Rondo Mogilskie -film jak jechać

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo Mogilskie -film jak jechać

Postprzez ella » środa 11 października 2006, 23:26

ella
Moderator

Postprzez wiesniak » środa 11 października 2006, 23:54

Badzo fajny filmik. Nareszcie ktoś normalnie gada o rondzie, a nie teksty typu "jak w lewo, to wiadomo przecież, że z lewego pasa" i jazda na przełaj przez pasy ruchu. Rondo to jest normalna ulica, która jedzie w kółko, szczególnie takie większe, i powinno się tam zachowywać jak na normalnej ulicy. A jak ktoś się chce sprzeczać, to niech mi powie, co robią znaki "ustąp pierwszeństwa" przy każdym wjeździe na rondo.
wiesniak

Postprzez miss tq » niedziela 15 października 2006, 17:07

jak tak pierwszy raz spojrzałam na to rondo to wydało mi sie troche 'zakręcone' ;) te z którymi ja sie spotykam wyglądają jakoś ciut mniej skomplikowanie :D ale jak sie wgłebiłam wszystko stalo sie jasne...
"nie jest możliwe, aby nagle wszystkie światła na twojej drodze zaświeciły na zielono" - dosłownie i w przenośni ;)

kierowca początkujący...
miss tq

Postprzez gardziej » wtorek 17 października 2006, 09:07

ojeju, przeciez to rondo w porownaniu do rond np. w gorzowie (kto tam zdawal, wie o czym mowie) jest banalne i nieskomplikowane. jesli ci "starzy" kierowcy tak tam jezdza, to ja sie nie dziwie, ze sa wypadki. moim zdaniem powinni zlikwidowac wymysl ronda, bo te skrzyzowania przerastaja zdecydowanie umiejetnosc myslenia niektorych kierowcow.
gardziej

Postprzez Tomek_ » wtorek 17 października 2006, 10:27

Moim zdaniem rondo proste i klarowne, wystarczy przestrzegac podstawowych regul aby sobie poradzic. Ustawienie na wlasciwym pasie do skretu i nieprzejezdzanie linii ciaglej. Filmik fajny i ci niektorzy zdziwieni kierowcy niewiedzacy za co ich zatrzymano :D
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Adam-nd » wtorek 17 października 2006, 14:18

Ja na egzaminie państwowym miałem jechać po rondzie. To było we Wrocławiu może nasze rondo nie jest gigantem ale małe też nie jest. Musiałem wjechać do wewnętrznego pasa bo inne idą do prawo-skrętu. Później zatrzymałem się przed znakiem STOP ( przed torami tramwajowymi ). Później musiałem zmienić pas na prawy do prawo-skrętu, na rondzie nie widziałem czy mam wolny prawy pas ( tak wyszło że miałem źle lustra na egzaminie ustawione ) zatrzymałem się przed ciągłą linią i dopiero zmieniłem pas na prawy, cała filozofia. Wszystko odbyło się zgodnie z przepisami a egzaminator pomarudził, że przyblokowałem ruch :roll:
Rozpoczęcie kursu na prawko "B" - 13.05.2006
Zdane prawko B - 14.10.2006
Odbiór prawka B - 20.10.2006
Zdane prawko C - 20.05.2015
Zdane prawko CE - 07.07.2015
Adam-nd

Postprzez wiesniak » wtorek 17 października 2006, 15:02

No bo przyblokowałeś. Jak jedziesz prostą drogą i zmieniasz pas to też się zatrzymujesz przed ciągłą i czekasz, aż będzie wolne?

Edit: Yeah 200-ny post :D
wiesniak

Postprzez Adam-nd » wtorek 17 października 2006, 15:47

Tak jak nie moge wcześniej zjechać to mam prawo przyblokować pas i zatrzymać ruch. Jeżeli chce jechać na Kraków a jade pasem na Gdańsk to co mam jechać na Gdańsk jak ja chce na Kraków?
Adam-nd

Postprzez wiesniak » wtorek 17 października 2006, 16:03

Nie zmienia to faktu, że jest to niedynamiczna jazda i tamowanie ruchu. Pas powinieneś zmienić wcześniej niż w ostatnim momencie, a jak nie to zrobić rundkę dookoła ronda. Pas lewy z założenia jest pasem szybszym, więc zatrzymywanie się na nim jest co najmniej niestosowne.
wiesniak

Postprzez Adam-nd » wtorek 17 października 2006, 16:22

Ale zapomniałeś dodać że nie prowadzi do złamania przepisu i nie skutkuje mandatem. Egzaminator na egzaminie nie usadził mnie za to a rozmawiałem już po egzaminie z instruktorem, który mówił że dobrze zrobiłem. A miałem takiego instruktora że mało który mu dorównuje. We miastach są takie korki że jeżeli ktoś nie ustąpi to rondo można objechać nawet i 10 razy.
A co do dynamiki i pewności na egzaminie bałem się wymuszenia pierszeństwa więc tak postąpiłem, trudno po przejechaniu ~30godz na kółkiem jeździć jak kierowca mający prawko 15lat :)
Adam-nd

Postprzez wiesniak » wtorek 17 października 2006, 17:16

Owszem nie prowadzi to do złamania przepisu, jednak może być wkurzające dla innych. Egzamin egzaminem, ale w codziennej jeździe wypadałoby patrzeć też na innych kierowców, a nie tylko na suche przepisy.
Porównaj to do gości, co 1 marca niezależnie od warunków jadą bez świateł, "bo przecież nie trzeba, co będą z siebie jelenia robić".
wiesniak

Postprzez Adam-nd » wtorek 17 października 2006, 17:22

No tak. W życiu codziennym nie ma się egzaminatora po prawicy. Takie coś zrobiłem bo jechałem jako egzamin a za wszelką cene chciałem go zdać :) Nie mogłem sobie pozwolić na wymuszenie i wcinać się komuś na prawy pas. Rondo dla wielu kierowców to miejsce łamania nawet trzech przepisów za jednym razem ;)
Adam-nd

Postprzez kopan » niedziela 22 października 2006, 23:46

A mnie to tłumaczenie pana Dworaka w ogóle się nie podoba.

No, bo tak: na rondzie mamy dwa pasy i wyjazdy mają po dwa pasy to aż się prosi by z lewego pasa skręcać w prawo no bo jak jadąc rondem prawym pasem ktoś skręca w prawo i zajmuje po skręcie prawy pas to powstaje luka w którą pod osłoną tego skręcającego można z lewego pasa skręcić na lewy pas (ale komuś to wadzi).
Jak się wcześniej pasa nie zmieniło to taki skręt to sytuacja ostateczna , ale bardzo wygodna.
Gdyby organizatorzy ruchy chcieli rzeczywiście wymusić stosowanie przepisów to bez utrudniania ruchu z powodzeniem można by wyjazdy z ronda zrobić jednopasmowe i sprawa z głowy.
Jak zjechać można tylko z prawego to po co po zjeździe dwa pasy. ????
Ale tu nie idzie o wymuszenie stosowania przepisów, ale o zarobienie na niejasnych przepisach.
No, bo powiedzcie mi czy istnieje w przepisach reguła, że skręcając w prawo należy zając odpowiedni pas.??
Zgodnie z przepisami na tym rondzie wszyscy wjeżdżający skręcają w prawo i mogą po skręcie zająć dowolny pas ruchu.
Tak ze ci z lewego mogą wjechać na prawy a ci z prawego na lewy.
Dlaczego tak nie robią ???
No, bo są rozsądni i zajmują odpowiedni pas.
A i przy zjeżdżaniu z ronda z lewego pasa rozsądku nie tracą, ustępują jadącym prawym pasem i zajmują odpowiedni (lewy) pas ruchu a skręcają tylko wtedy jak jest możliwość skręcenia.

Pan Dworak raczy się mylić jeszcze w jednej kwestii.

Twierdzi, że rondo jest skrzyżowaniem i z tego faktu wynika, że przy skręcie na skrzyżowaniu w lewo mamy przed wjazdem obowiązek zajęcia lewego pasa ruchu.
Nie ma czegoś takiego jak obowiązek zajmowania lewego pasa ruch przy skręcaniu w lewo na skrzyżowaniu.
Jest obowiązek zajmowania odpowiedniej pozycji na drodze przy skręcaniu.
Nie ma w przepisach mowy o skrzyżowaniu.
Więc skąd się panu Dworakowi wzięło jakieś skręcanie w lewo na skrzyżowaniu.
Na rondzie skręca się w prawo lub jedzie prosto.
Z tego faktu wynika, że na rondzie można jechać z prawego pasa w lewo skrzyżowania pt. rondo.

Taka jazda polega na wykonaniu skrętu w prawo jeździe prosto i znowu skrętu w prawo - zresztą jak każda jazda przez skrzyżowanie pt. rondo, więc skąd jakiś obowiązek zajmowania przed wjazdem na rondo lewego pasa.
kopan

Postprzez kopan » niedziela 04 marca 2007, 15:00

A jak poruszanie się przez rondo tłumaczą w Szczecinie???
Skąd tak kolosalna różnica (jeśli chodzi o zjeżdżanie z ronda) ???
http://ww6.tvp.pl/video/2007/02/05/107681/film.asf
Brawo Szczecin.
Popieram.
Ciekawe jak wysoki mandat nałoży krakowska policja na policję szczecińską.
kopan

Postprzez wiesniak » niedziela 04 marca 2007, 17:20

Trochę offtopic, ale zobaczcie co się dzieje na początku dziesiątej minuty :D. Jak jeszcze ten film puścili w TV w celach edukacyjnych to to jest skandal :P.
wiesniak

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze