Skomplikowane skrzyżowanie - Krosno.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skomplikowane skrzyżowanie - Krosno.

Postprzez grzechotek » poniedziałek 10 listopada 2014, 14:59

W Krośnie jest takie skomplikowane skrzyżowanie, nie wiem czy ktoś tu jest z tej miejscowości.
Chciałem się zapytać jak się zachować na tym skrzyżowaniu:
1. jadąc Staszica na Wojska Polskiego to trzeba ustąpić tym co jadą na wprost z Lwowskiej i czy trzeba również ustąpić tym co skręcają w prawo z Lwowskiej (mam go po prawej i obaj zjeżdżamy w drogi z pierwszeństwem) ?
2. czy można tu zawrócić (brak znaku zakazu zawracania )?
3. jadąc Staszica na Powstańców Warszawskich, czy jeśli jest miejsce to mogę w tym samym czasie skręcić na Wojska Polskiego z Lwowskiej ?

Obrazek
grzechotek

Re: Skomplikowane skrzyżowanie - Krosno.

Postprzez Makabra » poniedziałek 10 listopada 2014, 16:34

grzechotek napisał(a):1. jadąc Staszica na Wojska Polskiego to trzeba ustąpić tym co jadą na wprost z Lwowskiej i czy trzeba również ustąpić tym co skręcają w prawo z Lwowskiej (mam go po prawej i obaj zjeżdżamy w drogi z pierwszeństwem) ?

Tak
grzechotek napisał(a):2. czy można tu zawrócić (brak znaku zakazu zawracania )?

Tak
grzechotek napisał(a):3. jadąc Staszica na Powstańców Warszawskich, czy jeśli jest miejsce to mogę w tym samym czasie skręcić na Wojska Polskiego z Lwowskiej ?

Jak możesz w tym samym czasie jechać z dwóch rożnych kierunków i robić dwa rożne manewry? Podejrzewam że chodzi Ci o to że jadą dwa auta w tym samym czasie i robią manewry które opisałeś, tak mogą wykonać takie manewry jednocześnie bez toru kolizyjnego względem siebie. Jak coś pójdzie nie tak to winny ten co jedzie ze Staszica.
Makabra

Postprzez Henq » poniedziałek 10 listopada 2014, 20:34

Makabra napisał(a):Jak coś pójdzie nie tak to winny ten co jedzie ze Staszica.

Staszica ma D-1 a Wojska Polskiego A-7 więc jakim cudem winien ten ze Staszica?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez jasper1 » poniedziałek 10 listopada 2014, 21:01

Takim, że Lwowska też ma D-1.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » poniedziałek 10 listopada 2014, 21:26

przeczytałem że z WP na Lwowska a autor odwrotnie ok, w takiej sytuacji skrecajacy w lrwo winny tak jak pisze Makabra
Henq

Postprzez szoferemeryt » poniedziałek 10 listopada 2014, 22:00

To jest to samo skrzyżowanie widziane od ul. Staszica;
https://www.google.pl/maps/@49.6896878, ... Du2MgA!2e0
i tu moje zapytanie.
Na obrazku widać między skwerkiem a jezdnia ul. Lwowskiej około 2 m. pas jezdni. Czy chcąc zawrócić jadąc z ul. Wojska P. lub Powstańców W. mogę wykorzystać ten „prześwit”.
Trochę dziwny układ trochę po Angielsku, a może istnieje przepis zabraniający. Duży pojazd nie zmieści się, ale motocykl a nawet Maluch tak
szoferemeryt

Postprzez szoferemeryt » wtorek 11 listopada 2014, 23:27

Nikt mi nie chce pomóc? więc wycofuję moje zapytanie. :(
szoferemeryt

Postprzez LeszkoII » środa 12 listopada 2014, 11:44

szoferemeryt napisał(a):Czy chcąc zawrócić jadąc z ul. Wojska P. lub Powstańców W. mogę wykorzystać ten „prześwit”.
Nie widzę przeszkód - zwłaszcza przesmyknąwszy jednośladem. Od ul. Woj. Polskiego, w obrębie skrzyżowania stoi B-21 i dotyczy on najbliższej jezdni - co powoduje, że zawracanie nie jest zabronione.
Notabene jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym nieoznaczone znakami C-12 8) Ruch na nim odbywa się dookoła wyspy. I jakoś nikomu nie przyjdzie do głowy włączać kierunkowskazu opuszczając skrzyżowanie... a może się mylę.

P.S. Jakby kogos to zainteresowało - to przerzuci się dyskusję do tematu o rondach.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez grzechotek » środa 12 listopada 2014, 14:08

Tu jest artykuł o tym nieszczęsnym skrzyżowaniu: http://www.krosnocity.pl/index.php?opti ... em&id=5786
grzechotek

Postprzez grzechotek » sobota 15 listopada 2014, 11:43

Dalej mam wątpliwości co do tego skrzyżowania, otóż:
1. Jadąc ze Staszica i chcąc zawrócić to muszę ustąpić pierwszeństwa tym z Lwowskiej, Wojska Polskiego i Powstańców Warszawskich ? Ja ustąpił bym tylko tym z Lwowskiej, reszta ma ustąp pierwszeństwa. W tym artykule pisze, żeby stosować się do reguły prawej dłoni.
2. Jeśli jadę z Wojska Polskiego na Staszica to kierujący z Powstańców Warszawskich ustępuje mi czy ja jemu ? Reguła prawej dłoni ?

Jeszcze jedna pytanie do tych co znają Krosno, czy to rondo jest dwu pasmowe ?
https://www.google.pl/maps/place/rondo+ ... 4e00727eac
grzechotek

Postprzez Makabra » sobota 15 listopada 2014, 20:48

grzechotek napisał(a):Dalej mam wątpliwości co do tego skrzyżowania, otóż:
1. Jadąc ze Staszica i chcąc zawrócić to muszę ustąpić pierwszeństwa tym z Lwowskiej, Wojska Polskiego i Powstańców Warszawskich ? Ja ustąpił bym tylko tym z Lwowskiej, reszta ma ustąp pierwszeństwa. W tym artykule pisze, żeby stosować się do reguły prawej dłoni.

To jest dobre pytanie. Zakładając że zawracasz w ciągu drogi z pierwszeństwem to masz pierwszeństwo. Skoro wyloty z Wojska Polskiego i Powstańców Warszawskich mają A7, wychodzi na to że cały obszar dookoła tego pomnika to część drogi głównej, czyli nie można stosować tutaj reguły prawej dłoni, ustępujesz tylko tym z Lwowskiej bo oni też są na głównej.

grzechotek napisał(a):2. Jeśli jadę z Wojska Polskiego na Staszica to kierujący z Powstańców Warszawskich ustępuje mi czy ja jemu ? Reguła prawej dłoni ?

Ty ustępujesz - Powstańców Warszawskich masz po swojej prawej

grzechotek napisał(a):Jeszcze jedna pytanie do tych co znają Krosno, czy to rondo jest dwu pasmowe ?
https://www.google.pl/maps/place/rondo+ ... 4e00727eac

Patrzac na streetview raczej 2 pasmowe.
Makabra

Postprzez grzechotek » czwartek 20 listopada 2014, 19:15

Jadąc z Lwowskiej lub z Staszica masz pierwszeństwo przed kierującymi z Wojska Polskiego jak i z Powstańców Warszawskich.
Jadąc z Wojska Polskiego musi się ustąpić kierującymi z Lwowskiej, Staszica i Powstańców Warszawskich. Jadąc z Powstańców Warszawskich trzeba patrzeć skąd nadjeżdżają kierujący, jeśli z Lwowskiej lub z Staszica przepuszczamy, jeśli z Wojska Polskiego to jedziemy, mają na przepuścić.
Na tym skrzyżowaniu spokojnie możemy zawrócić.
grzechotek

Postprzez Makabra » czwartek 20 listopada 2014, 21:20

Ameryki nie odkryłeś :spoko:
Makabra

Postprzez Henq » czwartek 20 listopada 2014, 21:29

Makabra napisał(a):Ameryki nie odkryłeś :spoko:

Odkrył odkrył
Na tym SKRZYŻOWANIU zawracać NIE WOLNO
A teraz :
grzechotek napisał(a):Na tym skrzyżowaniu spokojnie możemy zawrócić.

Jeżeli uważasz że to jest skrzyżowanie to na tym skrzyżowaniu zawrócić nie można.
Teraz tak patrzę z każdej strony i z trzech jest zakaz skrętu w lewo więc ktoś mi powie jakim cudem to "coś" jest nazywane jednym skrzyżowaniem?
Jadąc Staszica mamy B-21 ale tu już w lewo pojechać można tak jak białe kombi zresztą jest linia przerywana.
Tak samo od ul. Wojska Polskiego B-21 i za wysepką linia przerywana.
Tak samo od Powstańców Warszawskich chociaż tu nie ma żadnej drogi więc jedynie można jechać w Staszica
Jeżeli to jest jedno skrzyżowanie to zawracać nie można (tylko jadąc z Lwowskiej i objeżdżając wyspę) - skręcać nie można tak jak robi to białe kombi
Więc musi to być min dwa skrzyżowania,
Tabliczka pod znakami z tej i tej i tej strony informują nas że są to dwa skrzyżowania, szkoda że od Staszica nic nie ma.
Henq

Postprzez szoferemeryt » czwartek 20 listopada 2014, 21:33

grzechotek napisał(a):Na tym skrzyżowaniu spokojnie możemy zawrócić.

Nie zgodzę się z tym. Dwa lata wstecz zawracałem tam. Z jednej strony ocierałem się o krzaki,a z drugiej raczej bezpiecznego odstępu nie zachowałem. Gość jadący z przeciwka ciągnikiem otrąbił mnie mrugał światłami, a na koniec znacząco pukał się w czoło. Przyrzekłem sobie że nigdy więcej.
szoferemeryt

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze