróbce jest teraz zgodnie z przepisami?
kg1956

Postprzez szerszon » środa 22 października 2014, 10:43

Czy mam kopiować wypowiedź dylka ?
Po przeróbce może być..tylko po co ?
szerszon

Postprzez kg1956 » środa 22 października 2014, 10:54

Czyli taki tor jazdy nie jest sprzeczny z przepisami. Jeśli na skrzyżowaniu kierujący może tylko raz zmienić kierunek jazdy, to jak zmienił go kierujący? W prawo czy w lewo?
kg1956

Postprzez szerszon » środa 22 października 2014, 11:06

Widzisz...to nie jest zmiana kierunku jazdy jaką mamy na myśli, tylko przejazd kapelusznika przez skrzyżowanie.
A jak ciągle będzie jeździł w kólko to co ?
Podejdź do swojego przykładu jak do wyjątku, zgodnego z przepisami tylko bez sensu.
szerszon

Postprzez kg1956 » środa 22 października 2014, 12:55

Z całym szacunkiem szerszon ale wygląda, że skończyły się argumenty. Kapelusznik czy błądzący w nieznanym terenie - jedzie zgodnie z przepisami. Używa przy tym lewego kierunkowskazu, ponieważ tak nakazuje art. 22.5. i sugeruje znak P8b przed skrzyżowaniem i na skrzyżowaniu.
kg1956

Postprzez szerszon » środa 22 października 2014, 15:33

Tak. jedzie z przepisami. używa pasów ruchu, objeżdża wyspę, stosuje sie do oznakowania i sygnalizacji...tu pełana zgoda. Ale czy tak sie skręca w prawo ?
ale wygląda, że skończyły się argumenty.

Nie. To nie jest poprawna zmiana kierunku jazdy w prawo. Może będziesz zawracał robiąc w międzyczasie trzy kółka i będziesz czegoś dowodził ?
Kapelusznik czy błądzący w nieznanym terenie - jedzie zgodnie z przepisami.

Informując kierunkowskazami, że będzie jechał w lewo lub zawracał....czego finalnie nie zrobił...
Używa przy tym lewego kierunkowskazu,
Miał zamiar skręcić w prawo ? No to źle pojechał i złego kierunkowskazu użył..utrudnił ruch...
Kapelusznik czy błądzący w nieznanym terenie
Czyli wyjątek w normalnym zachowaniu na drodze i na tej podstawie chcesz wysnuć wnioski... jak pobłądzi na skrzyżowaniu pól godziny jadąc zgodnie z przepisami to tez będzie ok ?

Wezmę ci zwykłe skrzyzowanie i pozawracam na tarczy skrzyzowania i pojadę w innym kierunku niz na początku miałem kierunkowskaz...też będziesz mi pisał o kilku zmianach kierunku jazdy ?
szerszon

Postprzez kg1956 » czwartek 23 października 2014, 00:49

Potwierdź proszę, że dyspozycja F10 (w lewo) i P8b kończy się na rondzie za drugim zjazdem.
kg1956

Postprzez szymon1977 » czwartek 23 października 2014, 02:11

Dyspozycja F-10 i P-8 sprzed skrzyżowania kończy się w momencie rozpoczęcia jazdy w kierunku wskazanym strzałką, bo strzałki oznaczają z którego pasa, a nie którym pasem. Więc jak przejazd w lewo rozpoczniesz z pasa oznaczonego strzałką to podczas przejazdy może zmienić pas na dowolny (zgodnie z pozostałymi przepisami) bylebyś przez skrzyżowanie w lewo przejechał.

szerszon napisał(a):A jak ciągle będzie jeździł w kólko to co ?
Jak nie złamie przy tym żadnego przepisu to nic.

szerszon napisał(a):Miał zamiar skręcić w prawo ? No to źle pojechał i złego kierunkowskazu użył..utrudnił ruch...
A może miał zamiar zawrócić, ale zakręcił się i kręcił się w kółko i przejechał właściwy zjazd. Jakiś przepis złamał?

szerszon napisał(a):jak pobłądzi na skrzyżowaniu pól godziny jadąc zgodnie z przepisami to tez będzie ok ?
Sam napisałeś, że zgodnie z przepisami czyli z punktu widzenia przepisów ok. Czyjeś widzimisię mnie nie interesuje.

szerszon napisał(a):pojadę w innym kierunku niz na początku miałem kierunkowskaz...też będziesz mi pisał o kilku zmianach kierunku jazdy ?
Napiszę, że zawróciłeś a na skutek braku zrozumienia co to jest zmiana kierunku jazdy użyłeś niewłaściwego kierunkowskazu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 23 października 2014, 07:36

kg1956

Potwierdź proszę, że dyspozycja F10 (w lewo) i P8b kończy się na rondzie za drugim zjazdem.
Dlaczego za drugim..jeśli jest to skrajny lewy można jeszcze zawracać.
Dziwi mnie, że powołujesz sie na absurdalne, chociaż nie noszące znamion złamania przepisów, zachowanie przy zmianie kierunku jazdy w prawo.

szymon1977

podczas przejazdy może zmienić pas na dowolny (zgodnie z pozostałymi przepisami) bylebyś przez skrzyżowanie w lewo przejechał.
Zgodnie z"pozostałymi "przepisami ten" dowolny" pas nie słuzy do zmiany kierunku jazdy w lewo :wink:
Jak nie złamie przy tym żadnego przepisu to nic.
Nie zmienił kierunku jazdy zgodnie z tym, co sygnalizował zawczasu i wyraźnie.

A może miał zamiar zawrócić, ale zakręcił się i kręcił się w kółko i przejechał właściwy zjazd.
..wobec następnego cytatu...
Czyjeś widzimisię mnie nie interesuje.
....widze brak konsekwencji..jakie to standardowe u ciebie...

Napiszę, że zawróciłeś a na skutek braku zrozumienia co to jest zmiana kierunku jazdy użyłeś niewłaściwego kierunkowskazu.

Czyli jednak brak zrozumienia... :wink:
szerszon

Postprzez kg1956 » sobota 25 października 2014, 15:46

Mam rozumieć, że ten tor jazdy Twoim zdaniem jest zmianą kierunku jazdy w prawo?
kg1956

Postprzez JacekRB » sobota 25 października 2014, 20:32

No więc dałem odpowiedź, że nie wiem co to jest zmiana kierunku jazdy.
Zmianą kierunku jazdy jest przejechanie na skrzyżowaniu w lewo albo w prawo, ewentualnie też zawrócenie. Jazda na wprost nie jest zmianą kierunku jazdy.
Ale jaką zmianą jest tor jazdy pomarańczowy?

Obrazek

W lewo - czarny. Zawrócenie - czerwony. A pomarańczowy?
JacekRB

Postprzez dylek » sobota 25 października 2014, 20:46

JacekRB napisał(a):W lewo - czarny. Zawrócenie - czerwony. A pomarańczowy?

Również w lewo... analogicznie jak
TUTAJ
lub TUTAJ
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze