Parkowanie na -ręcznym- kolizja z autem nie zaparkowanym.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie na -ręcznym- kolizja z autem nie zaparkowanym.

Postprzez verde » wtorek 15 czerwca 2010, 09:55

Sytuacja miewa się następująco .
O to szkic :

Obrazek

Sytuacja miewa się następująco czerwony samochód jadąc drogą zaparkował na ręcznym przecinając sąsiedni pas. Nikt kto stał na poboczu nie ucierpiał samochód jeszcze miał po około 20 cm zapasu z tyłu i z przodu , po chwili w drzwi kierowcy wjechał dziadek myśląc że jest tu wole, dziadek musiał widzieć z naprzeciwka że auto przecina mu jego pas drogi i parkuje w luce wolnej na poboczu, lecz ten po prostu przywalił w drzwi boczne kierowcy jak by tu było dalej wolne miejsce. Samochód podczas parkowania na tzw " ręcznym " zrobił obrót 180 stopni i ustawił się na poboczu w kierunku jazdy. Dziadek twierdzi że on mógł wjechać we mnie, gdyż tak się nie parkuje na ręcznym. Oczywiście przyjechała policja i sami stwierdzili, że owszem może parkowanie na ręcznym to nie jest najlepszy sposób parkowania i robić przy tym manewr 180 stopni , lecz ja wjeżdżając, we wnękę nikogo nie zahaczyłem, zaparkowałem prawidłowo. Dziadek odmówił mandatu, coś marudząc pod nosem, że tak nie wolno parkować z ręcznego i obrót auta o 180 stopni, plus że ja wymusiłem pierwszeństwo, parkowania, tylko że ja zdążyłem wyjąć klucze ze stacyjki a dziadek dopiero dowalił, po mojemu jednym słowem dziadek zazdrości techniki parkowania i dlatego we mnie przywalił. Dodatkowo w sądzie mogą uznać wersję dziadka że wymusiłem pierwszeństwo parkowania i brać pod uwagę sposób parkowania ? Dodam że mam kolegę, który siedział po boku, że dziadek był dobre 500 metrów przed nami na przeciwnym pasie, prawdopodobnie bym zdążył też zaparkować " normalnie " tak daleko był.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez lith » wtorek 15 czerwca 2010, 11:11

Nie wydaje mi się, żeby jakikolwiek sposób parkowania uprawniał do zajechania w drzwi :P
lith

Postprzez piotrekbdg » wtorek 15 czerwca 2010, 12:18

Dziadek Ma ostro pod sufitem pomieszane. To, że się czegoś nie robi to nie uprawnia nikogo by mu dewastował samochód. To tak jakbym zobaczył przede mną samochód przejeżdżający na czerwonym i w odwecie wjechał mu w tył, bo tak się nie jeździ. Paranoja i tyle.
piotrekbdg

Postprzez BOReK » wtorek 15 czerwca 2010, 12:23

Śpij spokojnie. Jeżeli jechał na tyle wolno i był na tyle daleko, ze zdążyłes po zatrzymaniu wyłączyc silnik i wyjąć klucz, to drogi mu na pewno nie zajechałeś, a pierwszeństwo parkowania nie istnieje. Jeśli będzie się narozprawie o to buldoczył, to niech wskaże stosowny zapis. Wszystko to w oparciu o założenie, że nie ubarwiasz opisu, bo takie parkowanie na razie widziałem tylko na długo ustawianych reklamach. :>

Młodsi wierzą w swoją sprawność i umiejętności, a starsi w swoje wyimaginowane prawa. Efekty widać. :P
BOReK

Postprzez cwaniakzpekaesu » wtorek 15 czerwca 2010, 12:54

Młodsi wierzą w swoją sprawność i umiejętności, a starsi w swoje wyimaginowane prawa. Efekty widać.

A może jest tak, że młodsi wierzą w swoją wyimaginowaną sprawność i umiejętności, a starsi w swoje wyimaginowane prawa?

Swoją drogą nieźle się ubawiłem tym sposobem parkowania na ręcznym...
cwaniakzpekaesu

Postprzez verde » wtorek 15 czerwca 2010, 13:06

To jeśli dziadek będzie upierał się o tym że to prze zemnie przyładował mi w drzwi, można tu jeszcze o celowe wyrządzenie szkody go oskarżyć jak myślę ? w zależności jak tam dziadek będzie do tego podchodził.

ps. Często tak parkuje w mieście, może i auto przy tym i cierpi , ale trochę manewrów na ręcznym na parkingach i na prawdę każdy jest w stanie nauczyć się takiego parkowania.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez scorpio44 » wtorek 15 czerwca 2010, 13:38

verde napisał(a):Często tak parkuje w mieście, może i auto przy tym i cierpi , ale trochę manewrów na ręcznym na parkingach i na prawdę każdy jest w stanie nauczyć się takiego parkowania.

Jeszcze mi tylko wytłumacz, po kiego .... mi taka umiejętność...
scorpio44

Postprzez lith » wtorek 15 czerwca 2010, 14:12

Żeby szybko wjechać tam gdzie albo bym nie dał rady, albo bym się kulał w tą i z powrotem kilka razy. Może nie jest to jakaś bardzo ważna umiejętność, ale może się przydać... poza tym zawsze przyszpanić przy okazji gdzieś można :>
lith

Postprzez athlon » wtorek 15 czerwca 2010, 14:14

aż mi jest ciężko to sobie wyobrazić.

Żeby szybko wjechać tam gdzie albo bym nie dał rady,

No i tyle mu to dało że chciał szybko wjechać tam gdzie chciał dziadek. Teraz zaoszczedzone 30 sekund wykorzysta na wędrówki po sądach, juz nie bedę wspominał o kosztach dojazdu, urlopu i nerwach.
athlon

Postprzez lith » wtorek 15 czerwca 2010, 14:22

Przecież równie dobrze ten dziadek mógł przyładować w niego jakby parkował normalnie i też coś pitolić o pierwszeństwach parkowania. Taki dziadek to wydarzenie losowe xD
lith

Postprzez verde » wtorek 15 czerwca 2010, 15:27

scorpio44 mi ta umiejętność często się przydaje zwłaszcza kiedy w mieście jest ciasno i zaparkowanie na kawałku wolego miejsca naprawdę jest cudem. Po za tym nie lubię kiedy ktoś 5 minut parkuje kręcąc się do przodu i do tyłu by mu ładnie auto się wpasowało, jak dla mnie jest to tylko utrudnianie ruchu, gdyż nie do końca wiadomo czy człowiek tylko się " wierci " parkując auto czy po prostu ma zamiar wyjechać. Więc wychodzę z założenia że raz a porządnie się parkuje.

lith
poza tym zawsze przyszpanić przy okazji gdzieś można

To prawda ja z jednej strony ułatwiam sobie życie, ale i widowisko efektowne.

athlon
No i tyle mu to dało że chciał szybko wjechać tam gdzie chciał dziadek. Teraz zaoszczedzone 30 sekund wykorzysta na wędrówki po sądach, juz nie bedę wspominał o kosztach dojazdu, urlopu i nerwach.

Tak się składa że wgniecenie raptem to jest blachy plus odłamki lakieru, ogólnie da się z tym jeździć, lecz brzydko to wygląda.

Odnośnie sądu i urlopu, urlop i tak mam zaplanowany na bardzo dalej do przodu więc sprawa pewnie się skończy, a dziadkowi nie podaruje tego, że na własny koszt mam niby zmieniać drzwi od auta, tym bardziej że auto jest zadbane. Po za tym nie ja kazałem mu mandatu odmawiać i gadać coś o wymuszeniu pierszeństwa parkowania.

lith to co mówi jest sensowne odnośnie i tak na złość przywalenia w bok samochodu, w tamtym miejscu jest sporo sklepów i innych tego typu budynków, lecz z parkingami słabo, i na prawdę zaparkować w tamtym rejonie graniczy z cudem. Dziadek raczej mi nie wyglądał na sprintera, jak i jego auto - on nic nie miał do stracenia i tak rdza mu auto zjadała z każdej strony i jakiś poklepany cały samochód ( nie wiem być może innym tez już prędzej przywalił ) więc on na tym nic nie stracił - na pewno nie na aucie. Po prostu dziadek jechał za wolno i myślał wg. mnie tak przypuszczam przynajmniej że zobaczę że jedzie starsza osoba to jej zostawię wolne miejsce .... bo ja młody to mogę sobie polatać.
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez BOReK » wtorek 15 czerwca 2010, 15:44

Cwaniakzpekaesu - jasne, po prostu w tej sytuacji umiejętność jest prawdziwa na tyle, na ile mamy dobry opis. Ale racja, w przypadku ruchu drogowego jest tyle samo przeceniającyh swoje zdolności co prawa.

Verde - serio nie jest to jakaś cudowna umiejętność. Jak ktoś umie sprawnie parkować technikami z kursu, to dowolne parkowanie zajmuje dosłownie naście sekund, a nie ryzykuje się walnięcia w wysoki krawężnik albo szybkiego i szkodliwego wpadnięcia w dziurę. Skoro już o krawężniku mowa - podjeżdżasz pod nie bokiem? I jak często w związku z tym wymieniasz koła i zawias? :D
BOReK

Postprzez lith » wtorek 15 czerwca 2010, 16:12

@BOReK
Jeżeli nie walnął to nie wiem czego się czepiasz. Pod krawężnik raczej sie tak nie wskakuje... tak sądzę :P Jeżeli potrafi to po co ma parkować naście sekund jak może w 3s. A parkując technikami z kursu tez można kouś furę zarysować :P
lith

Postprzez qwer0 » wtorek 15 czerwca 2010, 18:35

Żeby szybko wjechać tam gdzie albo bym nie dał rady,

<braaawo>
No dobra, wjechales, idziesz np. do sklepu, wracasz i...
I co, wyjezdzasz tez bokiem?? :lol:
Na recznym? :lol: A moze na awaryjnych z wlaczonymi wycieraczkami?? :lol:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szybkibill » wtorek 15 czerwca 2010, 18:40

Moze to glupie pytanie, ale nie bardzo sobie wyobrazam, na czym polega to parkowanie na recznym? Ze jak na filmie jedziesz bokiem? 8)
szybkibill

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze