Aktualne Przepisy ruchu drogowego

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Aktualne Przepisy ruchu drogowego

Postprzez benio101 » poniedziałek 09 lutego 2015, 16:05

Gdzie znajdę aktualne Przepisy ruchu drogowego?
Wiele jest stron z przepisami, ale co strona, to inne przepisy (zapewne nieaktualne).

Potrzebuję rzetelne źródło, najlepiej wprost tekst Ustawy, ale koniecznie aktualny.
Nie mam pojęcia, jak poruszać się po stronie Sejmowej, a jak już znajdę jakąś Ustawę, to nie wiem, czy jest aktualna.

Chodzi mi przede wszystkim o opis znaków drogowych, co dokładnie oznaczają i jak w przyszłości szukać ich aktualnych opisów, gdyby się zmieniły.
benio101

Re: Aktualne Przepisy ruchu drogowego

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 09 lutego 2015, 18:12

Ja zazwyczaj robię(robiłem) tak.
1. Wchodzę na http://isap.sejm.gov.pl
2. Wybierasz filtr "wg. haseł"
3. Szukasz odpowiedniego hasła, przy czym dla przepisów odnoszących się z Ustawy PoRD trzeba znaleźć "prawo o ruchu drogowym" albo "drogi publiczne" (chyba dają identyczny efekt) odpowiedzi.
4. Ewentualnie za pomocą filtru "wyszukiwanie" (jak chcę odgrzebać coś starego, już nie obowiązującego)

benio101 napisał(a):Gdzie znajdę aktualne Przepisy ruchu drogowego?
Ciebie powinien interesować ten link: http://isap.sejm.gov.pl/KeyWordServlet?viewName=thasP&passName=prawo%20o%20ruchu%20drogowym
Znajdziesz tutaj w kolejności (od najświeższego aktu) przepisy takie jak np. "Kodeks Drogowy"
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20130001446
Rozporządzenia..., ustawy o drogach publicznych, rozporządzenia do nich, ustawy o kierujących pojazdami.....
sam zobacz ile tego jest!
Nanoszone są poprawki i ogłoszone są tylko zmiany w ustawie. A ty pewnie szukasz tekstu jednolitego, do którego te poprawki sie odnoszą. Klikasz w pole "Odesłania" i ściągasz tekst jednolity (jeśli istnieje... a dla obszernych ustaw co jakiś czas go się redaguje na nowo... chyba :) ) Przy okazji sprawdzasz tzw. "akty wykonawcze"

Co do dyspozycji znaków drogowych, powinno interesować Cię ponadto:
Rozporządzenie Ministrów Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej oraz Spraw Wewnętrznych z dnia 3 października 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych (na tym Forum nazywamy je "170-tka")
oraz
Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 września 2013 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach (nazywamy je "220-stka" albo "czerwona książeczka")

to minimum z minimum......

P.S. Ja sobie ściągam teksty zmian i zmieniam nazwę na datę, tak że mam w folderze komputera wszystko chronologicznie.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez benio101 » poniedziałek 09 lutego 2015, 22:37

Dziękuję za obszerną i wyczerpującą odpowiedź.
Dokładnie tego szukałem.
benio101

Postprzez pasqudek » wtorek 10 lutego 2015, 13:34

@Leszko:
Kliknalem na: http://isap.sejm.gov.pl/
DetailsServlet?id=WDU20130001446
pozniej Odeslania.
Efekt?
- Dz.U. 2004 nr 19 poz. 177
akt posiada tekst jednolity
Ustawa z dnia 29 stycznia 2004 r.
Prawo zamówień publicznych
- Dz.U. 1997 nr 123 poz. 776
akt posiada tekst jednolity
Ustawa z dnia 27 sierpnia 1997 r. o
rehabilitacji zawodowej i
społecznej oraz zatrudnianiu osób
niepełnosprawnych.
pasqudek

Postprzez pasqudek » wtorek 10 lutego 2015, 14:05

Trudno przypiac post w ktorym bedzie jasno napisane co i gdzie mozna znalezc i adres do pliku pdf.
Bo najlepiej klikac/szukac bez sensu.
pasqudek

Postprzez jasper1 » wtorek 10 lutego 2015, 15:19

Dla mnie najprostszym sposobem szukania aktów prawnych jest wrzucenie aktu w googl, wyświetla mi się wtedy wśród znalezisk link do isap.sejm czy isap.gov i z głowy.

Pasqudek, trzeba było wejść w akty zmienione, dalej ustawa Prawo o ruchu...
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 lutego 2015, 21:00

Racja jasper, akty zmienione :)
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez oskbelfer » wtorek 10 lutego 2015, 21:47

a nie lepiej podać link ?

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9970980602

inną kwestią jest to że mamy XXI wiek, epoka smartfonów, epoka dzieci neostrady, a problem z wyszukaniem prostej informacji w google ?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez jasper1 » wtorek 10 lutego 2015, 21:58

oskbelfer napisał(a):a nie lepiej podać link?

Jak podajesz link, to istnieje ryzyko, że będziesz dalej traktowany jak wyszukiwarka. :)
Niech się uczą jak korzystać samodzielnie.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 lutego 2015, 22:13

oskbelfer napisał(a):nie lepiej podać link ?

A w linku czytamy: "UWAGI: Art. 49 ust. 2 pkt 5, 80, 99 i 109 ust. 4 wchodzą w życie z dniem 1 lipca 1998 r. art. 39 ust. 3 i art. 85 wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1999 r. art. 74 ust. 2 pkt 2 lit. a), art. 77, 87, 88, 90-98 i 100-108 wchodzą w życie z dniem 1 lipca 1999 r." :lol:

-----------
Poza tym...
warto czytać raz na tydzień strony o tematyce motoryzacyjnej i mieć problem z głowy,
o wykupowaniu odpowiednich newsletterów nie wspomnę (bo to raczej dla branżowców).

I w ogóle...
kiedy wreszcie doczekamy się jednolitego tekstu z "220-stki", bo ostatni(i pierwszy zarazem??) to trochę archaicznie wygląda i zawiera treści archaiczne.
!!! Nie wiem w czym problem. Sejm na tyle kasy i tylu ekspertów. Ja mogę wyedytować/uzupełnić tekst załączników do "220-stki" za 2000 zł :D Kto weźmie mniej?
LeszkoII

Postprzez jasper1 » wtorek 10 lutego 2015, 22:32

LeszkoII napisał(a):A w linku czytamy: "UWAGI: Art. 49 ust. 2 pkt 5, 80, 99 i 109 ust. 4 wchodzą w życie z dniem 1 lipca 1998 r. art. 39 ust. 3 i art. 85 wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 1999 r. art. 74 ust. 2 pkt 2 lit. a), art. 77, 87, 88, 90-98 i 100-108 wchodzą w życie z dniem 1 lipca 1999 r." :lol:

Tekst ujednolicony w linku Oskbelfra jest w pełni aktualny. :D
jasper1

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 lutego 2015, 22:47

:spoko:
LeszkoII

Postprzez szerszon » wtorek 10 lutego 2015, 23:13

LeszkoII napisał(a):
Sejm na tyle kasy i tylu ekspertów.

Niby kogo ? :wink:
szerszon

Postprzez jasper1 » wtorek 10 lutego 2015, 23:20

Gwoli ścisłości "220" to rozporządzenie, więc zadanie dla Pani Ministry, nie dla Sejmu.
jasper1

Postprzez LeszkoII » wtorek 10 lutego 2015, 23:33

^^ 'sejm' to publikuje na swoich stronach. Ministerstwo nie zajmuje się ujednolicaniem tekstów w czasie, tak mi sie wydaje.
szerszon napisał(a):Niby kogo ?
Z imienia i nazwiska nie znam, ale speców na pewno mają.

P.S. Co to znaczy "pani ministra"? :shock:
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze