Tak na szybko - nim wydam wyrok

to kilka pytań i kilka dygresji
1. Co mówi prd o wyborze pasa ruchu czy "ustawieniu" się rowerzysty na pasie ruchu przed skrzyżowaniem ? Który to artykuł prd ?
mp0011 napisał(a):Zależy który przepis. Rowerzystę obowiązuje nakaz jazdy możliwie blisko prawej krawędzi i tego się trzymam.
Zaraz za torowiskiem zjeżdżałem na prawy pas do skrętu, więc jazda lewą krawędzią, a potem zjazd do prawej i zmiana pasa byłyby niebezpieczne...
Tylko takiego przepisu się trzymasz ? Nie ma innych artykułów w prd ?
Na tym skrajnym pasie domalowano ostatnio strzałkę nakazującą jazdę w lewo lub prawo.
Czy Art 27.1a obowiązuje w tym miejscu?
Moim zdaniem 27.1a nie obowiązuje w tym miejscu gdyż mówi on że:
Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa rowerzyście jadącemu na wprost po jezdni, pasie ruchu dla rowerów, drodze dla rowerów lub innej części drogi, którą zamierza opuścić.Ty jechałeś prosto czy w lewo ?
Niby jest nakaz jazdy przy osi jezdni przy skręcie w lewo, ale czy to był skręt (tabliczka wskazuje zakręt)?
A to był skręt - co to w ogóle jest skręt - jest w prd jakaś definicja skrętu ?
Czy to były wyznaczone pasy ruchu ?
Pytam tylko dlatego, żę jakiś taryfiarz z tyłu się pultał że moja wina

[/quote]
Wrzuć mapkę z googla, bo ten filmik "do wyroku" to trochę mało

, a nie chciałbym Cię skrzywdzić zbyt surowym wyrokiem
Osobiście nie pojechałbym na rowerze tak jak Ty, w obawie że spotka mnie coś takiego co Ciebie spotkało.
Pomyśl - może to drastyczny przykład - ale jakby Cię tir "dmuchnął" to nie pisalibyśmy teraz kto ma rację. Wrzuć mapkę z googla.