Rondo Radom Kolizja

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Rondo Radom Kolizja

Postprzez maryann » środa 03 sierpnia 2011, 08:40

dylek napisał(a):Jedno skrzyżowanie to jedno przecięcie, więc nie może być ich do licha i ciut ciut...
Co to są przecięcia równorzędne?
Może takie:
maryann napisał(a):Obrazek
Dołożyć C12, jakąś kropkę na środku i gra. Ale dla Ciebie jest OK nawet i w takiej sytuacji, bo rondo, to jedno skrzyżowanie. Jak uzasadnisz takie oznakowanie jednego skrzyżowania?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kg1956 » środa 03 sierpnia 2011, 09:25

dylek napisał :
"I wystarczy, że ktoś dobrze te przepisy zna -to zawsze przed sądem wygra ten zjeżdżający ze skrzyżowania lewym pasem z tym co od prawej wjeżdżając mu w tym przeszkodzi."
Obrazek

Mam nadzieję, że żartujesz, że B wygra w przypadku kolizji.
kg1956

Postprzez maryann » środa 03 sierpnia 2011, 09:50

Tylko wtedy, jeśli NA RONDZIE będzie miał stosowne P8. Inaczej- trzeba stosowac zasady ogólne, a one nigdy nie dają pierwszeństwa zmieniającemu pas, ani nie pozwalają na skręt w prawo od lewej.
maryann

Postprzez szymon1977 » środa 03 sierpnia 2011, 10:12

I wystarczy, że ktoś dobrze te przepisy zna -to zawsze przed sądem wygra ten zjeżdżający ze skrzyżowania lewym pasem z tym co od prawej wjeżdżając mu w tym przeszkodzi.

Mam nadzieję, że żartujesz, że B wygra w przypadku kolizji.

To chyba nie żart, raczej świadome ignorowanie lub nieznajomość Przepisów.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez bac » środa 03 sierpnia 2011, 13:38

dylek napisał(a):I wystarczy, że ktoś dobrze te przepisy zna -to zawsze przed sądem wygra ten zjeżdżający ze skrzyżowania lewym pasem z tym co od prawej wjeżdżając mu w tym przeszkodzi.

Nawet jeśli rondo ma 100 metrów średnicy? Jesteś całkowicie pewien?
bac

Postprzez szymon1977 » środa 03 sierpnia 2011, 13:54

bac napisał(a):Nawet jeśli rondo ma 100 metrów średnicy? Jesteś całkowicie pewien?

Żaden Przepis nie dzieli rond ze względu na średnicę, więc średnica ronda nie ma żadnego wpływu na Przepisy regulujące zasady pierwszeństwa i sygnalizacji podczas wykonywania manewrów na rondzie. Jeżeli oba pojazdy zgodnie z Przepisami znalazły się na rondzie, nie ma znaczenia kto miał pierwszeństwo wjeżdżając na rondo. Na rondzie pojazd B zamierzając wjechać na pas ruchu zajęty przez pojazd A powinien m. in. ustąpić mu pierwszeństwa i w odpowiedni sposób to zasygnalizować. Jeżeli jest inaczej proszę o przedstawienie Przepisów zwalniających z tych obowiązków.
Ostatnio zmieniony środa 03 sierpnia 2011, 14:23 przez szymon1977, łącznie zmieniany 2 razy
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez bac » środa 03 sierpnia 2011, 14:15

szymon1977 napisał(a):Żaden Przepis nie dzieli rond ze względu na średnicę...

Dlatego interesuje mnie odpowiedź dylka.
bac

Postprzez maryann » środa 03 sierpnia 2011, 14:40

szymon1977 napisał(a):nie ma znaczenia kto miał pierwszeństwo wjeżdżając na rondo.
Że co? lith pisze, że na Ukrainie są takie różnoprzywilejne ronda, ale u nas nie ma rozróżnień...
maryann

Postprzez Cyberix » środa 03 sierpnia 2011, 15:43

A w USA są skrzyżowania, gdzie na każdym wlocie stoi znak STOP. I nikogo to nie dziwi, ludzie wiedzą jak pojechać. A u nas na rondzie są problemy... zresztą nie tylko w usa...

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/9/9f/20110609224152!Arret.jpg
http://3.bp.blogspot.com/-aMSBIeDk88k/ThudVbvFNQI/AAAAAAAAKNg/Je1sJZIKPi8/s1600/snap_arret-mini.jpg
Cyberix

Postprzez maryann » środa 03 sierpnia 2011, 15:55

STOP potrafię jeszcze zrozumieć, bo chodzi o stop, o zatrzymanie się, a nie tylko 'ustąpienie pierwszeństwa'.
maryann

Postprzez michooo » środa 03 sierpnia 2011, 16:33

szymon1977 napisał(a):Wydaje mi się, że... wolę nie pisać, aby nie zaczynać niepotrzebnie następnej dyskusji. Tłumaczenie p. Dworaka jakoś do mnie nie przemawia.

Nie zdziwi mnie ani trochę jak wyrazisz jakąś opinię, a za dwa posty napiszesz coś zupełnie odwrotnego i znów sobie zaprzeczysz :D

maryann napisał(a):Tylko wtedy, jeśli NA RONDZIE będzie miał stosowne P8. Inaczej- trzeba stosowac zasady ogólne, a one nigdy nie dają pierwszeństwa zmieniającemu pas, ani nie pozwalają na skręt w prawo od lewej.

W tych dwóch zdaniach zawarłeś cały sens moich poprzednich wypocin. Też chętnie się dowiem co zwalnia nas ze stosowania przepisów ogólnych i skąd się biorą takie teorie.
michooo

Postprzez szymon1977 » środa 03 sierpnia 2011, 20:25

michooo napisał(a):Nie zdziwi mnie ani trochę jak wyrazisz jakąś opinię, a za dwa posty napiszesz coś zupełnie odwrotnego i znów sobie zaprzeczysz :D

Złapałeś mnie za słówko, miałem na myśli tłumaczenie p. Dworaka na temat sygnalizacji kierunkowskazem podczas wjazdu na rondo.
Przeczytaj uważnie moje wypowiedzi, to się zorientujesz, że nie mam w zwyczaju zaprzeczać sam sobie. Nieomylny nie jestem, więc jeżeli ktoś mnie przekona, że byłem w błędzie to zacznę stosownie, od "Tak, masz rację." Na razie nie mam powodu, aby to zrobić. Chyba, że doczekam się w końcu odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania.

-----

szymon1977 napisał(a):Jeżeli oba pojazdy zgodnie z Przepisami znalazły się na rondzie, nie ma znaczenia kto miał pierwszeństwo wjeżdżając na rondo.

maryann napisał(a):Że co?

Czyli będąc na rondzie mam pomijać całe oznakowanie i Przepisy, które z niego wynikają, w tym dotyczące pierwszeństwa? Proszę zacytować Przepis.

PS. USA ani Ukraina mnie nie interesuje.
szymon1977

Postprzez dylek » środa 03 sierpnia 2011, 21:32

Kilka osób stawia różne pytania dylkowi...
Jakoś dziś weny nie mam, by ponownie to samo wyłuszczać, więc nie będzie cytatów i odpowiedzi do nich.
Zapraszam do ponownej lektury moich wpisów, gdyż na wszystkie pytania postawione po ostatnim moim wpisie już odpowiedziałem i nic nowego się nie pojawiło.
A jeszcze goręcej zapraszam do poczytania PoRD.
Jest oddział zajmujący się przecinaniem się kierunków ruchu - tam na bank znajdziecie zasady dla skrzyżowań.
Ale jak kto woli stosować w miejscu przecinania się kierunków ruchu zasady napisane dla ruchu po drodze, a nie po miejscu przecięcia dróg - to ja już nic nie poradzę. Niech sobie dalej żyje w błogiej nieświadomości. Dopóki obwiednia skrzyżowania będąca jego powierzchnią nie stanie się w cudowny sposób oddzielną drogą to .... sami się domyślcie które zapisy PoRD należy tam stosować.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez bac » środa 03 sierpnia 2011, 21:40

dylek napisał(a):sami się domyślcie które zapisy PoRD należy tam stosować

Ja nie pytałem, które (bo z Twoich postów jasno wynika, do czego zmierzasz); pytałem - odnośnie konkretnego przykładu - w jaki sposób?
bac

Postprzez dylek » środa 03 sierpnia 2011, 22:44

bac - na to pytanie, w jaki sposób stosować obecnie obowiązujące przepisy - również odpisałem..
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze