Prawo drogowe - co byście zmienili?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Prawo drogowe - co byście zmienili?

Postprzez bezprawa » czwartek 20 lutego 2014, 16:45

Tak jak w temacie: co sądzicie o przepisach drogowych? Zmienilibyście w nich coś? Jeśli tak to co?
bezprawa

Re: Prawo drogowe - co byście zmienili?

Postprzez Borys_q » czwartek 20 lutego 2014, 20:02

Ciężko by tak na szybko kilka kwestii wynaleźć ale tak na początek:

1. Doprecyzował bym kwestie zawracania i sygnalizacji s-3, łącząc całą kwestię z sygnalizacją a nie z oznakowaniem poziomym.

2. Zdefiniował bym zawracanie jako manewr powodujący jazdę tą samą drogą w kierunku przeciwnym, powiązał bym manewr zawracania na skrzyżowaniu z wykonaniem kilkukrotnego skrętu w lewo.

3 Zdefiniował bym cofanie.

4 Doprecyzował bym jazdę pod prąd drogą jednokierunkową, gdyż w obecnym stanie prawnym nie jest ona zabroniona.

5 Wywalił bym z kodeksu całą szczególną ostrożność, kierowca ma tak ostrożny jak musi i ustawa nie musi mu nakładać kiedy ma stosować ostrożność szczególną a kiedy nieszczególną.

6 Uprościł bym zakazy wyprzedzania w związku z ustawą, jak również kwestie wyprzedzania z prawej strony.

7 Wywalił bym wszelkie ułatwienia dla rowerzystów, nie ma na drodze równych i równiejszych.

8 Uprościł bym tabelę prędkości,50 obszar, 100 poza obszarem, 120 Express, 140 Autobana dla dużych 50/80/100

To tyle tak na szybko może mi coś jeszcze do głowy przyjdzie.

EDIT: Wrócił bym do egzaminu praktycznego z przed 2005 roku z teoretycznym współczesnym.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Nata » czwartek 20 lutego 2014, 20:31

Pierwsze co przychodzi mi do głowy, to zielona strzałka warunkowa. Albo usunąć martwy przepis o obowiązku zatrzymywania się (wersja "marchewkowa"), albo całkowicie usunąć zielone strzałki (wersja "kijowa" ;) ).

Żeby nie było - zawsze się zatrzymuję. I nawet widziałam jeszcze jedną nie-elkę :wow:, która też się zatrzymała.
Kurs kat. B - OSK Ekspert (instruktor Filip): 28.07.2012 - 12.10.2012
Egzamin - WORD Poznań: 14.11.2012 - zdany za pierwszym razem
Nata

Postprzez jasper1 » piątek 21 lutego 2014, 15:02

Ronda, ronda, ronda - wystarczy poczytać tematy na tym forum.
W ogóle doprecyzowanie przepisów prawa (nie tylko o ruchu drogowym), tak by były jednoznaczne.
Tylko jak mi powiedziała kumpela - radca prawny: "Muszą być luki w prawie, bo z czego by żyli prawnicy" :D
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez oskbelfer » piątek 21 lutego 2014, 22:02

ja nic bym nie zmieniał, dołożyłbym jeszcze obowiązków piszym, poganiaczom, rowerzystom, motocyklisto, kierowcom.

Kodeks powinien być 5 razy grubszy, ustawa o kierujących 8 razy grubsza, w rozporzadzeniu dołożyłbym z 400 znaków drogowych....

Wprowadziłbym też cene minimalną i maksymalną na kursach prawa jazdy - min 100 zł a max 101 zł...

A teraz na poważnie...

Był kodeks drogowy, instrukcja egzaminowania... wystarczyło dorobić program szkolenia kierowców, delikatnie coś dopisać, coś wykreślić, coś skorygować..

A co mamy ? Mamy gniota, a nawet klika gniotów i tyle w temacie...
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rusel » piątek 21 lutego 2014, 22:19

zmiany wymaga jedynie taryfikator mandatów
rusel

Postprzez oskbelfer » piątek 21 lutego 2014, 22:25

nie rusel - zmiany wymaga ekipa w ministerstwie infrastruktury :)

na bruk autorzy uokp oraz paru innych gniotów ( minister niechaj zostanie)
oskbelfer

Postprzez furby » piątek 21 lutego 2014, 23:09

- Ostrzejsze karanie za: jazde po pijaku, parkowanie, itp.,
- Eliminacja paradoxu skrzyzowania rownorzednego,
- brak max.predkosci na autostradach,
- ostrzejsza nauka kandydatow na kat. B/C/D,
- reedukacja pewnej grupy kierowcow kat. B i wszystkich z kat. C/D, itp, itp
furby

Postprzez lith » sobota 22 lutego 2014, 15:12

1. Uporządkowanie, przejazd przez skrzyżowanie traktujemy jako całość, czy etapowo- skłaniając cię ku temu drugiemu. Powiązanie pierwszeństwa nie z drogą, a z konkretna jezdnią.

2. Podział dróg w terenie niezabudowanym na takie, którymi można jechać 80 km/h i takie, którymi można jechać 100 km/h - bardzo mi się to w Finlandii podobało.

4. Zamiast obowiązkowych mijania w dzień obowiązkowe pozycyjne (ewentualnie dzienne, ale nie tylko naprzód przy nieoświetlonej niczym rufie ;) )

5. Obowiązkowe malowanie przejazdów dla rowerów czerwoną farbą.
lith

Postprzez Synekura » sobota 22 lutego 2014, 20:24

1. Likwidacja takich pojęć jak: droga wewnętrzna, strefa ruchu. Doprecyzować strefę zamieszkania.
2. Najbardziej absurdalny przepis: zakaz parkowania przodem pojazdu na chodniku do jezdni! Likwidacja tego przepisu
3. Zakaz jazdy motocyklistom przewozacym dziecko do 7 lat po autostradzie.
4. Wprowadzenie wzoru niemieckiego przy zakazie parkowania pojazdów po lewej stronie drogi (pod prąd), z równoczesnym umieszczeniem znaków obustronnych "zakaz zatrzymywania się".
5. Wprowadzenie na wszystkich drogach (w tym autostrady) całkowitego zakazu wyprzedzania z prawej strony.
6. Likwidacja znaków ostrzegawczych: A-3 i A-4, niezgodnych z rzeczywistością. Na ich miejsce zatwierdzenie znakow zgodnych z rzeczywistoscia.
7. Zniesienie przepisu o jezdzie z swiatlami mijania przez cala dobe. Powrot do starej koncepcji.
8. Wprowadzenie obowiazkowej apteczki i kamizelki odblaskowej, oraz obowiązkowego szkolenia z 1 pomocy dla wszystkich kierowców.
9. Prawo jazdy na wszystkie kategorie dla osób z wyższym wykształceniem. Kursy i egzaminy tylko w ramach studiów.
10. Budowa kładek i tuneli dla pieszych i rowerzystów w niebezpiecznych miejscach.
11. Przebudowa niestrzeżonych przejazdów kolejowych na tunele i wiadukty dla pojazdów, nie kolidujących z ruchem obustronnym.
12. Alkolasery przy drogach, zamiast zoltych fotoradarow, wykrywajace alkohol i narkotyki przejezdzajacych kierowcow.

Na koniec oczywiście likwidacja mandatów :D
Znaki mają być sugestią, nie przepisem
Synekura

Postprzez oskbelfer » sobota 22 lutego 2014, 21:25

Synekura napisał(a): 2. Najbardziej absurdalny przepis: zakaz parkowania przodem pojazdu na chodniku do jezdni! Likwidacja tego przepisu
6. Likwidacja znaków ostrzegawczych: A-3 i A-4, niezgodnych z rzeczywistością. Na ich miejsce zatwierdzenie znakow zgodnych z rzeczywistoscia.
9. Prawo jazdy na wszystkie kategorie dla osób z wyższym wykształceniem. Kursy i egzaminy tylko w ramach studiów.

@Synekura
Albo czegoś nierozumiem, albo czegoś nie wiem :)

ad2 ? Możesz podać artykuł prd, który tego zabrania ?

ad6 ? Niezgodne z rzeczywistościa - czyżby coś mnie ominęło ?

ad9 ? Interesujące, możesz to wyjasnić - chociaż pomysł oceniam negatywnie, ale chętnie posłucham...
oskbelfer

Postprzez szerszon » sobota 22 lutego 2014, 22:29

ad9 ? Interesujące, możesz to wyjasnić - chociaż pomysł oceniam negatywnie, ale chętnie posłucham...

prawdopodobnie wyszarpał dyplom na tych z dziesiątek płatnych 'uczelni" i szpanuje :D
A z propozycji jakie tu padły podoba mi sie
5 Wywalił bym z kodeksu całą szczególną ostrożność, kierowca ma tak ostrożny jak musi i ustawa nie musi mu nakładać kiedy ma stosować ostrożność szczególną a kiedy nieszczególną.

7 Wywalił bym wszelkie ułatwienia dla rowerzystów, nie ma na drodze równych i równiejszych.

8 Uprościł bym tabelę prędkości,50 obszar, 100 poza obszarem, 120 Express, 140 Autobana dla dużych 50/80/100

zmiany wymaga (.....)taryfikator mandatów

====================
Nie podoba mi sie

1. Uporządkowanie, przejazd przez skrzyżowanie traktujemy jako całość, czy etapowo- skłaniając cię ku temu drugiemu. Powiązanie pierwszeństwa nie z drogą, a z konkretna jezdnią.

Będa cyrki na skrzyzowaniach z drogami dwujezdniowymi..pierwszeństwo będą nabywac w trakcie jazdy po skrzyzowaniu...sorki..ale kompletnie błedny pomysł.

2. Podział dróg w terenie niezabudowanym na takie, którymi można jechać 80 km/h i takie, którymi można jechać 100 km/h - bardzo mi się to w Finlandii podobało.

Znowu milion ograniczeń prędkości..i milion znaków

- Eliminacja paradoxu skrzyzowania rownorzednego,

A nie lepiej nauczyc sie , gdzie jest prawa strona ?

- reedukacja pewnej grupy kierowcow kat. B i wszystkich z kat. C/D, itp, itp

Juz dziś zapraszam na egzamin :D nawet nie miej złudzeń
szerszon

Postprzez gagatek » sobota 22 lutego 2014, 23:57

Synekura napisał(a):

Możesz rozwinąć tę myśl?
gagatek

Postprzez lith » niedziela 23 lutego 2014, 05:31

szerszon napisał(a):

Będa cyrki na skrzyzowaniach z drogami dwujezdniowymi..pierwszeństwo będą nabywac w trakcie jazdy po skrzyzowaniu...sorki..ale kompletnie błedny pomysł.

Na Litwie wygląda to ten sposób i nie zauważyłem żadnych problemów na skrzyżowaniach z dwujezdniowymi. Za to są spore możliwości jeśli idzie o dostosowanie pierwszeństwa do rzeczywistego natężenia ruchu na poszczególnych wlotach + najważniejsze, czyli odpada problem czy ta wysepka jest na tyle mała, że skręcając w prawo mam pierwszeństwo nad jadącym z naprzeciwka w lewo, czy już na tyle duża, że on już będzie jechał prostopadła drogą.

szerszon napisał(a):

Znowu milion ograniczeń prędkości..i milion znaków

Niby tak, ale po przejechani kilku tysięcy km po takich drogach pro prostu mega mi się to spodobało. Po prostu główna krajowa droga ze sporym poboczem i szerokimi pasami nie była traktowana na równi z lokalną dróżką z drzewami przy samej skrajni i jezdnią gdzie się ledwo mijają 2 osobówki.
lith

Postprzez oskbelfer » niedziela 23 lutego 2014, 15:38

Synekura napisał(a):
oskbelfer napisał(a):
Synekura napisał(a): 2. Najbardziej absurdalny przepis: zakaz parkowania przodem pojazdu na chodniku do jezdni! Likwidacja tego przepisu

@Synekura
Albo czegoś nierozumiem, albo czegoś nie wiem :)

ad2 ? Możesz podać artykuł prd, który tego zabrania ?

ad6 ? Niezgodne z rzeczywistościa - czyżby coś mnie ominęło ?

Ad.2 Art.47 pkt 1. Skoro nie parkowałeś nigdy tyłem to i nie wiedziałeś :D

Ad.6 Znak ostrzegawcze A-3 i A-4 wskazują tylko łuk pierwszego zakrętu za znakiem. Następny zakręt nie musi być zgodny z rzeczywistym obrysem.

Ad.9. Skoro oceniasz negatywnie, nie bede rozwijał myśli.

Ad 2 --- na jasne że jest prd (mój tok rozumowania był zgoła odmienny, po tym jak przedstawiłeś propozycje likwidacji zapisu zakazującego ...... bo takowego niema - jest dopuszczenie ---- ale widomo już o czym mowa, więc jest to dla mnie jasne)

Ale oczywiscie nie zgadzam się z Twoją propozycją - uważam, że nawet wprost powinien istnieć zakaz - którego Ty jesteś przeciwnikiem.
Auto powinno stawiać się wylotem rury wydechowej jak najdalej od okien - tak więć część tego artukułu "robi dobrą robotę"

Oczywiscie można by wpisać o "rurze wydechowej" - bo przecież "komin" może być wyprowadzany w "górę"

Na podtrzymanie moich poglądów "na ochronę środowiska" podam tylko że istniej przepis kóry mówi gdzie rura wydechowa ma być skierowana lub inaczej gdzie nie może z niej "dmuchać"

ad 6 - wszystko jest klarowne, wystarczy czytać ze zrozumieniem - nie widzę żadnego problemu

ad 9 - jakoś to przełknę, ale widziałem że innych ten troszki "dziwaczny" pomysł zainteresował.... natomiast ja zrozumiałem, że Ty chcec by cieżkie kategorie mieli tylko ludzie z wyższym wykształceniem - czego jestem przeciwnikiem, ale faktem jest że np. w autobusach pod krawatem jeździ dużo "buraków", zaś ludzie inteligentni to "perełki" - znam nawet taką jedna na tym forum :)
oskbelfer

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze