Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szymonix » poniedziałek 24 czerwca 2019, 18:05
przez rafal5757 » środa 26 czerwca 2019, 21:13
przez Henq » czwartek 27 czerwca 2019, 18:33
po minięciu skrzyżowania z Krzemienną. Dużo przerywanej rozdzielającej lewoskrętny pas od prawoskrętnego pasa tam nie pozostaje maks na dwa samochody więc trzeba to zrobić zaraz za skrzyżowaniem by nie pozostać na pasie do prawoskrętu bo dalej już jest linia ciągła i mandatszymonix napisał(a):Katowice Ceglana skręt w lewo.jpg
Kiedy zmienicie pas ruchu ?
przecież pierwszy lewoskręt (czerwona strzałka) jest do wjazdu na stację paliw i znak P-8b dotyczy właśnie lewoskrętu na tym skrzyżowaniu więc jazda na wprost z tego pasa przez skrzyżowanie do następnego skrzyżowania z sygnalizacją świetlną to niezastosowanie się do P-8b i oblany egzaminrafal5757 napisał(a):Pas ruchu należy zmienić jak najwcześniej, o ile jest to możliwe od razu po wydaniu polecenia. Ja bym zmienił tam gdzie jest czerwona linia.
przez rafal5757 » czwartek 27 czerwca 2019, 20:14
przez Henq » czwartek 27 czerwca 2019, 21:31
po pierwsze: musi być skrzyżowanie by egzekwować P-8b? czy tylko na skrzyżowaniu obowiązuje strzałka do skrętu w lewo? jakaś podstawa prawna?rafal5757 napisał(a):Wjazd na stacje tworzy z naszą drogą skrzyżowanie?
a muszą być znaki pionowe? proszę wskazać w wytycznych znaku P-8x, że nie może być ustawiony bez jakiegokolwiek pionowegorafal5757 napisał(a):Przed wjazdem na stacje i przed skrzyżowaniem z sygnalizacją są oddzielne znaki pionowe informujące z którego psa można jechać w danym kierunku?
przez rafal5757 » piątek 28 czerwca 2019, 09:43
rafal5757 napisał(a):a muszą być znaki pionowe? proszę wskazać w wytycznych znaku P-8x, że nie może być ustawiony bez jakiegokolwiek pionowego aż dziw bierze, że instruktor takich rzeczy nie wie
rafal5757 napisał(a):czytaj ze zrozumieniem
rafal5757 napisał(a):aż dziw bierze, że instruktor takich rzeczy nie wie
przez Henq » piątek 28 czerwca 2019, 16:31
zadałeś trzecie pytanie, pierwsze powinieneś zadać sobie: czy musi być skrzyżowanie by malować i egzekwować znaki P-8b?, drugie powinieneś zadać również sobie: czy tylko na skrzyżowaniu można skręcić zgodnie z P-8b?rafal5757 napisał(a):Jakbyś zauważył na końcu postawiłem znaki zapytania.
więc po co pytasz o znaki pionowe skoro masz znaki poziome które masz egzekwować? no coś nie halo w takim razie?rafal5757 napisał(a):Czy napisałem, że muszą być?
jak widzisz twoje pytania to pytanie trzecie, gdybyś zadał sobie wcześniej sam moje dwa pytania, to twoich w ogóle by nie było, a że się pojawiły to raczej nie za dobrze rokuje dla instruktorarafal5757 napisał(a):Zadałem tylko pytanie. Dokładnie, należy czytać ze zrozumieniem i nie interpretować tego co ktoś napisał.
dlaczego błędne? udowodniłeś, że nie masz pojęcie do czego służy P-8b - wszystko czarno na białymrafal5757 napisał(a):to tylko Twoje błędne myślenie.
przez yorki » piątek 28 czerwca 2019, 20:39
170 napisał(a):§ 87. 1. Znaki:
1) P-8a „strzałka kierunkowa na wprost”,
2) P-8b „strzałka kierunkowa do skręcania”,
3) P-8c „strzałka kierunkowa do zawracania”
oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; ....
przez Henq » piątek 28 czerwca 2019, 22:39
ani słowa, że dotyczy tylko skrzyżowaniayorki napisał(a):Ani słowa, że dotyczy tylko zjazdu na stację paliw.
uważasz, że gdzie jest ta jazda dozwolona tylko w lewo? w najbliższym miejscu gdzie na jezdni przecinają się kierunki ruchu lub najbliższym skrzyżowaniu, czy dalej można sobie bezkarnie jechać prosto?Dz.U. 220 napisał(a):...stosuje się w celu wskazania, że z pasa, na którym się znajduje, dozwolona jest jazda tylko w lewo.
a może fachofiec @yorki w końcu poczyta co to pas ruchu, co to jezdnia, co to skrzyżowanie?yorki napisał(a):A może na tym skrzyżowaniu-nieskrzyżowaniu ten pas ruchu się kończy?
przez yorki » piątek 28 czerwca 2019, 22:56
Henq napisał(a):tak ten pas ze strzałką kierunkową w lewo kończy się w miejscu krzyżowania się kierunków ruchu ze stacji benzynowej i Ceglanej, tj na skrzyżowaniu Ceglanej z Krzemienną![]()
Henq napisał(a):i tam należy stosować się do znaku P-8b "Strzałka kierunkowa w lewo", przejazd prosto - z tego pasa przez skrzyżowanie, lub przecięcie kierunków ruchu - jest niedopuszczalne, i grozi oblanym egzaminem, a w przypadku interwencji policji mandatem 250zł
przez Henq » piątek 28 czerwca 2019, 23:19
niestety wiem, czytam twoje wpisyyorki napisał(a):Nie widzę
Boże!yorki napisał(a):ani D-14
a to znak uprzedza cię o zmianie kierunku czy o opuszczeniu pasa?yorki napisał(a):ani P-9
a tutaj to aż mnie zatkało, wytłumaczysz swoją logikę stosowania P-21 przy zmianie kierunku jazdy?yorki napisał(a):ani P-21,
przed tobą!!!yorki napisał(a):gdzie je ukryli?
a to po minięciu pierwszej masz przecięcie kierunków ruchu? ty tak na poważnie? czy naprawdę trzeba z tobą korepetycjeyorki napisał(a):Henq napisał(a):i tam należy stosować się do znaku P-8b "Strzałka kierunkowa w lewo", przejazd prosto - z tego pasa przez skrzyżowanie, lub przecięcie kierunków ruchu - jest niedopuszczalne, i grozi oblanym egzaminem, a w przypadku interwencji policji mandatem 250zł
Ale tak pomiedzy strzałkami można prosto? Czy już po minieciu pierwszej dajemy ostro w lewo ?
przez yorki » piątek 28 czerwca 2019, 23:54
Powiem ci szczerze, że nie do końca. Lubię się pośmiać jak się spinasz.Henq napisał(a):ty tak serio?
przez Henq » sobota 29 czerwca 2019, 00:40
wiesz tutaj są ludzie którzy będą zdawać PJ a twoje wypowiedzi im raczej w tym nie pomogąyorki napisał(a):Powiem ci szczerze, że nie do końca.Henq napisał(a):ty tak serio?
cytowanie ci konkretnych przepisów nazywasz spiną? to już wszystko jasne, że nie potrafisz odróżnić skrzyżowania, linii wyprowadzających, zmiany pasa ruchu, oraz końca pasa ruchuyorki napisał(a):Lubię się pośmiać jak się spinasz.
przecież podałem czy ty czytać nie umiesz? po raz kolejny mam cytować to co jest zapisane w 220?:yorki napisał(a):Twierdzisz, że strzalki dotyczą konkretnego miejsca opuszczenia pasa ruchu. Podaj dokladny przepis o tym mówiący.
ja pierniczę i dziwić się, że niektórych już cholera brała na takich typów co czytać nie umiejąDz.U.220 napisał(a):stosuje się w celu wskazania, że z pasa, na którym się znajduje, dozwolona jest jazda tylko w lewo.
jakoś twoje zgadzanie się z przepisami których nie rozumiesz "leży mi martwym bykiem", żałuję tylko, że podniosłem rękawicę nierównej walki, wyedukowania takiego "eksperta"yorki napisał(a):Zgodzilbym się z tym jeśli pas ruchu konczyl by się na zjeździe do stacji paliw,
tak poznaliśmy twoją szkołę - koniec pasa powolnego D-14yorki napisał(a):ale wtedy byłoby to oznakowane w sposób jaki przedstawiłem wcześniej
a czego dotyczy mistrzuniu? to jest właśnie twoja wiedza, cytujesz definicję oderwane od rzeczywistości, o których nie masz pojęciayorki napisał(a): (Komentarzye, że D-14 dotyczy tylko pasa ruchu powolnego i pozostałe idiotyzmy nie są warte odpowiedzi).
bzdura!!! co za głąb cię uczył?- aha sorry ty najpierw pokaż skan PJ bo to jest niemożliwością by taki "fahowiec" mógł zdać na PJyorki napisał(a):Pas prowadzi dalej do skrzyzowania z sygnalizacją i jedynym "legalnym" kierunkiem jazdy z niego jest "w lewo".
yorki napisał(a):Posluchaj Rafała5757, bo jest to prawidlowy sposób jazdy,
a to jakiś wyższy stopień...? mój sposób to przepisy PoRD i jego załącznikiyorki napisał(a): zresztą twój również.
oooyorki napisał(a): Ale jak sam zauważyłeś (jadąc jak zielona strzałka) zmieści się max 2 auta, a L-ki to jedna i to z trudem. I to przy optymistycxnym założeniu, że nie będzie ruchu na sasiednim pasie.
przez yorki » sobota 29 czerwca 2019, 06:33