szymon1977 napisał(a):Ups! A czymże innym jest tajemnicze przejeżdżania z jednego pasa ruchu wyznaczonego dla kierunku ruchu, którym się poruszamy na inny pas ruchu także wyznaczony dla kierunku, którym się poruszamy jak nie opisaną m. in. w Art.22.4. zmianą zajmowanego pasa ruchu?
Proponuję pozostać przy nazewnictwie ustawowym tj.
zmianie pasa ruchu. Czym jest zmiana pasa ruchu, wynika z 22.4. Trochę precyzji skoro rozmawiamy o przepisach.
Przejeżdżanie pasa ruchu nie jest równoznaczne ze zmianą kierunku jazdy, tak samo jak zmiana kierunku jazdy nie musi oznaczać opuszczenia zajmowanego pasa ruchu.
Jakie to proste:
Zmieniasz kierunek jazdy? -> Art.22.1, 2, 3, 5.
Zmieniasz zajmowany pas ruchu? -> Art. 22.1, 4, 5.
Twoje rozumowanie kierunku ruchu na skrzyżowaniu okrężnym zmierza do postawienia znaku równości pomiędzy jednokierunkowym ruchem okrężnym (wynikającym ze wskazań strzałek na C-12) a kierunkiem jazdy w miejscu, przecinania się kierunków ruchu(czyli na skrzyżowaniu).
Znak równości oznacza dalekosiężne sprzeczności, choćby obowiązek włączenia prawego kierunkowskazu podczas opuszczania drogi jednokierunkowej oznaczonej znakiem D-3 w miejscu, gdzie zaczyna się odcinek dwukierunkowy, cały czas jadąc w kierunku na wprost.
szymon1977 napisał(a):oba nie są już pojazdami wjeżdżającymi na skrzyżowanie.
Tłumaczyłem w innym wątku i nie mam nic do dodania. Wszystko, co napisałem ma pokrycie w przepisach, tj. def. ustąpienia pierwszeństwa i par.36.2 dz.u. 170. Analogicznie dla art. 25 - zbliżający się do skrzyżowania ustępują pierwszeństwa nadjeżdżającym...itd. i nawet jeśli już sie nie zbliżają, bo znajdują się na skrzyżowaniu, realizują ustąpienie pierwszeństwa, mimo że już nie zbliżają się tylko znajdują się na skrzyżowaniu.
Kombinuj dalej, wytężaj umysł i broń swojej teorii nie do obronienia.
szymon1977 napisał(a):Ups! Znam rysunek wraz z opisem. Nadmienię, że zgodnie z "220 "mogą, bywają i mają się całkiem dobrze.
Jak znasz to od razu powinieneś go wkleić, bez żadnych 'upsów' i innych zaśmieceń.
szymon1977 napisał(a):A gdzie napisano, że mając zamiar zawrócić należy zająć lewy pas?
To są podstawy, które chyba już teraz w przedszkolach wchodzą do programu nauczania i wychowania. Oczywiście odpowiem - Art. 22.2.2)