Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez rash » wtorek 13 sierpnia 2013, 15:07

Cześć,
pytanie w ramach wakacyjnych przygód.
W Kołobrzegu prawie wszystkie ronda są takie same:
1) mają 2 pasy
2) przed wjazdem jest tabliczka - z lewego można jechać prosto i w lewo, z prawego w prawo i prosto

Bardzo wygodnie i szybko się po nich jeździ dzięki temu, bo PRAWIE każdy jedzie "prosto".
Jednak jeden facet zjeżdżał z ronda z lewego i prawie we mnie wjechał.
On wjechał na poprzednim wjeździe niż ja, jechał w swoje "prosto" na lewym pasie, a ja w swoje prosto na prawym.
Zaczął bluzgać, ja oczywiście pojedynek słowny podjąłem i chyba wygrałem :P, po czym rozjechaliśmy się w swoje strony.

Jestem pewien że to ja mam pierwszeństwo, bo to on przejeżdżał przez mój pas, jednak facet też był pewny swego. Potem widziałem taką sytuację jeszcze kilka razy, jako że całe wakacje tam spędzam.
I z lewego pasa linie też wyprowadzają.

Czy mam rację? Mogę śmiało walić 8) ?

Pozdrawiam
rash

Re: Rondo zjazd z lewego pasa Kołobrzeg

Postprzez LeszkoII » wtorek 13 sierpnia 2013, 17:06

Nie masz racji. Nie ustąpiłeś mu pierwszeństwa w związku ze znakami C-12 i A-7. Tamten kierowca nawet nie zmieniał pasa ruchu.... mimo, że trudno sobie to wyobrazić, bo czasem intuicja kłamie. On przejechał pas. Zmieniać pas można poruszając się wokół wyspy dużego ronda, czyli kręcić się w kółko. Na małych rondach (takie jak w Kołobrzegu) nie można objeżdżać wyspy prawym pasem, gdyż przy zawracaniu ustawiamy się do lewej krawędzi/środka "przedłużenia" jezdni na wlocie - zależy od rozmiarów wyspy.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez ks-rider » wtorek 13 sierpnia 2013, 22:53

To rondo to wogole koszmar, a zwlaszcza jego oznaczenie, gdyby go nie bylo, bylo by zupelnie prosto.

:wink:
Ostatnio zmieniony niedziela 15 września 2013, 19:15 przez ks-rider, łącznie zmieniany 1 raz
ks-rider

Postprzez seweryn1990 » środa 14 sierpnia 2013, 23:49

z rysunkiem albo odnosnikiem do google maps byłoby łatwiej odpowiedzieć
seweryn1990

Postprzez rash » piątek 16 sierpnia 2013, 21:26

LeszkoII napisał(a):Nie masz racji. Nie ustąpiłeś mu pierwszeństwa w związku ze znakami C-12 i A-7. Tamten kierowca nawet nie zmieniał pasa ruchu.... mimo, że trudno sobie to wyobrazić, bo czasem intuicja kłamie. On przejechał pas. Zmieniać pas można poruszając się wokół wyspy dużego ronda, czyli kręcić się w kółko. Na małych rondach (takie jak w Kołobrzegu) nie można objeżdżać wyspy prawym pasem, gdyż przy zawracaniu ustawiamy się do lewej krawędzi/środka "przedłużenia" jezdni na wlocie - zależy od rozmiarów wyspy.

LeszkoII, dowód proszę :P
Nie rozumiem związku ze znakami. Zgodnie z takim rozumowaniem, jeśli wyjeżdżam z jakiejkolwiek drogi podporządkowanej i kilometr za tym skrzyżowaniem ktoś z drogi głównej wjedzie mi w tył to też moja wina?
Ronda te są dość duże, w każdym razie ja na rondzie byłem wcześniej niż on, tylko że po wewnętrzym mógł "przyciąć" zakręt, a ja musiałem się nakręcić, więc jechał szybciej.
Dalej nie wyjaśnia mi nic sformułowanie "on przejechał pas". Ja też bym przejechał, nie widzę powodu mu ustąpić.
Nie obraź się, ale po prostu nie przekonałeś mnie, wypisałem Ci tu moje wątpliwości.
Do chcących mapy: http://goo.gl/maps/ttyIq
Hm, właśnie na mapie zauważyłem coś niepokojącego: na prawych pasach przy zjazdach jest taka linia przerywana, sugerująca ustąpienie pierwszeńtwa :P
Chyba masz rację LeszkoII.
Pozdrawiam

P.S. Nie dziwię się już, że tubylcy ustawiają się zawsze na lewym pasie w mikrokorku, prawy pozostawiając wolny :P
rash

Postprzez LeszkoII » piątek 16 sierpnia 2013, 21:52

rash napisał(a):Zgodnie z takim rozumowaniem, jeśli wyjeżdżam z jakiejkolwiek drogi podporządkowanej i kilometr za tym skrzyżowaniem ktoś z drogi głównej wjedzie mi w tył to też moja wina?
Nie porównuj drogi z powierzchnią skrzyżowania. Ja zwróciłem tylko uwagę, że jeśli wjeżdżając na takie rondo należy ustąpić pierwszeństwa pojazdom nań się znajdującym, to ocena zachowania takiego wjeżdżającego wynika wprost z definicji ustąpienia pierwszeństwa. Napisałem też o sąsiadujących z sobą w bliskiej odległości WLOTEM i WYLOTEM - a więc nie znajdujących się między sobą w odległości kilometra czy nawet 50 metrów - choć należałoby uwzględnić prędkości i warunki drogowe.
TO, że uda Ci się wjechać na zewnętrzny pas, nie oznacza że ustąpiłeś pierwszeństwa pojazdowi, który przetnie Twój tor jazdy za jakieś 5-15 metrów.
rash napisał(a):Ronda te są dość duże
To są co najwyżej średnie ronda. Jak Ty chcesz ustalać pierwszeństwo na skrzyżowaniu za pomocą zmiany pasa ruchu??? To bardzo niebezpieczne interpretacje.
rash napisał(a):Hm, właśnie na mapie zauważyłem coś niepokojącego: na prawych pasach przy zjazdach jest taka linia przerywana, sugerująca ustąpienie pierwszeńtwa
Tych znaków mogłoby nie być i w zimie pewnie są niespecjalnie widoczne.

Mitem jest regulowanie pierwszeństwa związane z przecinaniem się kierunków ruchu na skrzyżowaniu okrężnym za pomocą przepisu o zmianie pasa ruchu. Nie tylko na rondach zresztą ...

rash napisał(a):Chyba masz rację LeszkoII.
Nie tylko ja! :D
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » wtorek 20 sierpnia 2013, 04:49

ks-rider napisał(a):To rondo to wogole koszmar, a zwlaszcza jego oznaczenie, gdyby go nie bylo, bylo by zuelnie prosto.
Bez przesady! Bardzo dobry pomysł na organizację ruchu na skrzyżowaniu. Szkoda tylko że "spieprzony" przez wprowadzający zamieszanie znak C-12, który na dodatek z co najmniej dwóch powodów jest umieszczony tutaj niezgodnie z "220". Bez niego wszystko byłoby jasne i nikt mam nadzieję nie wpadłby na pomysły typu prawy kierunkowskazem przed opuszczeniem skrzyżowania, objechanie wyspy centralnej dookoła prawym pasem (który de facto wyprowadza ze skrzyżowania a nie przebiega wokół), objechanie wyspy centralnej dookoła bez kierunkowskazu, itd., itp.
-----
LeszkoII napisał(a):Nie ustąpiłeś mu pierwszeństwa w związku ze znakami C-12 i A-7.
Tu masz rację. Niestety praktycznie cała reszta Twoich wypowiedzi niewiele ma wspólnego z przepisami.

Dla przykładu:
LeszkoII napisał(a):Na małych rondach (takie jak w Kołobrzegu) nie można objeżdżać wyspy prawym pasem
Rondo każdej wielkości można objechać dookoła prawym pasem, pod warunkiem oczywiście, że prawy pas prowadzi wokół wyspy centralnej. Na rondzie z przykładu prawy pas wyprowadzi nas z ronda więc objechać nim wyspę centralnej po prostu nam się nie uda. Ba! Także lewym pasem objechać wyspę centralna dookoła nam się nie uda, także lewy pas wyprowadzi nas z ronda. Czy nam się podoba, czy nie aby objechać wyspę centralna dookoła musimy czterokrotnie skręcić w lewo.

LeszkoII napisał(a):...gdyż przy zawracaniu ustawiamy się...
Nie ma przepisu, który zobowiązywałby do ustawianie się przy zawracaniu, jest tylko zobowiązujący do ustawienia się przed skręceniem. Jeżeli więc zawracając na skrzyżowaniu skręcamy, przed każdym ze skrętów zobowiązaniu jesteśmy ustawić się. Dla przykładu tutaj zawracając skręcamy dwa razy w lewo więc przed każdym ze skrętów zobowiązani jesteśmy zbliżyć się do lewej krawędzi jezdni.
006-4m.png

LeszkoII napisał(a):Jak Ty chcesz ustalać pierwszeństwo na skrzyżowaniu za pomocą zmiany pasa ruchu??? To bardzo niebezpieczne interpretacje.
Jak to jak? Normalnie! Pomiędzy dwoma pojazdami, które niezależnie skąd przyjechały teraz poruszającymi się w tym samy kierunku, a jeden z nich zamierza zmienić zajmowany pas ruchu. Innej możliwości PoRD nawet nie daje. A już na pewno nie jest możliwe ustalenia pierwszeństwa przejazdu na podst. C-12+A-7 pomiędzy dwoma pojazdami będącymi na skrzyżowaniu, bo znaki te określają pierwszeństwo przejazdu pomiędzy pojazdem będącym a pojazdem wjeżdżający na skrzyżowanie.

LeszkoII napisał(a):Mitem jest regulowanie pierwszeństwa związane z przecinaniem się kierunków ruchu na skrzyżowaniu okrężnym za pomocą przepisu o zmianie pasa ruchu. Nie tylko na rondach zresztą ...
Rzecz tym, że dwa pojazdy jadące wokół wyspy centralnej poruszają się tym samy kierunkiem ruchu. Choć jeden z pojazdów może dla przykładu (poruszając się cały czas tym samy kierunkiem ruchu) wpaść na pomysł z pasa na pas przejechać. Nie tylko na rondach zresztą.
-----
Witam po urlopie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 20 sierpnia 2013, 08:41

szymon1977 napisał(a):Rzecz tym, że dwa pojazdy jadące wokół wyspy centralnej poruszają się tym samy kierunkiem ruchu. Choć jeden z pojazdów może dla przykładu (poruszając się cały czas tym samy kierunkiem ruchu) wpaść na pomysł z pasa na pas przejechać. Nie tylko na rondach zresztą.

Pas ruchu się zmienia albo go przejeżdża lub zajmuje. Zmianę pasa ruchu uregulowano przepisami. A te przepisy milczą na temat tajemniczej wstawki słownej "przejeżdżania z pasa na pas".

Dwa pojazdy mogą zmienić pas ruchu na obwiedni ronda, jeśli poruszają się względem siebie w tym samym kierunku. Gdy poruszają się w innych kierunkach a dojdzie do kolizji, to jej następstwem są nieprawidłowo wykonane czynności:
- skręcanie w lewo / zawracanie z prawego pasa, na skrzyżowaniu
- nieustąpienie pierwszeństwa pojazdowi znajdującemu się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym, przy wjeżdżaniu na nie.

nadmienię że ronda C-12 o zewnętrznej średnicy nie większej niż 65m(owalna wyspa) nie mogą posiadać wyznaczonych pasów ruchu na obwiedni.
LeszkoII

Postprzez ks-rider » wtorek 20 sierpnia 2013, 08:50

szymon1977 napisał(a):Bez przesady! Bardzo dobry pomysł na organizację ruchu na skrzyżowaniu. Szkoda tylko że "spieprzony" przez wprowadzający zamieszanie znak C-12, który na dodatek z co najmniej dwóch powodów jest umieszczony tutaj niezgodnie z "220". Bez niego wszystko byłoby jasne i nikt mam nadzieję nie wpadłby na pomysły typu prawy kierunkowskazem przed opuszczeniem skrzyżowania, objechanie wyspy centralnej dookoła prawym pasem (który de facto wyprowadza ze skrzyżowania a nie przebiega wokół), objechanie wyspy centralnej dookoła bez kierunkowskazu, itd., itp.
-----

Czytajac Twoj opis dalej twierdze, ze dalekie od doskonalosci.

Proponuje porownac sobie obojetnie jakie rondo polskie z francuzkim, czy niemieckim. Znak ruch okrezny i ustap pierszenstwa i na tym sie konczy a nie jeszecze jakies dodatkowy las znakow drogowych !

Ostatnio zmieniony wtorek 20 sierpnia 2013, 09:42 przez ks-rider, łącznie zmieniany 1 raz
ks-rider

Postprzez szymon1977 » wtorek 20 sierpnia 2013, 08:56

LeszkoII napisał(a):A te przepisy milczą na temat tajemniczej wstawki słownej "przejeżdżania z pasa na pas".
Ups! A czymże innym jest tajemnicze przejeżdżania z jednego pasa ruchu wyznaczonego dla kierunku ruchu, którym się poruszamy na inny pas ruchu także wyznaczony dla kierunku, którym się poruszamy jak nie opisaną m. in. w Art.22.4. zmianą zajmowanego pasa ruchu?
-----
LeszkoII napisał(a):Dwa pojazdy mogą zmienić pas ruchu na obwiedni ronda, jeśli poruszają się względem siebie w tym samym kierunku. Gdy poruszają się w innych kierunkach a dojdzie do kolizji...
Ups! Wprawdzie nieco zakręciłeś, ale mówimy o pierwszeństwie przejazdu w przypadku gdy dwa pojazdu już poruszają się tym samym kierunkiem ruchu, i oba nie są już pojazdami wjeżdżającymi na skrzyżowanie.
-----
LeszkoII napisał(a):...ronda C-12 o zewnętrznej średnicy nie większej niż 65m(owalna wyspa) nie mogą posiadać wyznaczonych pasów ruchu na obwiedni.
Ups! Znam rysunek wraz z opisem. Nadmienię, że zgodnie z "220 "mogą, bywają i mają się całkiem dobrze.
-----
LeszkoII napisał(a):...jazda prawym pasem w celu zawracania...
Ups! A gdzie napisano, że mając zamiar zawrócić należy zająć lewy pas?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 20 sierpnia 2013, 09:51

szymon1977 napisał(a):Ups! A czymże innym jest tajemnicze przejeżdżania z jednego pasa ruchu wyznaczonego dla kierunku ruchu, którym się poruszamy na inny pas ruchu także wyznaczony dla kierunku, którym się poruszamy jak nie opisaną m. in. w Art.22.4. zmianą zajmowanego pasa ruchu?
Proponuję pozostać przy nazewnictwie ustawowym tj. zmianie pasa ruchu. Czym jest zmiana pasa ruchu, wynika z 22.4. Trochę precyzji skoro rozmawiamy o przepisach.
Przejeżdżanie pasa ruchu nie jest równoznaczne ze zmianą kierunku jazdy, tak samo jak zmiana kierunku jazdy nie musi oznaczać opuszczenia zajmowanego pasa ruchu.

Jakie to proste:
Zmieniasz kierunek jazdy? -> Art.22.1, 2, 3, 5.
Zmieniasz zajmowany pas ruchu? -> Art. 22.1, 4, 5.

Twoje rozumowanie kierunku ruchu na skrzyżowaniu okrężnym zmierza do postawienia znaku równości pomiędzy jednokierunkowym ruchem okrężnym (wynikającym ze wskazań strzałek na C-12) a kierunkiem jazdy w miejscu, przecinania się kierunków ruchu(czyli na skrzyżowaniu).

Znak równości oznacza dalekosiężne sprzeczności, choćby obowiązek włączenia prawego kierunkowskazu podczas opuszczania drogi jednokierunkowej oznaczonej znakiem D-3 w miejscu, gdzie zaczyna się odcinek dwukierunkowy, cały czas jadąc w kierunku na wprost.

szymon1977 napisał(a):oba nie są już pojazdami wjeżdżającymi na skrzyżowanie.
Tłumaczyłem w innym wątku i nie mam nic do dodania. Wszystko, co napisałem ma pokrycie w przepisach, tj. def. ustąpienia pierwszeństwa i par.36.2 dz.u. 170. Analogicznie dla art. 25 - zbliżający się do skrzyżowania ustępują pierwszeństwa nadjeżdżającym...itd. i nawet jeśli już sie nie zbliżają, bo znajdują się na skrzyżowaniu, realizują ustąpienie pierwszeństwa, mimo że już nie zbliżają się tylko znajdują się na skrzyżowaniu.
Kombinuj dalej, wytężaj umysł i broń swojej teorii nie do obronienia.
szymon1977 napisał(a):Ups! Znam rysunek wraz z opisem. Nadmienię, że zgodnie z "220 "mogą, bywają i mają się całkiem dobrze.
Jak znasz to od razu powinieneś go wkleić, bez żadnych 'upsów' i innych zaśmieceń.
szymon1977 napisał(a):A gdzie napisano, że mając zamiar zawrócić należy zająć lewy pas?
To są podstawy, które chyba już teraz w przedszkolach wchodzą do programu nauczania i wychowania. Oczywiście odpowiem - Art. 22.2.2)
LeszkoII

Postprzez maryann » wtorek 20 sierpnia 2013, 10:59

Leszko, mamy prosty układ : dwa równoległe pasy ruchu; czyli jak 2+2=4. A Ty przeprowadzasz przez całki i macierze równanie i piszesz" jakie to proste, to oczywiście równa się 5, bo tak mi wyszło".
Daruj sobie pseudonaukowe elaboraty o rondzie, bo wymyśli je je dla ułatwienia życia, a nie po to by do pokonania takiego trzeba było algorytmy wyliczać.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez szymon1977 » środa 21 sierpnia 2013, 18:34

LeszkoII napisał(a):...obowiązek włączenia prawego kierunkowskazu podczas opuszczania drogi jednokierunkowej oznaczonej znakiem D-3 w miejscu, gdzie zaczyna się odcinek dwukierunkowy, cały czas jadąc w kierunku na wprost.
Z całym szacunkiem, ale cuda do których doprowadza Twoja logika mnie przerażają. Absolutnie się pod tym nie podpisuję. To Twój wymysł i napiszę wprost: z mojego stanowiska w sprawie nic takiego nie wynika.

LeszkoII napisał(a):To są podstawy, które chyba już teraz w przedszkolach wchodzą do programu nauczania i wychowania.
No więc gdzie napisano, że mając zamiar zawrócić należy zająć lewy pas?
szymon1977

Postprzez ks-rider » środa 21 sierpnia 2013, 19:59

szymon1977 napisał(a):No więc gdzie napisano, że mając zamiar zawrócić należy zająć lewy pas?

No wlasnei na tym kolobrzeskim rondzie :mrgreen:

ks-rider

Postprzez szymon1977 » środa 21 sierpnia 2013, 23:46

ks-rider napisał(a):No wlasnei na tym kolobrzeskim rondzie
Może być nawet na tym kołobrzeskim rondzie. Gdzie napisano, że mając zamiar zawrócić należy zająć lewy pas? A tym bardziej gdzie napisano, że zawracając należy zająć lewy pas? Albo gdzie napisano, że skoro mając zamiar zawrócić zajęło się lewy pas to należy ten lewy pas zajmować aż do zakończenia zawracania?

Odnoszę wrażenie, że ktoś tu pisze o innym PoRD niż u nas obowiązujący.
-----
ks-rider napisał(a):Proponuje porownac sobie obojetnie jakie rondo polskie z francuzkim, czy niemieckim. Znak ruch okrezny i ustap pierszenstwa i na tym sie konczy...
Rzecz w tym, że w naszym pięknym kraju tak oczywiste dla niektórych oznakowanie przerasta nie tylko kierujących, ale także instruktorów, egzaminatorów a nawet dyrektorów ośrodków egzaminacyjnych. A jak widać na skrzyżowaniu z tego wątku równierz drogowców, którzy C-12+A-7 umieścili w miejscu, które warunków opisanych w "220" nie spełnia. To coś w Kołobrzegu to nie jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym! Ot i cały problem.

Z całą pewnością patrząc na dość "skomplikowaną" organizację ruchu na tym skrzyżowaniu natężenie ruchu jest na nim zbyt duże, aby zastosować skrzyżowanie o ruchu okrężnym, które z natury jest rozwiązaniem przeznaczonym do małego i średniego natężenia ruchu i w tym miejscu po prostu by się nie sprawdziło. Więc porównania do klasycznych rond pierścieniowych nie tylko we Francji i Niemczech ale także w Polsce darujmy sobie.

Spójrz na ten twór jak na zwykłe skrzyżowanie skanalizowane pomijając treść znaku C-12 a wszystko stanie się jasne i czytelne.
szymon1977

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze