Zmiana pasa ruchu rondo.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Zmiana pasa ruchu rondo.

Postprzez Morgotheron » piątek 14 września 2012, 14:18

Pytam, bo może się na egzamin przydać.

Mógłby mi ktoś, bo mam problem. Oblałem egzamin(mój pierwszy z teorią i placem się udało) właśnie na tym problemie. Moje zadanie było takie: "Na rondzie prosto". Rondo składa się z 3 pasów.
Znajdowałem się około 100 m przed rondem. Jechałem jedno pasmówką, która rozwidlała się na dwa pasy i już wcześniej zjechałem sobie bardziej do osi(droga dosyć szeroka, żeby na rozwidleniu zająć środkowy pas, więc zjechałem(zaznaczam, że nie było znaków poziomych - linia przerywana wyznaczających pasy ruchu) i po mnie - egzamin oblany. Czyli trzeba w takich sytuacjach zawsze kierunkowskaz w lewo? Trochę przykre, głupi błąd i po mnie. Ponadto egzaminator mówił mi, że jadąc prosto w ostateczności mogłem użyć prawego pasa. Sęk w tym, że na rondach to instruktor zawsze kazał mi albo zawracać albo jechać w lewo i wtedy nie byłem do końca pewien, bo nie miałem innych manewrów wyćwiczonych. Na łuku uczenie się na pachołki. No i kolejne 110 zł musieli rodzice na mnie wydać. Chciałbym im to kiedyś wynagrodzić.
Morgotheron

Re: Zmiana pasa ruchu rondo.

Postprzez lith » piątek 14 września 2012, 18:07

Napisz dokładnie jak było, bo jakoś nie do końca chce mi się wierzyć, ze oblałeś za 1 niezasygnalizowanie (które w sumie jest dość dyskusyjne jeżeli dobrze zrozumiałem sytuację). Może jakiś obrazek, link z google maps?
lith

Postprzez Morgotheron » piątek 14 września 2012, 21:22

Obrazek

Wcześniej już zjechałem sobie tak, żeby nie przejeżdżać przez linie pasa ruchu i właśnie na tym chyba zawaliłem
Morgotheron

Postprzez lith » piątek 14 września 2012, 21:26

Ja tu specjalnie nic strasznego nie widzę. Egzamin został przerwany? Co masz wpisane w karcie?
lith

Postprzez Morgotheron » piątek 14 września 2012, 22:08

"Za brak kierunkowskazu przy zmianie pasa ruchu na skrzyżowaniu"
Morgotheron

Postprzez lith » piątek 14 września 2012, 22:24

Ja już prędzej problem widzę w tym, że zająłeś na rondzie wewnętrzny, a nie środkowy.
Za takie coś sie nie przerywa egzaminu, jest 1 błąd. Czy to był drugi. Czy potem jechałeś dalej, czy od razu przesiadka?
lith

Postprzez Morgotheron » piątek 14 września 2012, 22:30

Sory trochę źle narysowałem. Na rondzie zająłem pas środkowy. Uwalił za to, że kierukowskaza wcześniej lewego nie dałem. Już mi przed wjazdem na rondo powiedział, że wynik negatywny, więc to chyba z tego powodu. Kazał mi zawrócić i znowu się sytuacja powtórzyła. Wstyd mi, że nie skumałem o co chodzi. :oops: :oops: :cry:
Morgotheron

Postprzez Drezyna » piątek 14 września 2012, 22:51

Trzeba sygnalizować zmiany pasa ruchu. Inna sprawa, że manewr ten nie jest nigdzie zdefiniowany. Część kolegów, a nawet ekspertów w telewizorze uważa, że pewne zmiany to "zajęcie" pasa ruchu, może tak trzeba było się bronić, choć osobiście nie polecam...
Drezyna

Postprzez Cyberix » piątek 14 września 2012, 22:57

Ale nawet jakby to był błąd kierunkowskazu to musiałby to być drugi błąd aby przerwać egzamin.
Na rondzie prosto możesz jechać z prawego pasa (teoretycznie z dowolnego o ile znaki F11 nie stanowią inaczej).
Marnego miałeś instruktora, że cie na ronda nie zabierał.
Cyberix

Postprzez lith » sobota 15 września 2012, 01:47

Czy ja wiem. Mnie właśnie uczono, że jak droga się rozszerza i w pewnym momencie pojawiają się 2 wyznaczone pasy to mogę wjechać na dowolny, bo nie ma tak, że któryś jest na pewno kontynuacją. Po prostu z jednego niewyznaczonego po poszerzeniu robią się 2, które w pewnym momencie stają się wyznaczone. Sam bym pewnie nie sygnalizował, jeżeli rondo wygląda tak jak na rysunku, żeby nie mylić innych, którzy mogliby pomyśleć, że mama zamiar zmienić pas na zupełnie lewy, który wyraźnie zaczyna się na nowo, a nie jest kontynuacją dotychczasowego niewyznaczonego. Dla mnie dość kontrowersyjna decyzja egzaminatora. Fajnie jakby jeszcze ktoś się wypowiedział.
lith

Postprzez szymon1977 » sobota 15 września 2012, 04:01

Napisz co to za rondo (miasto, nazwy ulic), i od której strony jechałeś.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Morgotheron » sobota 15 września 2012, 07:21

To było trochę z górki, w Nowym Sączu tutaj po lewej jak się wjeżdża na rondo
Obrazek
Morgotheron

Postprzez Cyberix » sobota 15 września 2012, 16:02

Wg. mnie lith ma rację, na samym początku tworzą się 3 pasy z 1 i trudno tutaj mówić o jakiejś sygnalizacji (ja na swoim egzaminie miałem 1 mały błąd za to, że zasygnalizowałem "zajęcie" pasa w analogicznym te tego miejscu). Przez cały egzamin egzaminator wypominał mi, że tego się nie sygnalizuje, bo tam nie ma zmiany pasa, tylko "zajęcie pasa".
Aczkolwiek nie wydaje mi się, aby za coś takiego egzamin mógł zostać przerwany. Tam musiało być coś jeszcze.
Cyberix

Postprzez dylek » sobota 15 września 2012, 16:42

http://goo.gl/maps/NV9Gm
Sądzę, że tu mogło raczej być coś pomieszane w torze jazdy jeśli chodzi o pasy (przed rondem/na rondzie/za rondem), bo jakoś również nie wierzę, że na dojeździe egzaminator wymagałby lewego kierunku, by się ustawić na środkowym pasie...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Morgotheron » sobota 15 września 2012, 16:48

Zrobiłem ten "błąd" 2 razy, zawróciliśmy jeszcze raz po jakimś czasie pojechaliśmy na to rondo. Egzaminator powiedział mi, że nie dałem kierunkowskazu. Nawet mam napisane "Za brak kierunkowskazu przy zmianie pasa ruchu na skrzyżowaniu" tylko, że ja zająłem środkowy pas ruchu jeszcze przed rozwidleniem, przed znakami poziomymi wyznaczającymi pasy ruchu na 100%. Powiedział mi że oblałem jeszcze przed wjazdem na rondo, więc to chyba o to chodziło.

Nawet potem zapytałem co zrobiłem źle. To on na to, że nie dałem lewego kierunku. Dlaczego mnie uwalił? :cry:

Proszę uwierzcie mi. W jakim celu miałbym kłamać?
Morgotheron

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze