zajmujemy czy zmieniamy pas?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: zajmujemy czy zmieniamy pas?

Postprzez maryann » piątek 17 stycznia 2014, 16:07

Baranek napisał(a):osobówka ale jedzie środkiem pasa - ponieważ kierowca osobówki stwierdza "na wyczucie" że drugi samochód obok niego się nie zmieści.
Nie może, bo ma jechać 'możliwie blisko prawej krawędzi' oraz nie wolno zajmować 'więcej niż jednego pasa ruchu'.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez taik » piątek 17 stycznia 2014, 17:31

Baranek napisał(a):2. powiedzmy, że jedzie sobie autobus komunikacji miejskiej (przy krawężniku) a już obok niego nie mieści się osobówka. No to rozumiem że w tej sytuacji kulamy się osobówką za autobusem - nie mogąc jechać obok?

Podzielam zdanie Leszka.
Dokładnie tak. Autobus (zresztą nie tylko ten typ pojazdu) może zajmować więcej niż jeden niewyznaczony pas ruchu, co wynika z treści art. 16.4 PRD, ponieważ jest to podyktowane jego gabarytem, a dokładniej - szerokością. Natomiast pojazd osobowy musi poruszać się po swoim pasie ruchu (lewym lub prawym) za autobusem.
Baranek napisał(a):3. Jedzie osobówka ale jedzie środkiem pasa - ponieważ kierowca osobówki stwierdza "na wyczucie" że drugi samochód obok niego się nie zmieści. Rozumiem że tak nie może jechać?

To już jest sytuacja dyskusyjna i niejednoznaczna.

Jeżeli pojazd ma powody by poruszać się bliżej środka, może tak jechać, ponieważ jego również dotyczy zapis art. 16.4 PRD, a co za tym idzie, możliwość zajęcia więcej niż jednego niewyznaczonego pasa ruchu.
Otwartym pozostaje pytanie, jakie to powody dyktują taką jazdę?
Może to być np. uszkodzona nawierzchnia drogi, kierowcy często omijają takie przeszkody zamiast na nie wjeżdżać, zieleń przydrożna (krzaki) wchodzące na skrajnię drogi, zaparkowane pojazdy.
Wszystkie te okoliczności powodują, że kierowca wypełnia obowiązek jazdy możliwie blisko prawej krawędzi jezdni , ponieważ jego jazdę warunkuje określona sytuacja na drodze.

Natomiast ta konkretna sytuacja, o której piszesz - jazda środkiem szerokiego wyznaczonego pasa ruchu, ponieważ kierowca uważa, że nikt inny się nie zmieści - jest podyktowana subiektywną oceną kierowcy i nie wynika z warunków panujących na drodze. W takim przypadku jego jazda może być potraktowana jako błąd i tym samym widziana jako niespełnienie obowiązku art. 16.4 zdanie pierwsze.
Baranek napisał(a):To są pytania praktyczne. Podobna sytuacja jest w Warszawie na ul. Obozowej. I dzieją się tam przeróżne cuda. Nie ma linii wyznaczających pasy, ale obok siebie (z trudem) mieszczą się 2 osobówki.

Jeżeli tak jest, tzn. dwa pojazdy z trudem się mieszczą, to mimo wszystko należy jechać możliwie blisko prawej krawędzi - nie środkiem, co nie oznacza, że nie można zachować odstępu od krawężnika.
taik

Postprzez LeszkoII » piątek 17 stycznia 2014, 19:08

Jeszcze jedna sprawa przy okazji "wyszła".
Co rozumiecie przez określenie "zajmowanie pasa ruchu" użyte w art. 16.3.
Kierujący pojazdem, korzystając z jezdni dwukierunkowej co najmniej o czterech pasach ruchu, jest obowiązany zajmować pas ruchu znajdujący się na prawej połowie jezdni.

1. Czy chwilowy zjazd na taki ruchu (w związku z wyprzedzaniem) należy uznać za "zajmowanie pasa ruchu"?
2. Czy chwilowe poruszanie się dwoma pasami ruchu - tymi środkowymi przy osi jezdni (w związku z wyprzedzaniem) należy uznać za "zajmowanie pasa ruchu"?

Moje odpowiedzi: 1.TAK ; 2. TAK.

A dlaczego? Bo ja rozumiem te konkretne "zajmowanie pasa ruchu" jako naruszenie ich powierzchni (patrz przez analogię na: art. 16.4 (po kropce).

Podlega jeszcze dyskusji, czy owe "zajmowanie pasa ruchu" występuje, gdy poruszamy się dość długo/daleko takim torem ruchu, czy może niezależnie od długości poruszania się i tak "zajmujemy". Moim zdaniem niezależnie, ale oczywiście w granicach rozsądku interpretacji - gdyż mogłoby się okazać, że przy zmianie pasa ruchu zajmujemy dwa pasy ruchu - co jest nieprawdą.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 18 stycznia 2014, 00:14

taik napisał(a):Dokładnie tak. Autobus (zresztą nie tylko ten typ pojazdu) może zajmować więcej niż jeden niewyznaczony pas ruchu, co wynika z treści art. 16.4 PRD, ponieważ jest to podyktowane jego gabarytem, a dokładniej - szerokością. Natomiast pojazd osobowy musi poruszać się po swoim pasie ruchu (lewym lub prawym) za autobusem.

A dlaczego osobówka nie może zajmować więcej niż jednego nie wyznaczonego pasa ruchu? Równie dobrze samochód osobowy może sobie jechać przy prawej krawędzi jezdni i zajmie tyle samo miejsca co autobus i co nagle dla tej osobówki mamy jeden pas a dla dwóch smartów robi nam się cudownie dwa pasy? Więc się pytam skąd?
Co do przykładu @Leszka mam pytanie czy wolno poruszać się po wydzielonym torowisku samochodom osobowym jeżeli mają możliwość tego nie robić?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » sobota 18 stycznia 2014, 10:24

taik napisał(a):Pierwszy:
Zechciej porównać rysunek rys. 7.6.3.2 z rys. 7.6.3.3 220 Z-2, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany oznakowania dolnego wlotu oraz różnic obydwu tytułów tychże rysunków.
Drugi:
Zechciej porównać ostatnie zdanie z punktu 7.1 oraz pierwsze i drugie zdanie z punktu 7.12 220 Z-2 z oznakowaniem przedstawionym na rys. 7.12.1 i rys. 7.12.2 tego samego punktu.
Na prawdę nie mam teraz czasu aby się tym zająć. Ale obiecuję, że to zrobię. Możesz mnie trzymać za słowo. Tymczasem zdania nie zmieniam, na razie nie mam ku temu podstaw. Powiedzmy, że trwam w stanie zawieszenia.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez taik » sobota 18 stycznia 2014, 17:51

szymon1977 napisał(a):Na prawdę nie mam teraz czasu aby się tym zająć. Ale obiecuję, że to zrobię. Możesz mnie trzymać za słowo. Tymczasem zdania nie zmieniam, na razie nie mam ku temu podstaw. Powiedzmy, że trwam w stanie zawieszenia.

Dobrze Szymonie, spokojnie sobie popatrz, to nie jest ostry dyżur. :D
taik

Postprzez oskbelfer » sobota 18 stycznia 2014, 19:50

Henq napisał(a):A dlaczego osobówka nie może zajmować więcej niż jednego nie wyznaczonego pasa ruchu? Równie dobrze samochód osobowy może sobie jechać przy prawej krawędzi jezdni i zajmie tyle samo miejsca co autobus i co nagle dla tej osobówki mamy jeden pas a dla dwóch smartów robi nam się cudownie dwa pasy? Więc się pytam skąd?

Z definicji pasa ruchu :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez taik » sobota 18 stycznia 2014, 21:49

Henq napisał(a):A dlaczego osobówka nie może zajmować więcej niż jednego nie wyznaczonego pasa ruchu?

Pojazd osobowy może zajmować więcej niż jeden niewyznaczony pas ruchu - pisałem o tym, jako odpowiedź na pytanie nr 3. :D

Trzeba tylko pamiętać, że każdy z pojazdów - osobowy i autobus - musi również realizować wymóg jazdy możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, dlatego zajęcie więcej niż jednego pasa ruchu nie jest podyktowane wolą kierowcy, a warunkami panującymi na drodze lub gabarytem pojazdu.
Henq napisał(a):Równie dobrze samochód osobowy może sobie jechać przy prawej krawędzi jezdni i zajmie tyle samo miejsca co autobus i co nagle dla tej osobówki mamy jeden pas a dla dwóch smartów robi nam się cudownie dwa pasy? Więc się pytam skąd?

Tak jak odpisał belfer, wynika to z definicji pasa ruchu.
Henq napisał(a):Co do przykładu @Leszka mam pytanie czy wolno poruszać się po wydzielonym torowisku samochodom osobowym jeżeli mają możliwość tego nie robić?

Widzę, że cały problem pochodzi stąd, iż w definicji zaistniało tajemnicze sformułowanie - niewyznaczony pas ruchu.
Henq, mam wrażenie, że zaraz odpowiesz sam na postawione przez siebie pytanie. :D

Należy sobie wyobrazić dwa niewyznaczone pasy ruchu, jako dwa wyznaczone pasy ruchu - rysujemy w myślach linię segregacyjną.
Twoje pytanie sprowadza się teraz do pytania: którym pasem ruchu może poruszać się samochód osobowy?

Odpowiadając na Twoje pytanie - choć zakładam, że moja odpowiedź nie jest Ci już potrzebna :D .
Rozpatrując bez szczególnych przypadków - w przykładzie @Leszko po torowisku na lewym niewyznaczonym pasie ruchu wolno poruszać się samochodom osobowym w takim samym stopniu i zasadach, jak po lewym wyznaczonym pasie ruchu, w obrębie którego te torowisko by się znajdowało.
taik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze