Czy mogłem skręcić do posesji?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Czy mogłem skręcić do posesji?

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 maja 2014, 20:20

http://goo.gl/maps/A5VRR
Jadę prawym pasem. Na pasie znajduje się strzałka "do jazdy na wprost" oraz znak B-22 z tabliczką "nie dotyczy autobusów" (dalej
po prawej jest dworzec MPK).
Przed wjazdem na dworzec MPK znajduje się wjazd do bramy --> http://goo.gl/maps/lGCnO

Pytania:
1. Czy mogę skręcić w prawo na teren prywatny za bramą?
----
Ja dziś skręciłem... 8) i... :hmm:

2. Czy autobusy mogą skręcać na dworzec MPK, skoro oznakowanie P-8 nie uwzględnia wyjątków? :mrgreen:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: Czy mogłem skręcić do posesji?

Postprzez sankila » czwartek 08 maja 2014, 21:23

Znak B22 zabrania manewru na drodze a nie zjazdu z drogi.
Gdyby się czepiać, to na strzałce powinna być domalowana odnoga w prawo z podpisem BUS (na żółto). Ale na prawoskręcie świat się bez niej nie zawali.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Makabra » czwartek 08 maja 2014, 21:33

A jest jakaś inna możliwość wjechania do tej bramy którą pokazałeś? Bo jeśli nie da się tego zrobić w inny legalniejszy sposób no to jaki problem? Ja rozumiem żeby brama była dorobiona na dziko. Ale skoro jest przewidziany w planach podjazd do tej bramy to jazda.

Tutaj podobna sprawa i to jeszcze na skrzyżowaniu. Od której strony by nie jechał to strzałki nie umożliwiają wjazdu do tej willi, pomimo że kiedyś była tam jeszcze sygnalizacja dla wyjazdu z tej willi.
https://www.google.pl/maps/@50.079917,1 ... !2e0?hl=pl
Makabra

Postprzez LeszkoII » czwartek 08 maja 2014, 21:38

sankila napisał(a):Znak B22 zabrania manewru na drodze a nie zjazdu z drogi.
Czyżby jakaś aluzja odnośnie rond :hmm: Bo co to znaczy wedle PoRD "zjazd z drogi"? Przytaczać dyspozycji B-22 mi się nie chciało - może ktoś wklei w całości dla przypomnienia?
sankila napisał(a):Gdyby się czepiać, to na strzałce powinna być domalowana odnoga w prawo z podpisem BUS (na żółto). Ale na prawoskręcie świat się bez niej nie zawali.
Czemu na żółto 8) i w którym punkcie rozporządzenia w w sprawie warunków...(z dzu. 220) dopuszcza się taka interpretację?

Treść tabliczki pod znakiem pionowym można przepisywać na jezdni? Ano nie można. Pod tym względem, znaki pionowe mają większą użyteczność informacyjną i tym bardziej prawną.

=====
Makabra napisał(a):Tutaj podobna sprawa i to jeszcze na skrzyżowaniu. Od której strony by nie jechał to strzałki nie umożliwiają wjazdu do tej willi, pomimo że kiedyś była tam jeszcze sygnalizacja dla wyjazdu z tej willi.
https://www.google.pl/maps/@50.079917,1 ... !2e0?hl=pl
Świetny przykład!
http://goo.gl/maps/mFmzG tutaj , chyba wypada skręcić do liceum. Zawsze jak tu przejeżdżam to rodzi się we mnie "akademicki instynkt" postrzegania PoRD. Organizatorzy ruchu się nieco rozpędzili.
A tutaj --> http://goo.gl/maps/Q7HHD <-- to juz zupełny HIT. Zmierzcie sobie na Google odległość znaku od skrzyżowania :haha:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez sankila » czwartek 08 maja 2014, 22:22

LeszkoII napisał(a):
sankila napisał(a):Bo co to znaczy wedle PoRD "zjazd z drogi"? [...]Czemu na żółto 8) i w którym punkcie rozporządzenia w w sprawie warunków...(z dzu. 220) dopuszcza się taka interpretację?
Ad. 1. Nie wiem, co znaczy wedle PORD, ale wiem, co znaczy wedle sankili - zabranie pojazdu z jezdni: może być na chodnik/pobocze, albo na wjazd do posesji.
Ad. 2. Na żółto pewnie dlatego, żeby się nie-busowym kierowcom nie mieszało. A o punkty rozporządzenia pytaj wrocławskich drogowców; na jakiej podstawie tak malują.
Treść tabliczki pod znakiem pionowym można przepisywać na jezdni? Ano nie można. Pod tym względem, znaki pionowe mają większą użyteczność informacyjną i tym bardziej prawną.
Jeśli z pasa, wystrzałkowanego do jazdy na wprost, jakimś pojazdom wolno skręcać, to lepiej, żeby nie było to zaskoczeniem dla innych użytkowników dróg. Poza tym nie namalowano "nie dotyczy", tylko wskazano, że z tego pasa busom wolno skręcić w prawo.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez taik » piątek 09 maja 2014, 00:42

LeszkoII napisał(a):Pytania:
1. Czy mogę skręcić w prawo na teren prywatny za bramą?
----
Ja dziś skręciłem... 8) i... :hmm:

Leszko, wykonałeś prawidłowy manewr.

Zakazy wyrażone znakami [B-21] i [B-22] obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu lub najbliższej jezdni w obrębie skrzyżowania - §22 ust. 2 i 3 170 - w zależności od ustawienia znaków.

Wszelkie połączenia drogi publicznej z nieruchomością położoną przy drodze nie tworzą skrzyżowania, w takim przypadku mamy do czynienia ze zjazdem - art. 4.8 UoDP, który ma swoje bezpośrednie odzwierciedlenie w definicji skrzyżowania - art. 2.10 PRD - w postaci zawężenia zakresu tego pojęcia (skrzyżowania).

Chcąc uniemożliwić wjazd do bramy (np. z kierunku przeciwnego), należałoby to miejsce oznakować znakiem nakazu [C-5] (lub odpowiednią jego konfiguracją) - mówi o tym pkt. 4.2.5 akapit trzeci Z-1 220, ponieważ znaki te (nakazu jazdy w kierunku), w przeciwieństwie do znaków [B-21] i [B-22], obowiązują również poza skrzyżowaniem, w miejscu, gdzie występuje możliwość zmiany kierunku jazdy.

Niestety, często zarządcy dróg o tym fakcie zdają się zapominać i powstają takie oto potworki.
taik

Postprzez LeszkoII » piątek 09 maja 2014, 08:54

Dzięki @Taik za cenną informację. Nie mniej, dołożę jeszcze swoje wnioski o komentowanym miejscu.

Otóż B-22 faktycznie obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu(o najbliższej jezdni zostało napisane). "Problem" w tym, że zjazd z dworca MPK oraz przecinka do zawracania/skrętu w lewo z dworca nie są skrzyżowaniami. Wobec tego znak B-22 umieszczono jako 'dopełnienie' funkcji znaku B-2, stojącego przy wjeździe na przystanki autobusowe.
Sam znak "zakaz skrętu" nie zakazuje skrętu w tym miejscu nie będącym skrzyżowaniem a jedynie (co może się wydawać dziwne) informuje/ostrzega o niemożliwości wjechania na dworzec.

Analogicznie tu: http://goo.gl/maps/iYa4y
LeszkoII

Postprzez taik » piątek 09 maja 2014, 14:48

LeszkoII napisał(a):"Problem" w tym, że zjazd z dworca MPK oraz przecinka do zawracania/skrętu w lewo z dworca nie są skrzyżowaniami.

Wobec tego znak B-22 umieszczono jako 'dopełnienie' funkcji znaku B-2, stojącego przy wjeździe na przystanki autobusowe.

Co jest niezgodne z 220.
LeszkoII napisał(a):Sam znak "zakaz skrętu" nie zakazuje skrętu w tym miejscu nie będącym skrzyżowaniem a jedynie (co może się wydawać dziwne) informuje/ostrzega o niemożliwości wjechania na dworzec.

Nie jest przewidziane takie znaczenie dla omawianego znaku.
Można powiedzieć, że sprawę ratują dobre intencje, ale czy jest to wystarczające usprawiedliwienie?
LeszkoII napisał(a):Analogicznie tu: http://goo.gl/maps/iYa4y

I kolejny potworek.
Osobiście zastanawia mnie, dlaczego w podobnych miejscach oznakowanie [C-5] jest nie do zaakceptowania przez zarządcę drogi, pomimo wyraźnego wskazania takiego rozwiązania przez 220.
taik

Postprzez ast » piątek 09 maja 2014, 15:13

Sprawa znaku B-22 została wyjaśniona -dotyczy najbliższego skrzyżowania, ale na tym odcinku jezdni, na prawym pasie znajduje się również znak poziomy P-8a "strzałka kierunkowa na wprost". Czy strzałka również dotyczy tylko najbliższego skrzyżowania? -jak dla mnie z przepisów nie wynika to jednoznacznie.
ast

Postprzez taik » piątek 09 maja 2014, 17:12

ast napisał(a):Czy strzałka również dotyczy tylko najbliższego skrzyżowania? -jak dla mnie z przepisów nie wynika to jednoznacznie.

Rozporządzenie 220 stwierdza, gdzie strzałki kierunkowe się umieszcza, i tak, należy nimi znakować:
- wloty dróg na skrzyżowaniach (przy określonych warunkach),
- pasy wyłączania,
- pasy włączania,
- pasy przeplatania.

Również częstą praktyką jest wykorzystywanie strzałek kierunkowych do oznaczania wydzielonych, dodatkowych pasów ruchu stanowiących wyjazd z drogi do obiektu przydrożnego (tzw. zjazd publiczny: stacje paliw, galerie, obiekt hotelowy, itd) w śladzie podobieństwa do znakowania pasów wyłączania.

W punkcie 7.2 Z-2 220 Odcinki proste między skrzyżowaniami - a ten punkt dotyczy omawianego przypadku - przedstawiono wytyczne znakowania poziomego wjazdów i wyjazdów z obiektu przydrożnego oraz przejazdów przez pas dzielący jezdnie.
Powyższe instrukcje nie przewidują znakowania strzałkami kierunkowymi wyżej wymienionych miejsc.

Można zadać pytanie, cóż tam oznakowano tymi strzałkami i po co?
taik

Postprzez LeszkoII » sobota 10 maja 2014, 09:34

taik napisał(a):Co jest niezgodne z 220.
Nie pamiętałem takich detali. Myślałem, że funkcję "dopełniającą" znak pełni niezależnie od obecności skrzyżowania/braku skrzyżowania. Myliłem się.

Jednak moim zdaniem, nawet gdy takie umieszczenie jest de facto niezgodne z "220", to nie powoduje rażących dla bezpieczeństwa i płynności ruchu konsekwencji - wręcz przeciwnie. Na podstawie dyspozycji B-22, można się nie zastosować do zakazu skrętu w prawo w miejscu nie będącym skrzyżowaniem, ale tuż za skręceniem istnieje rysyko nadziania się na B-1, B-2.
LeszkoII

Postprzez ast » sobota 10 maja 2014, 10:57

taik napisał(a):Rozporządzenie 220 stwierdza, gdzie strzałki kierunkowe się umieszcza, i tak, należy nimi znakować:
- wloty dróg na skrzyżowaniach (przy określonych warunkach),

Na podstawie tego przepisu rozumiem, że gdyby było to skrzyżowanie, a nie wjazd na dworzec to strzałka P-8a dotyczyła by tego skrzyżowania i spokojnie można byłoby wjechać w bramę?
ast

Postprzez taik » sobota 10 maja 2014, 19:25

LeszkoII napisał(a):Jednak moim zdaniem, nawet gdy takie umieszczenie jest de facto niezgodne z "220", to nie powoduje rażących dla bezpieczeństwa i płynności ruchu konsekwencji - wręcz przeciwnie.

Leszko, to już dyskusja na zupełnie inny temat: czy cel uświęca środki?

Tylko zwróć uwagę na jedną rzecz.
W tym przypadku, jako kierowca uczestniczący w ruchu, a nie skwapliwie wertujący 220, miałeś wątpliwości co do poprawności wykonanego przez siebie manewru skrętu w lewo do bramy.
Coś jednak nie zagrało przy tym oznakowaniu (strzałki kierunkowe oraz zakaz skrętu).
-------------------------------
ast napisał(a):
Na podstawie tego przepisu rozumiem, że gdyby było to skrzyżowanie, a nie wjazd na dworzec to strzałka P-8a dotyczyła by tego skrzyżowania i spokojnie można byłoby wjechać w bramę?

Ast, proszę, oto przykład, o który pytasz - zjazd przy skrzyżowaniu (chodzi o ten drugi, tuż za znakiem [D-1], oznakowany znakiem [D-52] "Strefa ruchu").

Pomimo naniesienia na prawym pasie ruchu, do jazdy na wprost, strzałek kierunkowych [P-8a], możliwy jest zjazd z drogi do obiektu, ponieważ strzałki te wskazują na wlocie skrzyżowania obowiązujące kierunki jazdy przez skrzyżowanie - podobnie jak czynią to, ustawione w tym miejscu, znaki [F-10].
Strzałki kierunkowe, jak i znaki [F-10], pozostają tym samym bez wpływu na manewry opuszczenia, zjazdu z drogi do obiektu przydrożnego/drogi wewnętrznej.
taik

Postprzez LeszkoII » sobota 10 maja 2014, 19:47

taik napisał(a):czy cel uświęca środki
W tym przypadku uświęca :D
taik napisał(a):W tym przypadku, jako kierowca uczestniczący w ruchu, a nie skwapliwie wertujący 220, miałeś wątpliwości co do poprawności wykonanego przez siebie manewru skrętu w lewo do bramy.
Tak, ale tylko ze względu na strzałki P-8, nie zaś ze względu na B-22.
Podałeś @ast'owi przykład oznakowania F-10 i P-8 na wlotach skrzyżowania. Wiadomo(tzn. ja wiem), że chodzi o przejazd przez skrzyżowanie.
Natomiast umieszczenie (P-8 a tym bardziej zastosowanie się do niego)przed zjazdem na stację paliw /...wobec tego, co poniżej zacytuję.../ już takie oczywiste dla mnie nie jest :hmm:
taik napisał(a):Strzałki kierunkowe, jak i znaki [F-10], pozostają tym samym bez wpływu na manewry opuszczenia, zjazdu z drogi do obiektu przydrożnego/drogi wewnętrznej.
Wyjaśnisz, a raczej rozwiniesz jeden z poprzednich Twoich postów?
Trudno bowiem malować P-8 w celu wjazdu do posesji. Co innego jednak parking przy autostradzie, obiekt przydrożny, itp.
Według mnie przy odczytywaniu tzw. miejsc przecinania sie kierunków ruchu poza skrzyżowaniem, trzeba kierować się zdroworozsądkowym kryterium. Polecam choćby 'kryterium ogólnodostępności' do takich miejsc jak: stacje benzynowe, duże parkingi, supermarkety, gdzie ruch w kierunku tych miejsc statystycznie rzecz biorąc ma realny wpływ na płynność ruchu.

http://goo.gl/maps/usWWa --> to znak C-2, mocno zarośnięty (GSV odwiedziło Nowy Sącz ponownie) Czy mogę za nim skręcić do posesji lub zawrócić na drodze?
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 10 maja 2014, 23:02

Znak B-22 obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu więc jak sam wiesz bo nie jeden raz pisałeś co nie tworzy skrzyżowania tak możesz skręcić do wjazdu na parking firm.
Co do drugiego pytania to masz rację znaki poziome nie uwzględniają wyjątków, ale jest tak, że są to znaki uzupełniające znaki pionowe więc wg mnie znak pionowy zabrania skrętu w prawo z wyjątkiem a skoro P-8 jest uzupełnieniem tego znaku to również dotyczy go ten wyjątek.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze