Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez bezprawa » czwartek 20 lutego 2014, 16:45
przez Borys_q » czwartek 20 lutego 2014, 20:02
przez Nata » czwartek 20 lutego 2014, 20:31
przez jasper1 » piątek 21 lutego 2014, 15:02
przez oskbelfer » piątek 21 lutego 2014, 22:02
przez rusel » piątek 21 lutego 2014, 22:19
przez oskbelfer » piątek 21 lutego 2014, 22:25
przez furby » piątek 21 lutego 2014, 23:09
przez lith » sobota 22 lutego 2014, 15:12
przez Synekura » sobota 22 lutego 2014, 20:24
przez oskbelfer » sobota 22 lutego 2014, 21:25
Synekura napisał(a): 2. Najbardziej absurdalny przepis: zakaz parkowania przodem pojazdu na chodniku do jezdni! Likwidacja tego przepisu
6. Likwidacja znaków ostrzegawczych: A-3 i A-4, niezgodnych z rzeczywistością. Na ich miejsce zatwierdzenie znakow zgodnych z rzeczywistoscia.
9. Prawo jazdy na wszystkie kategorie dla osób z wyższym wykształceniem. Kursy i egzaminy tylko w ramach studiów.
przez szerszon » sobota 22 lutego 2014, 22:29
ad9 ? Interesujące, możesz to wyjasnić - chociaż pomysł oceniam negatywnie, ale chętnie posłucham...
5 Wywalił bym z kodeksu całą szczególną ostrożność, kierowca ma tak ostrożny jak musi i ustawa nie musi mu nakładać kiedy ma stosować ostrożność szczególną a kiedy nieszczególną.
7 Wywalił bym wszelkie ułatwienia dla rowerzystów, nie ma na drodze równych i równiejszych.
8 Uprościł bym tabelę prędkości,50 obszar, 100 poza obszarem, 120 Express, 140 Autobana dla dużych 50/80/100
zmiany wymaga (.....)taryfikator mandatów
1. Uporządkowanie, przejazd przez skrzyżowanie traktujemy jako całość, czy etapowo- skłaniając cię ku temu drugiemu. Powiązanie pierwszeństwa nie z drogą, a z konkretna jezdnią.
2. Podział dróg w terenie niezabudowanym na takie, którymi można jechać 80 km/h i takie, którymi można jechać 100 km/h - bardzo mi się to w Finlandii podobało.
- Eliminacja paradoxu skrzyzowania rownorzednego,
- reedukacja pewnej grupy kierowcow kat. B i wszystkich z kat. C/D, itp, itp
przez gagatek » sobota 22 lutego 2014, 23:57
Synekura napisał(a):
9. Prawo jazdy na wszystkie kategorie dla osób z wyższym wykształceniem. Kursy i egzaminy tylko w ramach studiów.
przez lith » niedziela 23 lutego 2014, 05:31
szerszon napisał(a):1. Uporządkowanie, przejazd przez skrzyżowanie traktujemy jako całość, czy etapowo- skłaniając cię ku temu drugiemu. Powiązanie pierwszeństwa nie z drogą, a z konkretna jezdnią.
Będa cyrki na skrzyzowaniach z drogami dwujezdniowymi..pierwszeństwo będą nabywac w trakcie jazdy po skrzyzowaniu...sorki..ale kompletnie błedny pomysł.
szerszon napisał(a):2. Podział dróg w terenie niezabudowanym na takie, którymi można jechać 80 km/h i takie, którymi można jechać 100 km/h - bardzo mi się to w Finlandii podobało.
Znowu milion ograniczeń prędkości..i milion znaków
przez oskbelfer » niedziela 23 lutego 2014, 15:38
Synekura napisał(a):oskbelfer napisał(a):Synekura napisał(a): 2. Najbardziej absurdalny przepis: zakaz parkowania przodem pojazdu na chodniku do jezdni! Likwidacja tego przepisu
6. Likwidacja znaków ostrzegawczych: A-3 i A-4, niezgodnych z rzeczywistością. Na ich miejsce zatwierdzenie znakow zgodnych z rzeczywistoscia.
@Synekura
Albo czegoś nierozumiem, albo czegoś nie wiem
ad2 ? Możesz podać artykuł prd, który tego zabrania ?
ad6 ? Niezgodne z rzeczywistościa - czyżby coś mnie ominęło ?
ad9 ? Interesujące, możesz to wyjasnić - chociaż pomysł oceniam negatywnie, ale chętnie posłucham...
Ad.2 Art.47 pkt 1. Skoro nie parkowałeś nigdy tyłem to i nie wiedziałeś![]()
Ad.6 Znak ostrzegawcze A-3 i A-4 wskazują tylko łuk pierwszego zakrętu za znakiem. Następny zakręt nie musi być zgodny z rzeczywistym obrysem.
Ad.9. Skoro oceniasz negatywnie, nie bede rozwijał myśli.