Ograniczenie prędkości po wyjeździe z parkingu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Ograniczenie prędkości po wyjeździe z parkingu

Postprzez jagon » czwartek 13 stycznia 2011, 20:53

Mam problem z poniższą sytuacją:

załóżmy, że przyjeżdżam np. z północy i wjeżdżam na parking. Znajduję się na terenie zabudowanym w dzień, więc ograniczenie prędkości to 50 km/h. Po chwili wyjeżdżam z parkingu w tę stronę, z której przyjechałem, czyli na północ. Po wyjeździe z tego parkingu nie wiem jednak, czy przed parkingiem ze strony, z której NIE nadjechałem, nie było znaku ograniczenia prędkości do np. 30 km/h. W związku z tym, że wyjazd z parkingu nie jest skrzyżowaniem, taki ewentualny znak, o którego istnieniu nie mogę wiedzieć, nadal obowiązuje.

Co zrobić w takiej sytuacji? Czy jadąc 50 km/h łamię przepis? Czy taka sytuacja została sprecyzowana w kodeksie drogowym? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
jagon

Re: Ograniczenie prędkości po wyjeździe z parkingu

Postprzez mattis » czwartek 13 stycznia 2011, 21:15

Łamiesz przepis bo miałeś ograniczenie do 30km/h
W takiej sytuacji warto przejechać sie w tą drugą strone do najbliższego skrzyżowania

W sumie to jeszcze nie spotkałem sie z taką sytuacja...
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez jagon » czwartek 13 stycznia 2011, 21:23

Przejechanie się w przeciwną stronę aż do skrzyżowania rzeczywiście rozwiązałoby problem, co jednak, gdy nie możemy tego zrobić, bo mamy nakaz skrętu akurat w tę stronę, z której przyjechaliśmy?
jagon

Postprzez mattis » czwartek 13 stycznia 2011, 22:03

Tej sytuacji już w ogóle sobie wyobrazić nie moge...

Czyli jadąc na parking jechaliśmy pod prąd czy jak?
mattis

Postprzez jagon » czwartek 13 stycznia 2011, 23:12

Aby lepiej zobrazować tą sytuację, wykonałem model i przedstawiłem go na poniższym obrazie:

Obrazek
jagon

Postprzez mattis » czwartek 13 stycznia 2011, 23:25

Ja zrozumiałem to, tylko zastanawiam się czy w ogóle są takie sytuacje na których jest nakaz jazdy w prawo bez żadnej przyczyny

Bo jeżeli wyjeżdzając z parkingu mamy nakaz jazdy w prawo to albo jest to jednokierunkowa albo po lewej stronie jakieś roboty drogowe/droga zablokowana przynajmniej ja tak to rozumiem

Ale to moje przypuszczenia więc mogę się mylić
mattis

Postprzez jagon » czwartek 13 stycznia 2011, 23:33

W każdym razie w moim mieście kilka takich sytuacji widziałem. Być może znaki nakazu ustawione są dlatego, że kierowcy, którzy wyjeżdżają z parkingu w lewo stanowiliby zbyt duże utrudnienie w ruchu. Ale to tylko moje przypuszczenie. Pomijając przyczynę takiej sytuacji, warto wiedzieć, jak się w takim przypadku zachować, jeżeli nie widzimy, jakie ograniczenie jest na znaku.
jagon

Postprzez Cyberix » czwartek 13 stycznia 2011, 23:49

A gdzie ta 30 jest odwołana?
Cyberix

Postprzez mattis » czwartek 13 stycznia 2011, 23:56

Teoretycznie musisz dostować swoją prędkość do dopuszczalnej predkosci na tej drodze mimo tego ze nie widziałeś znaku a jak to wyjdzie w praktyce nie wiadomo...

@Cyberix rysunek rysunkiem, jemu chodzii o prarking a nie ze wyjeżdza ze skrzyżowania jesli o to pytasz

PS: jednak widziałem tak poostawione nakazy...
mattis

Postprzez jagon » piątek 14 stycznia 2011, 00:09

Cyberix napisał(a):A gdzie ta 30 jest odwołana?

30 jest odwołana dopiero po skrzyżowaniu, a dojazd do parkingu nie jest skrzyżowaniem, więc ograniczenie obowiązuje dalej, a my przez to nie wiemy, że musimy jechać 30 km/h, bo ani wjeżdżając na parking, ani z niego wyjeżdżając, nie widzieliśmy znaku.
jagon

Postprzez maryann » piątek 14 stycznia 2011, 11:02

Policjant powie
"-był znak". A Ty
"-jaki znak"?
"-No to przejedźmy się, pokażę go Pani".
No i niech pokaże, że wystąpiło ograniczenie, do którego się Pani nie zastosowała.
Po drugie- jeśli to mały parking, raczej trzeba wiedzieć gdzie położony- co to za droga. Jeśli duży, to zazwyczaj jednak tworzy skrzyżowanie.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez kg1956 » piątek 14 stycznia 2011, 11:14

Stosujesz się do znaków, które widzisz. Czy od drugiej strony nie ma ograniczenia? Myślę, że powinno być. To rozwiązywałoby sprawę.
kg1956

Postprzez jagon » piątek 14 stycznia 2011, 15:45

Rzeczywiście, w większości przypadków znaki ograniczenia prędkości występują po obu stronach drogi i to rozwiązywałoby problem, bo jak nie widzę znaku od tamtej strony, to widziałem go, nadjeżdżając.
jagon

Postprzez eddi » wtorek 18 stycznia 2011, 12:13

Dziwna sytuacja bo z tego co zrozumiałem to, na lewej stronie jezdni jest 50 bo jak piszesz chcesz z tamtej strony wjechać na parking a po prawej 30 jak wyjeżdżasz ?? Hehe dziwna ta 30 coś tu nie halo. Moim zdaniem to oba kierunki powinny być oznakowane jednakowo ograniczeniami prędkości...hmm i jak tą 30 odwołuje skrzyżowanie to coś ją musi "zawołać".. nie ma tam jakiegoś węższego pasa ruchu albo robót drogowych? No i w końcu znak powinien być widoczny. Dziwne :shock:
eddi

Postprzez lith » środa 19 stycznia 2011, 09:59

Macie ciekawe rady ;p Ta z wyjazdem w lewo na początku to imo otatlny bezsens.... będę nadrabiał nie wiem ile, nie potrzebnie kombinował zawracając na może ruchliwym skrzyżowaniu tylko, żeby zobaczyć czy przypadkiem tam ograniczenie nie stoi? :P dobre. A z tym, że takie same zazwyczaj jest z przeciwka- no ale nie musi być. Poza tym może być, że na parking wjechaliśmy od innej strony z innej ulicy i tu nie wiemy ani o ograniczeniach w jedną, ani w drugą. I co? I nic? Przecież na wszelki wypadek nie będę jechał 20km/h.
lith

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze