=====
Przejdźmy do rzeczy. Pozwolę sobie zacząć od zacytowanie fragmentu z innego wątku:
Mam rozumieć, że określenie "skręt w lewo" oznacza de facto przejechanie przez skrzyżowanie w lewo, natomiast dopiero określenie "zmiana kierunku jazdy w lewo" oznacza faktycznie wykonywane podczas tego przejazdu przez skrzyżowanie manewry?Makabra napisał(a):Zmiana kierunku kończy się po wjechaniu na pas 1,2,3, a skręt w lewo na skrzyżowaniu kończy się po wyjechaniu ze skrzyżowania. Czyli nie sygnalizuje żadnego skrętu w lewo. Skręt w lewo wychodzi naturalnie po zmianie kierunku i wjechaniu na pas do wyjazdu + wyjechanie.
Czyli ponieważ przejeżdżam przez skrzyżowanie w lewo - czyli skręcam na skrzyżowaniu w lewo, to zgodnie z Art.22.2. przed skrzyżowaniem ustawiam się na lewym pasie. Natomiast zgodnie z Art.22.5. sygnalizuję prawym kierunkowskazem jedynie zjazd z ronda ponieważ w tym miejscu wykonuje faktyczną zmianę kierunku jazdy. Przed skrzyżowaniem wszyscy ustawiają się na takim pasie, na którym jest to najbardziej sensowne, a migają kierunkowskazem tylko wtedy gdy mogą poinformować o czymś istotnym.Makabra napisał(a):...na "klasycznych rondach" gdzie skręcasz w lewo ale przy opuszczaniu ronda zmieniasz kierunek jazdy w prawo i dajesz prawy kierunkowskaz.
=====
Na pierwszy rzut oka - rewolucja! Nie wiem co z tego wyjdzie, ale za samo zmuszenie do myślenia masz u mnie kolego Makabra duże piwo