Skręt w lewo z dwóch pasów na jeden - pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręt w lewo z dwóch pasów na jeden - pierwszeństwo

Postprzez AndrzejLas » niedziela 24 lipca 2016, 15:12

Witam,

Zastanawiam się co zrobić w takiej sytuacji:

Obrazek

Czyli mamy dwa pasy do skrętu w lewo, ale po skręcie jest dostępny tylko jeden pas. Kto w takiej sytuacji ma pierwszeństwo? Wydaję mi się, że samochód osobowy, samochód ciężarowy ma go z prawej strony, ale nie jestem pewien.
AndrzejLas

Re: Skręt w lewo z dwóch pasów na jeden - pierwszeństwo

Postprzez rpa » niedziela 24 lipca 2016, 22:09

Raczej nie ma takiej możliwości, by jeden pas zanikał bez odpowiedniego oznakowania. Jeśli jednak doszłoby do tego typu sytuacji, osobiście stosowałbym się do zasady, że ten z prawej strony, jadąc równo ze mną, ma pierwszeństwo przy zajmowaniu pasa.
rpa

Postprzez kg1956 » poniedziałek 25 lipca 2016, 08:33

Podaj gdzie to. Zgłosimy błędne oznakowanie.
kg1956

Postprzez AndrzejLas » wtorek 26 lipca 2016, 11:56

kg1956 napisał(a):Podaj gdzie to. Zgłosimy błędne oznakowanie.

Nie wiem, czy taka sytuacja występuje w rzeczywistości. Obrazek znalazłem w podręczniku do nauki jazdy w rozdziale o zawracaniu i się zastanawiałem, czy jest to tak niefortunnie narysowane, czy rzeczywiście taka sytuacja może zdarzyć się w prawdziwym życiu.
AndrzejLas

Postprzez Henq » piątek 12 sierpnia 2016, 23:35

AndrzejLas napisał(a):ale po skręcie jest dostępny tylko jeden pas. Kto w takiej sytuacji ma pierwszeństwo?

art 22.4 znany? obaj po skręcie zmieniacie pas ruchu... ;)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szymon1977 » sobota 13 sierpnia 2016, 21:27

AndrzejLas napisał(a):...co zrobić w takiej sytuacji:
Nie stuknac sie, a potem zglosic niezgodne z wytycznymi oznakowanie: nie moze byc mniej pasow za niz jest przed.

AndrzejLas napisał(a):Obrazek znalazłem w podręczniku do nauki jazdy...
Ale "fajny" podrecznik!
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez waw » niedziela 14 sierpnia 2016, 01:23

szymon1977 napisał(a):Nie stuknac sie,

Tak, ale wg mnie jak się stuknie to winny byłby zarządca drogi i można byłoby od niego wyciągnąć spore odszkodowanie bo kierujący miał prawo sądzić, że za skrzyżowaniem jego pas będzie kontynuowany.
waw

Postprzez szymon1977 » niedziela 14 sierpnia 2016, 02:02

Niby tak, dla przykładu gdy wszyscy mają zielone. Ale tu jest jedno małe ale: czy ponieważ kierujący ma prawo sądzić to ma też prawo jechać z zamkniętymi oczyma i nie reagować na rozwój sytuacji? Nie bardzo. Przypomnę, że kierujący ma prawo oczekiwać od innych zachowań zgodnych z PoRD, ale tylko dopóki nic nie wskazuje, że mogą zachować się niezgodnie z PoRD.

Jakich zachowań ma kierujący prawo oczekiwać od innych skoro sytuacja według PoRD nie istnieje, a co za tym idzie zachowania innych nie są w niej przez PoRD regulowane?

Oczywiście wszelkiego rodzaju autorskie teorie, nawet te słuszne a poparte jedynie za pomocą art.3. nie traktuję jako uregulowanie przez PoRD.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » niedziela 14 sierpnia 2016, 07:48

Ja taką sytuację rozwiązuje tak:
Puszczam do przodu tego z pasa środkowego (jego jest pas prawy), kierunkowskazem proszę o zastosowanie reguły (nie pisanej PoRD)"zamka błyskawicznego",
Jadąc ciężarowym- to ja byłbym na środkowym pasie, bo mam słaby obraz w lusterkach z prawej i mógłbym w "zamku błyskawicznym" kogoś nie dostrzedz.
JAKUB

Postprzez sankila » niedziela 14 sierpnia 2016, 16:43

AndrzejLas napisał(a):Obrazek znalazłem w podręczniku do nauki jazdy w rozdziale o zawracaniu i się zastanawiałem, czy jest to tak niefortunnie narysowane, czy rzeczywiście taka sytuacja może zdarzyć się w prawdziwym życiu.
Skoro to rozdział o zawracaniu, to chodziło o pokazanie, że zawracać można tylko ze skrajnego pasa do lewoskrętu. Poprzeczna droga jest jedynie zaznaczona, że "tu w lewo".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez JAKUB » niedziela 14 sierpnia 2016, 16:59

sankila napisał(a):(...) Skoro to rozdział o zawracaniu, to chodziło o pokazanie, że zawracać można tylko ze skrajnego pasa do lewoskrętu. Poprzeczna droga jest jedynie zaznaczona, że "tu w lewo".
Ja tu ciężarowym (kat. C, D) zawracałbym ze środkowego - bacząc, aby na lewym nikogo nie było. Skończyłbym manewr przy prawej krawędzi.
Zupełnie nie tak jak w tym podręczniku.
JAKUB

Postprzez waw » niedziela 14 sierpnia 2016, 21:23

JAKUB napisał(a):Ja tu ciężarowym (kat. C, D)

Widocznie to podręcznik na B lub kartę rowerową. Dużym pojazdem jest większa swoboda bo można z zachowaniem ostrożności skręcać nie z tego pasa i przejeżdżać po liniach ciągłych jeśli ze względu na wymiary pojazdu nie można inaczej.
waw

Postprzez RossoneriDevil » sobota 20 sierpnia 2016, 00:49

Witam, pytanie do takiej sytuacji.
Załóżmy że na zdjęciu srebrny samochód sygnalizuje zamiar skrętu w lewo,a po jego lewej stronie dojeżdża inny samochód np. z zamiarem zawrócenia, bądź wyjeżdża od strony potockiego i tez zamierza skręcić w lewo stając po lewej stronie srebrnego, po wykonaniu manewru dochodzi do kolizji, czyja wina?
Ja obstawiam na srebrny, ale mogę się mylić :)

https://www.google.pl/maps/@52.2347558, ... 6656?hl=pl
RossoneriDevil

Postprzez sankila » sobota 20 sierpnia 2016, 15:17

RossoneriDevil napisał(a):srebrny samochód sygnalizuje zamiar skrętu w lewo,a po jego lewej stronie dojeżdża inny samochód [...] czyja wina?
Skoro po lewej stronie 'dojechał" inny samochód, to znaczy, że jest tam pas ruchu; zatem srebrny stoi na prawym pasie, a z prawego pasa skręcać w lewo nie wolno.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez RossoneriDevil » sobota 20 sierpnia 2016, 15:29

Nie do końca...ponieważ wyjeżdżasz z uliczki o jednym pasie w daną stronę, na skrzyżowaniu pasów nie ma wydzielonych, tak więc możesz ustawić się nawet na środku, wbrew logice ....:)
RossoneriDevil

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze