KOLIZJA NA RONDZIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: KOLIZJA NA RONDZIE

Postprzez kg1956 » czwartek 20 marca 2014, 10:12

Powiedzcie mi jak rozumiecie znak P-8 umieszczony przed rondem. Czy jeśli to jest strzałka w lewo to zobowiązuje mnie ona do skrętu w lewo na rondzie (3 zjazd) lub zawrócenia? Czy zabronione jest objechanie ronda i w rezultacie skręt w prawo?
kg1956

Postprzez Makabra » czwartek 20 marca 2014, 10:21

Ja taki znak rozumiem jako informację że mnie znaki poziome na rondzie nie puszczą do pojechania bezpośrednio prosto i w prawo na rondzie. Ale z objechaniem wyspy dookoła już się da pojechać prosto z pasa do skrętu w lewo. I jeśli rozbić manewr skrętu na rondzie na wjazd i cztery skręty w lewo to wracasz do punktu w którym wjechałeś i kolejnym manewrem może być legalne pojechanie prosto.

Obrazek
Makabra

Postprzez maryann » czwartek 20 marca 2014, 10:50

szerszon napisał(a):Co ja ci będę tłumaczył...
Masz rację. Tylko konsekwentnie, proszę!
Makabra napisał(a):A jak chodzi o przepustowość, no cóż, bezpieczeństwo jest ważniejsze niż przepustowość.
No i w Kraku zamiast potworków estakady dla przepustowości budują. Warsiawa znowu niech się uczy!
Makabra napisał(a):Ja taki znak rozumiem jako informację że mnie znaki poziome na rondzie nie puszczą do pojechania bezpośrednio prosto i w prawo na rondzie.
Ja też.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 10:54

kg
Powiedzcie mi jak rozumiecie znak P-8 umieszczony przed rondem.

Że z tego pasa jest dozwolona jazda w określonym kierunku przez skrzyżowanie.
makabra
Ja taki znak rozumiem jako informację że mnie znaki poziome na rondzie nie puszczą do pojechania bezpośrednio prosto i w prawo na rondzie.

Trzymać za zderzak mają ? :D Na skrzyzowaniu przecinają sie kierunki ruchu z róznych wlotów..nie można oczekiwać znaków poziomych w postaci linii ciagłych, ze wjedziesz i nic nie ma prawa znaleźć sie na twojej drodze.
maryann
szerszon pisze:
Co ja ci będę tłumaczył...
Masz rację. Tylko konsekwentnie, proszę!

Do ciebie były inne skierowane pytania..na które, jak widać ..zabrakło ci umiejętności.
No i w Kraku zamiast potworków estakady dla przepustowości budują. Warsiawa znowu niech się uczy!

Jest jeszcze coś takiego jak przestrzeń publiczna...może w Krakowie wybudują estakadę nad Wawelem ?
W Warszawie były pomysły zlikwidowania estakad przy Dworcu Centralnym jako szpecące Centrum..a ty estakady... zobacz co w Bostonie zrobili lub robią
Ostatnio zmieniony czwartek 20 marca 2014, 11:00 przez szerszon, łącznie zmieniany 1 raz
szerszon

Postprzez taik » czwartek 20 marca 2014, 10:57

Makabra napisał(a):To sam sobie strzeliłeś gola, bo nie zgadzasz się z nazewnictwem, czyli że przecięcie przez pas = zmiana pasa ale napisałeś że: [...]
A ta definicja podchodzi jak ulał pod zmianę pasa :D

Makabra, potwierdzam, nie zgadzam się z nazewnictwem, że przecięcie przez pas = zmiana pasa ruchu.
A gola niestety nie ma :D , ponieważ sprawa dotyczy dwóch różnych sytuacji.

Jedno dotyczy zajęcia pasa ruchu, celem kontynuowania jazdy w kierunku, w którym pas prowadzi - to przy zmianie pasa ruchu; natomiast drugie tyczy się przejechania przez pas w poprzek, celem jazdy w innym kierunku, w którym przecinany pas prowadzi - to przy przecięciu przez pas ruchu.

Ten sam skutek - ustąpienie pierwszeństwa przejazdu pojazdowi, który porusza się na pasie zajmowanym/przecinanym - nie definiuje, iż przyczyna jest ta sama - czyt. manewry są te same.
Makabra napisał(a):Chyba że znajdziesz inny przepis który nakazuje ustąpienie pierwszeństwa w tej sytuacji.

Nie znajdę żadnego innego, ani w ogóle żadnego, przepisu dotyczącego przecięcia pasa ruchu, ponieważ takiego nie ma, ale to nie wyklucza określonego zachowania w omawianej sytuacji - przecięcie przez pas ruchu.
taik

Postprzez maryann » czwartek 20 marca 2014, 11:15

szerszon napisał(a):Do ciebie były inne skierowane pytania..na które, jak widać ..zabrakło ci umiejętności.
To ostatni post do Ciebie- dopóki zdania o mnie nie zmienisz.
taik napisał(a):celem jazdy w innym kierunku, w którym przecinany pas prowadzi - to przy przecięciu przez pas ruchu.
To cel jest tu kluczowy, nie wygląd manewru? A jeśli ktoś pojedzie jak Citroen z lewego pasa przez środkowy- na prawy, pod tym samym prawie prostopadłym kątem- to jak to nazwiesz? Zmienia pas z trzeciego na pierwszy a drugi przecina, czy zmienia pas z trzeciego na drugi na pierwszy?
maryann

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 20 marca 2014, 11:19

Co o tym sądzicie?

Wina czerwonego, skoro mamy się stosować do oznakowania przed skrzyżowaniem, to on się do nich nie zastosował. Słusznie nie przyjąłeś mandatu, ja bym zrobił tak samo.
RossoneriDevil

Postprzez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 11:49

kg1956 napisał(a):Powiedzcie mi jak rozumiecie znak P-8 umieszczony przed rondem.

Czy jeśli to jest strzałka w lewo to zobowiązuje mnie ona do skrętu w lewo na rondzie (3 zjazd) lub zawrócenia?

Czy zabronione jest objechanie ronda i w rezultacie skręt w prawo?

Niestety takie wątpliwości będą się rodzić zawsze, kiedy chce się na siłę robić z ronda zwykłe skrzyżowanie.

Niemcy sobie dobrze poradzili z tym problemem . Na wlocie do ronda jest tylko informacja z których pasów zjeżdża się najbliższym zjazdem. Reszta pasów w związku z tym prowadzi dalej w ruchu okrężnym. Przed kolejnym zjazdem znowu informacja, którymi pasami można zjechać.
Strzałki na rondzie rozprowadzają ruch i wtedy ma to sens.

Ale przykład ronda Radosław pokazuje, że w Polsce wiele rzeczy jest robionych bez głowy z małą dozą jakiegokolwiek sensu.
evo9rs

Postprzez szerszon » czwartek 20 marca 2014, 11:56

Niestety takie wątpliwości będą się rodzić zawsze, kiedy chce się na siłę robić z ronda zwykłe skrzyżowanie.

Masz podstawy ,ze to jest niezwykłe skrzyżowanie ?
Wątpliwości będą dopóki pewna grupa będzie prostować skrzyżowanie. To i cuda wychodzą.
szerszon

Postprzez maryann » czwartek 20 marca 2014, 12:14

evo9rs napisał(a):Niestety takie wątpliwości będą się rodzić zawsze, kiedy chce się na siłę robić z ronda zwykłe skrzyżowanie.
W końcu na każdym ruch odbywa się "dookoła wyspy". Tego jeszcze się nie douczyłem... I trochę mi zejdzie!
maryann

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 12:34

Obrazek

Makabra, skręcając(lub zawracając) w lewo niebieskim torem jazdy "nr 4", przecinamy "poprzeczne" pasy ruchu czy je zmieniamy? Pytam dlatego, bo jeśli zmiana pasa, to należy ją sygnalizować... ale zmiana z lewego na prawy pas czy... :hmm:
No więc jak jednocześnie zasygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy w lewo oraz zamiar zmiany pasa ruchu na prawy(załóżmy) - chyba tylko światła "awaryjne" wchodzą w grę :oops:

====

wracając do meritum...
Obydwa pojazdy jadą w kierunku na wprost dlatego istnieje możliwość kolizji. Punktem kolizyjnym jest miejsce przy wylocie. Jeden pojazd ma po prawej stronie inny pojazd. Każdy z nich znajduje się już na skrzyżowaniu(C12+A7 "utraciło moc" ze względu na długi odcinek pomiędzy sąsiadującymi wlotami).
Pierwszeństwo reguluje tutaj zasada prawej ręki w miejscu nie będącym skrzyżowaniem.

Na identycznych zasadach jeździ się po Łuku :lol: Triumfalnym 8)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 20 marca 2014, 12:46

szerszon napisał(a):Skąd ci sie bierze "przed" skoro jest napisane o kierunkach jazdy "przez" skrzyzowanie ?
Bo pas ruchu PRZED rondem jest oznaczony strzałką, a nie pas ruchu NA rondzie. Bo z pasa ruchu PRZED rondem wjeżdżasz na inny pas ruchu NA rondzie, na którym już strzałki, która była PRZED rondem nie ma. Dlatego właśnie ustawodawca napisał "Z PASA RUCHU" a nie np. "pasem ruchu". Bo pas ruchu oznaczony strzałką NA rondzie już nie istnieje. To po prostu inny pas ruchu.

A, że drogowcy wprowadzili kierujących z pasa oznaczone strzałką na wprost na pas, który na wprost przez skrzyżowanie ich nie przeprowadzi i na dodatek skrzyżowali go z innym potokiem ruchu jest powodem całego zamieszania. Ale nawet w psychodelicznych wizjach Leszka pierwszeństwo przejazdu miał zielony.
-----
szerszon napisał(a):Wątpliwości będą dopóki pewna grupa będzie prostować skrzyżowanie. To i cuda wychodzą.
Nazwij proszę to rondo placem, rozłóż na cztery skrzyżowania. Opisz jakie cuda wychodzą z Twoich interpretacji. Co wtedy oznaczają strzałki przed "pierwszym skrzyżowaniem"? Dopiero wyjdzie, która grupa bzdury plecie.
-----
szerszon napisał(a):uważajcie..tu tez macie wyspę..nie pogubcie się
Nie pogubimy się, nie bój się. Tutaj po prostu nie mamy ruchu okrężnego, którego Ty nie zauważasz, informację o nim przekazaną przez C-12 ignorujesz i przy którym w efekcie się gubisz.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 20 marca 2014, 13:11

szymon1977 napisał(a):Bo z pasa ruchu PRZED rondem wjeżdżasz na inny pas ruchu NA rondzie
a nie mówiłem... :mrgreen: Nie dość że zmiana kierunku z nieokrężnego na okrężny, to jeszcze zmiana pasa ruchu z przed skrzyżowaniowego na skrzyżowanniowy. Reasumując: skręcanie niby w prawo a zmiana pasa niby na lewy :hmm:
OSZOŁOMY!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 14:25

szerszon napisał(a):

Masz podstawy ,ze to jest niezwykłe skrzyżowanie ?
Wątpliwości będą dopóki pewna grupa będzie prostować skrzyżowanie. To i cuda wychodzą.

A czy na zwykłym skrzyżowaniu mamy ruch okrężny?

A czy na zwykłym skrzyżowaniu może krzyżować się dowolna liczba dróg połączona za pomocą ruchu okrężnego?

Zastosuj swoje strzałki i zasady ruchu dla ronda o siedmiu zjazdach.....Wtedy pogadamy.
evo9rs

Postprzez evo9rs » czwartek 20 marca 2014, 14:25

LeszkoII napisał(a):
wracając do meritum...
Obydwa pojazdy jadą w kierunku na wprost dlatego istnieje możliwość kolizji. Punktem kolizyjnym jest miejsce przy wylocie. Jeden pojazd ma po prawej stronie inny pojazd. Każdy z nich znajduje się już na skrzyżowaniu(C12+A7 "utraciło moc" ze względu na długi odcinek pomiędzy sąsiadującymi wlotami).
Pierwszeństwo reguluje tutaj zasada prawej ręki w miejscu nie będącym skrzyżowaniem.

Tak, tak , znamy twoją teorię o tym, że na skrzyżowaniu nie ma skrzyżowania.....
evo9rs

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze