Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez kg1956 » czwartek 20 marca 2014, 10:12
przez Makabra » czwartek 20 marca 2014, 10:21
przez maryann » czwartek 20 marca 2014, 10:50
Masz rację. Tylko konsekwentnie, proszę!szerszon napisał(a):Co ja ci będę tłumaczył...
No i w Kraku zamiast potworków estakady dla przepustowości budują. Warsiawa znowu niech się uczy!Makabra napisał(a):A jak chodzi o przepustowość, no cóż, bezpieczeństwo jest ważniejsze niż przepustowość.
Ja też.Makabra napisał(a):Ja taki znak rozumiem jako informację że mnie znaki poziome na rondzie nie puszczą do pojechania bezpośrednio prosto i w prawo na rondzie.
przez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 10:54
Powiedzcie mi jak rozumiecie znak P-8 umieszczony przed rondem.
Ja taki znak rozumiem jako informację że mnie znaki poziome na rondzie nie puszczą do pojechania bezpośrednio prosto i w prawo na rondzie.
szerszon pisze:
Co ja ci będę tłumaczył...
Masz rację. Tylko konsekwentnie, proszę!
No i w Kraku zamiast potworków estakady dla przepustowości budują. Warsiawa znowu niech się uczy!
przez taik » czwartek 20 marca 2014, 10:57
Makabra napisał(a):To sam sobie strzeliłeś gola, bo nie zgadzasz się z nazewnictwem, czyli że przecięcie przez pas = zmiana pasa ale napisałeś że: [...]
A ta definicja podchodzi jak ulał pod zmianę pasa![]()
Makabra napisał(a):Chyba że znajdziesz inny przepis który nakazuje ustąpienie pierwszeństwa w tej sytuacji.
przez maryann » czwartek 20 marca 2014, 11:15
To ostatni post do Ciebie- dopóki zdania o mnie nie zmienisz.szerszon napisał(a):Do ciebie były inne skierowane pytania..na które, jak widać ..zabrakło ci umiejętności.
To cel jest tu kluczowy, nie wygląd manewru? A jeśli ktoś pojedzie jak Citroen z lewego pasa przez środkowy- na prawy, pod tym samym prawie prostopadłym kątem- to jak to nazwiesz? Zmienia pas z trzeciego na pierwszy a drugi przecina, czy zmienia pas z trzeciego na drugi na pierwszy?taik napisał(a):celem jazdy w innym kierunku, w którym przecinany pas prowadzi - to przy przecięciu przez pas ruchu.
przez RossoneriDevil » czwartek 20 marca 2014, 11:19
Co o tym sądzicie?
przez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 11:49
kg1956 napisał(a):Powiedzcie mi jak rozumiecie znak P-8 umieszczony przed rondem.
Czy jeśli to jest strzałka w lewo to zobowiązuje mnie ona do skrętu w lewo na rondzie (3 zjazd) lub zawrócenia?
Czy zabronione jest objechanie ronda i w rezultacie skręt w prawo?
przez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 11:56
Niestety takie wątpliwości będą się rodzić zawsze, kiedy chce się na siłę robić z ronda zwykłe skrzyżowanie.
przez maryann » czwartek 20 marca 2014, 12:14
W końcu na każdym ruch odbywa się "dookoła wyspy". Tego jeszcze się nie douczyłem... I trochę mi zejdzie!evo9rs napisał(a):Niestety takie wątpliwości będą się rodzić zawsze, kiedy chce się na siłę robić z ronda zwykłe skrzyżowanie.
przez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 12:34
przez szymon1977 » czwartek 20 marca 2014, 12:46
Bo pas ruchu PRZED rondem jest oznaczony strzałką, a nie pas ruchu NA rondzie. Bo z pasa ruchu PRZED rondem wjeżdżasz na inny pas ruchu NA rondzie, na którym już strzałki, która była PRZED rondem nie ma. Dlatego właśnie ustawodawca napisał "Z PASA RUCHU" a nie np. "pasem ruchu". Bo pas ruchu oznaczony strzałką NA rondzie już nie istnieje. To po prostu inny pas ruchu.szerszon napisał(a):Skąd ci sie bierze "przed" skoro jest napisane o kierunkach jazdy "przez" skrzyzowanie ?
Nazwij proszę to rondo placem, rozłóż na cztery skrzyżowania. Opisz jakie cuda wychodzą z Twoich interpretacji. Co wtedy oznaczają strzałki przed "pierwszym skrzyżowaniem"? Dopiero wyjdzie, która grupa bzdury plecie.szerszon napisał(a):Wątpliwości będą dopóki pewna grupa będzie prostować skrzyżowanie. To i cuda wychodzą.
Nie pogubimy się, nie bój się. Tutaj po prostu nie mamy ruchu okrężnego, którego Ty nie zauważasz, informację o nim przekazaną przez C-12 ignorujesz i przy którym w efekcie się gubisz.szerszon napisał(a):uważajcie..tu tez macie wyspę..nie pogubcie się
przez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 13:11
a nie mówiłem...szymon1977 napisał(a):Bo z pasa ruchu PRZED rondem wjeżdżasz na inny pas ruchu NA rondzie
przez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 14:25
szerszon napisał(a):Niestety takie wątpliwości będą się rodzić zawsze, kiedy chce się na siłę robić z ronda zwykłe skrzyżowanie.
Masz podstawy ,ze to jest niezwykłe skrzyżowanie ?
Wątpliwości będą dopóki pewna grupa będzie prostować skrzyżowanie. To i cuda wychodzą.
przez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 14:25
LeszkoII napisał(a):
wracając do meritum...
Obydwa pojazdy jadą w kierunku na wprost dlatego istnieje możliwość kolizji. Punktem kolizyjnym jest miejsce przy wylocie. Jeden pojazd ma po prawej stronie inny pojazd. Każdy z nich znajduje się już na skrzyżowaniu(C12+A7 "utraciło moc" ze względu na długi odcinek pomiędzy sąsiadującymi wlotami).
Pierwszeństwo reguluje tutaj zasada prawej ręki w miejscu nie będącym skrzyżowaniem.