Rok 2005- inwestycje drogowe w Waszych regionach

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rok 2005- inwestycje drogowe w Waszych regionach

Postprzez Robik » środa 28 grudnia 2005, 01:15

Czy rok 2005 dobrze zapisze się w dziedzinie rozbudowy i remontowania sieci drogowej w Waszych rejonach zamiekszania?
Ja jestem z Lublina i tu się niewiele działo.
Zmodernizowano ok. 1 km drogi wjazdowej do Lublina od strony północnej(droga nr 19)- teraz jest to dwupasmówka(dodatkowo także ulica serwisowa) z chodnikiem i drogą rowerową, ale wszystkie skrzyżowania są kolizyjne z sygnalizacją świetlną.
Na innej drodze wyjazdowej(17ka przy wylocie na Zamość) rozpoczęto budowę wiaduktu i węzła oraz kilkusetmetrowej drugiej nitki do drogi o znaczeniu raczej lokalnym.
W regionie chyba cisza. Mieli się brać za ekspresową obwodnicę Puław, ale w końcu inwestycja ma ruszyć w roku 2006.
Robik

Postprzez cappricio » środa 28 grudnia 2005, 11:10

w łodzi z tego co wiem wyremontowali duuużą ulice (czesto przez tiry uszeszczaną) pod nazwą: Al. Włókniarzy
ponadto na moim zadupiu nowy asfalt na jedej ulicy tez polozyli. no i teraz smigaja tiry, bo zgierska (inna wylotowa z Lodzi) jest przepelniona, a moja Lagiewnicka nie... :(

(no i Manufakture daaalej buduja :lol2: )
cappricio

Postprzez tikas » środa 28 grudnia 2005, 11:22

no to u mnie w Bochni dosyc dużo tego zrobili. Wyremontowali u nas całe centrum(wszędzie asfalt wymieniono),kierowcy mieli cały czas pretensje, że korki się robią, same narzekania...
no ale przecież nie ma innego sposobu.Trzeba to jakoś wymienić,Zresztą nie robili wszytskiego na raz, tylko pokolei.hmm co tam jeszcze?o chodniki zrobili nowe na kilku ulicach(takie brukowane),wreszczie są równe i da się normalnie chodzic...zrobili kilka parkingów....wracając do centrum to każdy posój jest tam płatny,na każdej ulicy,,.Planują połączyć 2 ulice przez taką "łąkę"(kopalnie soli sie rozbudowuje i trzeba spełnic wymagania turystów).zresztą czeka do zrobienia autostrada jeszcze 8)
Bochnia
tikas

Postprzez Agawa » środa 28 grudnia 2005, 11:53

Szczerze powiedziawszy nie wiem jakie planuja zmiany i remonty dróg w Krakowie ale wiem jedno że wybudowali mi autostrade z Krakowa do Wrocławia i w przyszłym roku(2006)szybciej dojade nad morze :lol: (tzn. mąż za kierownicą...mam nadzieje że w tym roku da mi juz troche poprowadzić :cry: )
Agawa

Postprzez scorpio44 » środa 28 grudnia 2005, 12:39

W Elblągu w 2005 roku ukończono prace nad węzłem Elbląg-Wschód (czy jak to się tam nazywa :D), w każdym razie chodzi o wielopoziomowe skrzyżowanie drogi nr 7 z drogą nr 22 (berlinką) i wjazdem do Elbląga. W 2006 r. mieli zamiar budować jakąś nową obwodnicę dookoła miasta, ale nie wiem, czy to jeszcze aktualne. ;) :D
scorpio44

Postprzez wiruswww » środa 28 grudnia 2005, 15:43

u mnie w małym miescie zwanym Sokółka wymieili afalt na paru ulicach (może na 3 czy 4 tam gdzie był najgorszy). Pozatym powstał projekt obwodnicy (prawdziwej obwodnicy) ciekawe kiedy i czy zostanie zrealizowany
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez milena » środa 28 grudnia 2005, 22:30

Ze wzgledu na to, ze mieszkam w malym mieście, to wszedzie jest duzo,
jeszcze mniejszych miejscowosci,
ale z tego co sie orietuje to roboty drogowe sa wykonywane w moim regionie hurtowo.
W pewnym "miejscu" zrobili nową dróżke na odcinku 14-tu kilometrów + nowe chodniki :shock:
W jednym z "podleglych" miast przerobili cała nawierzchnie łącznie z chonikami i przejazdami kolejowymi.
Dużo tego :D
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
milena

Postprzez kirk » czwartek 29 grudnia 2005, 00:17

A u mnie w 2005 wreszcie polaczono caly slask autostrada A4. Np teraz z gliwic do katowic (okolo 30 km) - gdy sie jechalo zwykla droga krajowa jechalo sie kolo 45 min, cisnac sie przez zabrze i DTŚ kolo 35 min a teraz zajmuje mi to kolo 15 min. Podejrzewam ze nigdzie w polsce nie ma takiej autostrady, gdyz tylko tutaj jest ona 3 pasmowa, w pozostalej czesci polski sa tylko po 2 pasy ruchu w jedna strone. Ogolnie siec drog na slasku nie jest tragiczna, mamy i autostarde (za rok rozpoczna budowac druga - A1), drogi expresowe, dwujezdniowe itp i ciagle cos buduja. W sumie nie jest tak zle na slasku z drogami - no coz - mam farta ze tu mieszkam bo wiem ze w innych regionach poslki nie jest zbyt ciekawie :?
"Proste sa dla szybkich samochodów, natomiast zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
--------------------------
Prawko od: listopad 2000:)
Instruktor:)
kirk

Postprzez Vella » czwartek 29 grudnia 2005, 09:31

W Wawie ciągle coś budują, remontują, przerabiają. Zwłaszcza w wakacje.
Jest tego tyle, że nie spamiętałabym wszystkiego, zresztą wcale mnie to nie obchodzi.
Coś być musi... coś być musi, do cholery, za zakrętem...
Vella

Postprzez operator » czwartek 29 grudnia 2005, 10:27

U mnie w Białym całe centrum rozkopane.W koncu zaczęli remontować najbardziej zniszczone ulice.Poza tym mialy ruszyć budowy obwodnic miast które leża przy krajowej 8 na trasie do granicy z Litwą(Suchowola, Augóstów itp.).No ale jak zwykle ekolodzy maja wiecej do powiedzenia niz ludzie mieszkajacy w tych miasteczkach:(((((
kat.B 22.11.99
kat.C 09.06.03
kat.BE i CE 03.12.04
obecnie kierowca tzw. TIRa :)
operator

Postprzez Silent » czwartek 29 grudnia 2005, 10:34

W Olsztynie w tym roku zdaje się dostali jakieś dotacje z UE, i aby nie przepadł ani grosz to we wrześniu na hop siup zaczęli remontować kilkanaście ulic jednocześnie... Olsztyn był sparaliżowany przez jakiś miesiąc czasu... w godzinach szczytu z jednego końca na drugi jechało się prawie 2 godziny podczas gdy w normalnych warunkach ten czas wynosił 30 minut ;)
Ale jak to się wypowiedział ten cały dyrektor od spraw dróg i zieleni ... musimy trochę się pomęczyć aby potem mieć lżej niż przedtem ;) I fakt... rondo koło mnie które zostało niedawno ukończone i zastąpiło tradycyjne skrzyżowanie, wspaniale spełnia swoją funkcje - skraca czas przejazdu przez ten odcinek Olsztyna o jakieś 15 minut :) Bo wcześniej to światła były tam takie okropne że czerwone paliło się kilkukrotnie dłużej niż zielone - i nie dało się w sumie ich inaczej ustawić ... rondo rozwiązało problem. :)
Załatali też sporo dziur w ulicach które były dziurawe jak ser szwajcarski, w ulicach w których omijanie dziur nie miało już sensu... jednak roboty prowadzone są na niskim poziomie... łatki z asfaltu już zaczynają się odrywać, zaczynają powstawać nowe dziury, a na zupełnie nowo położonych odcinkach asfaltu mamy koleiny... :lol:
Obrazek
Silent

:)

Postprzez Polonez » czwartek 29 grudnia 2005, 19:25

- Budowa północnej obwodnicy Kęt.
Lata realizacji 2004-2005.
Długość drogi wraz z chodnikiem i ścieżką rowerową 1520m plus 2 ronda
Koszt inwestycji ok. 10 mln zł. (ok. 8 mln 700 tys. zł. to środki z programu PHARE oraz budżetowe Województwa Małopolskiego, ok. 1 mln 169 tys. zł. - środki gminne).

się szarpneli :D:)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Robik » czwartek 29 grudnia 2005, 23:38

A jest ktoś z pogranicza Wilkopolski i centrum? Bo interesuje mnie sprawa A-2 między Koninem a Strykowem pod Łodzią(103 km). Mieli ten odcinek wybudować w niecały rok- oddać do użytku w listopadzie. Jest koniec grudnia a tu ani widu, ani słychu o otwarciu.
Robik

Postprzez kirk » piątek 30 grudnia 2005, 00:34

Robik napisał(a):A jest ktoś z pogranicza Wilkopolski i centrum? Bo interesuje mnie sprawa A-2 między Koninem a Strykowem pod Łodzią(103 km). Mieli ten odcinek wybudować w niecały rok- oddać do użytku w listopadzie. Jest koniec grudnia a tu ani widu, ani słychu o otwarciu.

Niesprzyjajace waruni pogodowe (dluga zima) spowodowala ze ten odcinek zostranie oddany w polowie 2006 roku :wink:
"Proste sa dla szybkich samochodów, natomiast zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
--------------------------
Prawko od: listopad 2000:)
Instruktor:)
kirk

Postprzez kropek64 » czwartek 05 stycznia 2006, 21:23

u mnie w Wieliczce oddali do użytku zmodernizowanu parking, nowy asflat na kilku kilometrach, nowe chodniki...na wyjeżdzie na Kraków nareszczcie zrobili 2 pasy (jest o wiele szybciej) oraz na ul. Wielickiej już w Krk wymienili niedawno kilkaset metrów (oprócz chyba największego wezlu komunikacujnego na A4 :D ) - przydałoby się, żeby dokończyli już tą A4 w kierunku Bochni to wtedy przez Wieliczkę będzie mniejszy ruch :)
29.05.2006 ==> niestety
03.06.2006 ==> yeahhhh.... :) i wiadomo o co chodzi

Obrazek
kropek64

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze