taik napisał(a):czy cel uświęca środki
W tym przypadku uświęca
taik napisał(a):W tym przypadku, jako kierowca uczestniczący w ruchu, a nie skwapliwie wertujący 220, miałeś wątpliwości co do poprawności wykonanego przez siebie manewru skrętu w lewo do bramy.
Tak, ale tylko ze względu na strzałki P-8, nie zaś ze względu na B-22.
Podałeś @ast'owi przykład oznakowania F-10 i P-8 na wlotach skrzyżowania. Wiadomo(tzn. ja wiem), że chodzi o przejazd przez skrzyżowanie.
Natomiast umieszczenie (P-8 a tym bardziej zastosowanie się do niego)przed zjazdem na stację paliw /...wobec tego, co poniżej zacytuję.../ już takie oczywiste dla mnie nie jest
taik napisał(a):Strzałki kierunkowe, jak i znaki [F-10], pozostają tym samym bez wpływu na manewry opuszczenia, zjazdu z drogi do obiektu przydrożnego/drogi wewnętrznej.
Wyjaśnisz, a raczej rozwiniesz jeden z poprzednich Twoich postów?
Trudno bowiem malować P-8 w celu wjazdu do posesji. Co innego jednak parking przy autostradzie, obiekt przydrożny, itp.
Według mnie przy odczytywaniu tzw. miejsc przecinania sie kierunków ruchu poza skrzyżowaniem, trzeba kierować się zdroworozsądkowym kryterium. Polecam choćby 'kryterium ogólnodostępności' do takich miejsc jak: stacje benzynowe, duże parkingi, supermarkety, gdzie ruch w kierunku tych miejsc statystycznie rzecz biorąc ma realny wpływ na płynność ruchu.
http://goo.gl/maps/usWWa --> to znak C-2, mocno zarośnięty (GSV odwiedziło Nowy Sącz ponownie) Czy mogę za nim skręcić do posesji lub zawrócić na drodze?