SKRZYŻOWANIE I MIGANIE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

SKRZYŻOWANIE I MIGANIE

Postprzez greg » czwartek 16 września 2004, 22:55

Czy ktoś słyszał o czymś takim a może ktoś wie skąd się to wzięło. Chodzi o sygnalizacje kierunku jazdy przez skrzyżowanie. A mianowicie: jeżeli przez skrzyżowanie przejeżdżamy drogą z pierwszeństwem przejazdu która przebiega w prawo lub w lewo, to nie mamy obowiązku tego sygnalizować!Co więcej jeżeli na skrzyżowaniu droga z pierwszeństwem przejazdu przebiega w lewo to jadąc przez skrzyżowanie prosto, należy włączyć prawy kierunkowskaz, natomiast jeżeli droga z pierwszeństwem przejazdu przebiega w prawo, jazdę na wprost zależy sygnalizować kierunkowskazem lewym!!!
Argumentacja takiego zachowania jest taka iż na nie włączając kierunkowskazu dla wszystkich jest oczywiste iż poruszam się drogą z pierwszeństwem przejazdu, a sygnalizujemy tylko zjazd z drogi o pierwszeństwie przejazdu.
Dla mnie to na przykład nie jest oczywiste, bo zgodnie z wykładnią prawa sygnalizujemy zamiar zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy. Czyli przejazd przez skrzyżowanie w prawo czy w lewo należy sygnalizować niezależnie od tego czy jest to droga z pierwszeństwem przejazdu czy podporządkowana (bo w tym temacie dziennik ustaw nie zabiera stanowiska nijakiego).
Spotkałem się z tego typu sposobem nauczania w jednym z ośrodków szkolenia kierowców, co o tym myślicie?[/u][/b]
greg

Postprzez scorpio44 » czwartek 16 września 2004, 23:00

Jest to kompletna bzdura. Jeżeli tak Cię uczyli, to stosuj to tylko na egzaminie. Chociaż nie chce mi się w to wierzyć...

Tak, jak sam napisałeś, według Kodeksu sygnalizujemy zamiar ZMIANY KIERUNKU JAZDY. I to jest prawda, ale ja jeszcze dodam coś, co zawsze powtarzam: robimy to po to, żeby jadący za nami, z przeciwka i z boku zrozumieli, co mamy zamiar zrobić. Tak więc jeżeli skręcasz (niezależnie od przebiegu drogi z pierwszeństwem), to zamiar tego skrętu sygnalizujesz.
W niektórych wypadkach na skrzyżowaniach, gdzie droga z pierwszeństwem zmienia kierunek, można też zasygnalizować jazdę na wprost lewym bądź prawym kierunkiem (w zależności od sytuacji), ale tylko wtedy, kiedy nie wprowadzimy w ten sposób nikogo w błąd, a wręcz ułatwimy orientację.

Kierunkowskazem informujemy, gdzie zamierzamy jechać! I przebieg pierwszeństwa nie ma tu nic do rzeczy.
scorpio44

Postprzez to ja » czwartek 16 września 2004, 23:12

Scorpio ma rację. Kiedyś nawet była dyskusja na forum, czy przy nakazie skrętu np w prwo trzeba to sygnalizować. Jednak jest to troszkę inna sytuacja niż ta opisana przez Ciebie. Wydaje mi się, że jeszcze raz powinieneś porozmawiać z instruktorem bądź wykładowcą... bo jak dla mnie są to brednie.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez sylurek » czwartek 16 września 2004, 23:20

Rany, wlasnie sobie wyobrazilam, jakby to wygladalo w praktyce...
To jakas totalna bzdura, az nie chce mi sie wierzyc, ze w jakims OSK moga tak uczyc :shock:
21.08.04-piersze podejście:zaliczone:)))
sylurek

Postprzez greg » czwartek 16 września 2004, 23:52

sylurek napisał(a): az nie chce mi sie wierzyc, ze w jakims OSK moga tak uczyc :shock:

uczą, uczą
greg

Postprzez Sławek_18 » piątek 17 września 2004, 10:11

greg napisał(a):
sylurek napisał(a): az nie chce mi sie wierzyc, ze w jakims OSK moga tak uczyc :shock:

uczą, uczą

Powiedz adres to wszyscy beda tego osk unikac :) :D
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez ella » piątek 17 września 2004, 10:21

Greg napisał:
bo zgodnie z wykładnią prawa sygnalizujemy zamiar zmiany pasa ruchu lub kierunku jazdy. Czyli przejazd przez skrzyżowanie w prawo czy w lewo należy sygnalizować niezależnie od tego czy jest to droga z pierwszeństwem przejazdu czy podporządkowana

Scorpio napisał:
Kierunkowskazem informujemy, gdzie zamierzamy jechać! I przebieg pierwszeństwa nie ma tu nic do rzeczy.

Inaczej sobie tego nie wyobrażam.
ella
Moderator

Postprzez wiruswww » piątek 17 września 2004, 19:07

Totalna głupota, jak można jadąc prosto przez skrzyżowanie migać jakim kolwiek kierunkiem.

Głupota ludzka nie zna granic.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez scorpio44 » piątek 17 września 2004, 21:50

wiruswww napisał(a):jak można jadąc prosto przez skrzyżowanie migać jakim kolwiek kierunkiem

Jak już napisałem, w niektórych wypadkach można. W tym, co pisał Greg, aqrat nie to jest tą największą głupotą, tylko NIEMIGANIE przy skręcaniu.
scorpio44

Postprzez wiruswww » piątek 17 września 2004, 23:09

Scorpio, mi chodziło takie klasyczne skrzyżowanie gdzie krzyżują się 2 drogi pod kątem prostym i w takim przypadku jest to głupotą, zgadza się, są skrajne przypadki gdzie się mruga ale tego jest naprawde niewiele. Nie ma sensu rozpisywać się czy mruganie czy niemruganie jest w tym przypadku głupotą, głupotą jest poprostu błedne sygnalizowanie swoich zamiarów.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez Mmeva » sobota 18 września 2004, 00:03

Mnie uczyli, że należy wyraźnie i zawczasu sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy, czyli migac ZAWSZE gdy zmieniamy kierunek jazdy: skręcamy, wyprzedzamy rower, omijamy stojąca częściowo na jezdni pojazd itp. (miganie nie jest konieczne tylko w 1 przypadku, mianowicie gdy jedziemy, jak droga prowadzi, czyli droga skręca, i nie można jechac inaczej tzn. nie ma skrzyzowania z inną).

greg napisał(a): A mianowicie: jeżeli przez skrzyżowanie przejeżdżamy drogą z pierwszeństwem przejazdu która przebiega w prawo lub w lewo, to nie mamy obowiązku tego sygnalizować!

- gdzieś sie juz spotkałam z taka opinią, zresztą czasami czekam sobie na podporządkowanej choć moglabym dawno wyjechać, bo jakiś 'uczony kierowca' nie raczy pokazać, że będzie skręcał... :evil: ; jak dla mnie brednie i tyle ( jak w osk moga tak uczyć :shock: ); przecież nie sygnalizując skrętu wprowadzasz kogoś w błąd.

Generalnie zasada jest taka: to, co robimy na drodze powinno być czytelne dla inych; więc np. gdy droga głowna skręca w lewno, a my jedziemy prosto można mignąć krótko prawym; żeby inni wiedzieli, co zamierzamy zrobić. Jest to pomocne zwłaszcza na skrzyżowaniach w kształcie zblizonym do _|_ ; nie wiem, jak u Was, ale w moich stronach z reguły takie krzyżówki ze 'skręcającą drogą z pierwszeństwem' sie spotyka.
Mmeva

Postprzez greg » sobota 18 września 2004, 00:46

No to dla nadania całej sytuacji kolorytu w ratingu OSK tego właśnie portalu, ośrodek który przedstawia tak krytykowany przez was sposób sygnalizacji na skrzyżowaniach otrzymał ocenę AAB … Co wy na to…???
greg

Postprzez Mmeva » sobota 18 września 2004, 01:03

No comment... Jak dla mnie ten cały rating nie bardzo ma sens; pewnych rzeczy ważnych w szkoleniu nie da sie sprawdzić i tyle; więc i o w pełni rzetelnej ocenie osk nie może być mowy :?
Mmeva

Postprzez sylurek » sobota 18 września 2004, 14:57

Mmeva napisał(a):
greg napisał(a): A mianowicie: jeżeli przez skrzyżowanie przejeżdżamy drogą z pierwszeństwem przejazdu która przebiega w prawo lub w lewo, to nie mamy obowiązku tego sygnalizować!

- gdzieś sie juz spotkałam z taka opinią, zresztą czasami czekam sobie na podporządkowanej choć moglabym dawno wyjechać, bo jakiś 'uczony kierowca' nie raczy pokazać, że będzie skręcał... :evil: ; jak dla mnie brednie i tyle ( jak w osk moga tak uczyć :shock: ); przecież nie sygnalizując skrętu wprowadzasz kogoś w błąd.

Ja tez to zauwazylam. Niektorzy kierowcy sadza, ze jak sa na drodze z pierwszenstwem, to nie musza sygnalizowac zamiaru skretu, bo i tak wszyscy musza im ustapic...Totalna bzdura, ale rzeczywiscie niektorzy tak jezdza :roll:
21.08.04-piersze podejście:zaliczone:)))
sylurek

Postprzez scorpio44 » sobota 18 września 2004, 15:47

Mmeva napisał(a):gdy droga głowna skręca w lewno, a my jedziemy prosto można mignąć krótko prawym; żeby inni wiedzieli, co zamierzamy zrobić. Jest to pomocne zwłaszcza na skrzyżowaniach w kształcie zblizonym do _|_; nie wiem, jak u Was, ale w moich stronach z reguły takie krzyżówki ze 'skręcającą drogą z pierwszeństwem' sie spotyka.

Właśnie takie skrzyżowania miałem na myśli, mówiąc że czasem można mrugnąć kierunkiem przy jeździe prosto.

A chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Dość często spotyka się również (ale to raczej poza miastem) skrzyżowania typu "widły", czyli w kształcie litery Y bądź zbliżonym. I na takich skrzyżowaniach to niestety, ale przy jeździe drogą z pierwszeństwem kierunek włącza nie więcej niż 10% kierowców.
scorpio44

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze