Pytanie o skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pytanie o skrzyżowanie

Postprzez zaglebiak » piątek 05 listopada 2010, 02:00

Chciałem się zapytać o takie skrzyżowanie, które nie jest dość częste, przez to, że przejście dla pieszych jest prawie przy samej drodze głównej.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/98a ... b4c04.html

Czy w tej sytuacji samochód może przejechać i się zatrzymać tuż przed przejściem (gdzie będzie zajmował część pasa, cały pas lub częściowo 2 pasy drogi prostopadłej) czy powinien stać w tym miejscu w którym stoi ?? Może tarasować (jeśli coś będzie jechało to napewno) drogę innym.
Link do miejsca: http://mapy.zumi.pl/,sosnowiec_ul%20ryd ... index.html
zaglebiak

Re: Pytanie o skrzyżowanie

Postprzez Cyberix » piątek 05 listopada 2010, 09:01

Art. 25.
4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
1. wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

Z załączonego obrazka widać, iż jest to skrzyżowanie.
Cyberix

Postprzez kg1956 » piątek 05 listopada 2010, 09:56

Na pokazanym skrzyżowaniu taka sytuacja nie występuje.
Gdyby jednak zdarzyło się takie skrzyżowanie to :
-przy niewielkim ruchu wjechałbym i przepuściłbym ew. pieszych
-przy dużym ruchu zsynchronizuję wjazd z pustym przejściem.
@cyberix
Sugerujesz, że są to dwa skrzyżowania?
kg1956

Postprzez Cyberix » piątek 05 listopada 2010, 10:04

Dlaczego miałbym sugerować, że są to dwa skrzyżowania? Zbliżam się do skrzyżowania i jeśli widzę pieszych to formalnie powinienem zatrzymać się przed skrzyżowaniem a nie przed przejściem dla pieszych. Prawda jest taka, że prawie nikt tak nie robi.
Cyberix

Postprzez kg1956 » piątek 05 listopada 2010, 10:15

Może narysuj w którym miejscu powinno się zatrzymać. Czy przed wjazdem na skrzyżowanie, czy na łączniku ( co oznacza, że już wjechałeś na skrzyżowanie ). Jeśli stanie na łączniku uważasz za niewjechanie na skrzyżowanie to mogę wysnuć wniosek, że są dwa skrzyżowania.
kg1956

Postprzez Cyberix » piątek 05 listopada 2010, 10:25

Ale jaja. Pomyliły mi się drogi :) Popatrzyłem na te drogę główną, a nie na poprzeczna. Na tej poprzecznej jest miejsce do zatrzymania zarówno pomiędzy jezdniami jak i przed samym przejściem (o ile dobrze widzę, na zdjęciu przed przejściem są nawet namalowane linie zatrzymania).
Cyberix

Postprzez zaglebiak » piątek 05 listopada 2010, 11:37

Wystarczy tylko, że ciężarówka zatrzyma się przed przejściem i tamuje całą jezdnię.
zaglebiak

Postprzez kg1956 » piątek 05 listopada 2010, 12:02

W końcu przejedzie.
kg1956

Postprzez WojtekS » piątek 05 listopada 2010, 12:53

Ze zdjęcia wynika, że przed pasami jest wystarczająco dużo miejsca dla samochodu osobowego. Dla ciężarówki może faktycznie nie starczyć. Abstrahując od tego, gdyby faktycznie nie było miejsca nawet dla osobówki, to postąpiłbym tak samo, jak proponuje kg1956:
kg1956 napisał(a):-przy niewielkim ruchu wjechałbym i przepuściłbym ew. pieszych
-przy dużym ruchu zsynchronizuję wjazd z pustym przejściem.

kg1956 napisał(a):@cyberix
Sugerujesz, że są to dwa skrzyżowania?

Dobra prowokacja :wink: , teraz jest szansa na dyskusję długości 16 stron :lol:
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez Cyberix » piątek 05 listopada 2010, 13:03

Czekanie przed przejście i wystawanie kawałkiem samochodu ma jedną podstawową wadę... można oberwać niezłego strzała w bok lub tył samochodu, od kolesia który, wzorem cemana nie stosuje ograniczeń prędkości, bo po co, i pojedzie sobie 140 km/h. Idąc dalej tym tropem okaże się, że to pojazd stojący przed przejściem będzie winien bo... wymusił pierwszeństwo na pojeździe który chciał po prostu pojechać drogą z pierwszeństwem :)
No to czekamy teraz na 16 stron dyskusji.
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » piątek 05 listopada 2010, 13:18

Czekanie przed przejście i wystawanie kawałkiem samochodu ma jedną podstawową wadę... można oberwać niezłego strzała w bok lub tył samochodu, od kolesia który, wzorem cemana nie stosuje ograniczeń prędkości, bo po co,

A Ty zawsze jedziesz zgodnie z lietrą prawa ażdo bólu? Jak jest 40 to 40, jak strefa zamieszkała to zawsze 20, respektujesz bez chwili zwątpienia każde nawet najbardziej rygorystyczne ograniczenie?
piotrekbdg

Postprzez cman » piątek 05 listopada 2010, 13:20

Cyberix napisał(a):Czekanie przed przejście i wystawanie kawałkiem samochodu ma jedną podstawową wadę... można oberwać niezłego strzała w bok lub tył samochodu, od kolesia który, wzorem cemana nie stosuje ograniczeń prędkości, bo po co, i pojedzie sobie 140 km/h.

I co ma jazda z prędkością 140 km/h do przywalenia w kawałek wystającego samochodu? Dalej nic nie rozumiesz z moich tłumaczeń? Czy nie chcesz zrozumieć i dalej będziesz upierał się przy swoich teoriach, nie mających żadnego pokrycia w tym co ja piszę?
cman

Postprzez zaglebiak » piątek 05 listopada 2010, 13:42

cman napisał(a):To na razie prędkość, a jak jeszcze dojdzie skrzyżowanie/dwa skrzyżowania, to będą 32 strony :wink:.

cman ale możesz odpowiedzieć na poniższy temat ?? Możesz się zapytać co robiłem na kursie, ale ani na jazdach ani na egzaminie nie zaliczyłem takiego skrzyżowania. Bo niby z jednej strony nie można stać na środku skrzyżowania tamując ruch, a z drugiej jak się będzie już wjeżdżało i pieszy wejdzie na jezdnie to nic innego się nie zrobi jak zatrzyma przed przejściem tamując ruch.
zaglebiak

Postprzez cman » piątek 05 listopada 2010, 13:57

zaglebiak napisał(a):cman ale możesz odpowiedzieć na poniższy temat ??

Mogę, ale inni już odpowiadają, to do czego ja tu jeszcze potrzebny...
Widzę samo przejście dla pieszych i jego otoczenie, dzięki temu widzę co się dzieje, tzn. czy będzie się dało zaraz przejechać, czy trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać aż piesi poprzechodzą, widzę tak samo co się dzieje na jezdni, ile, jakich, jak jadących i gdzie będących pojazdów się zbliża, no i na tej podstawie decyduję, czy jadę, czy czekam na środku. Jeżeli nie mam pewności czy będę w stanie jednak przejechać przejście dla pieszych, to czekam na środku. Oczywiście mam na myśli coś dłuższego, bo jak zostało wcześniej wspomniane, osobówka się tam zmieści nikomu nie przeszkadzając.
cman

Postprzez Cyberix » piątek 05 listopada 2010, 14:22

A w wątku gdzie kierowca skręcał w lewo i uderzył w niego motor twierdziłeś, że to wina pojazdu bo wymusił pierwszeństwo na motorze. A teraz spokojnie stwierdzasz, że można tak sobie wystawać tyłem pojazdy na skrzyżowanie i blokować przejazd drogi z pierwszeństwem. No to jak to tak?
Cyberix

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze