zmiana pasa na rondzie i kierunkowskaz

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zmiana pasa na rondzie i kierunkowskaz

Postprzez matrix2000 » czwartek 09 lipca 2009, 22:26

Temat ronda jest omówiony w wielu watkach ale chciałbym przedstawiać taką sytuację: http://img7.imageshack.us/img7/7247/rondos.jpg Na kursie w taki sposób uczono mnie skrętu w lewo i zawracania na rondzie, z naciskiem na punkt zmiany pasa. I tutaj jest pytanie i moja wątpliwość, jeżeli zmieniam pas ruchu w miejscu w którym pasy ruchu wyznaczają jazde na wprost to jaki kierunkowskaz powienienem użyć:
a) prawy, zmieniam pas ruchu wewnętrzny na zewnętrzny; ale jednoczesnie mógłbym sugerować chęć opuszczenia ronda?
b) lewy, skręcam w lewo ... no ale zmieniam pas ruchu na prawy ...
c) nie używam kierunkowskazu, bo jestem na wewnętrznym pasie i nie mogę opuścić ronda.
matrix2000

Postprzez cman » czwartek 09 lipca 2009, 22:40

Jeżeli dobrze rozumiem, to chodzi Ci o to, jakie kierunkowskazy w tych czarnych punktach, tak? Tylko i wyłącznie lewy, w takim punkcie nie zmieniasz pasa ruchu, tylko kierunek jazdy. Zresztą lewy kierunkowskaz powinien działać cały czas, od momentu zbliżania się do ronda i w momencie wyjścia na "ostatnią prostą" wyłączasz kierunkowskaz i wyjeżdżasz bez.
cman

Postprzez matrix2000 » czwartek 09 lipca 2009, 22:51

tak, chodziło mi o te punkty. W takim razie dziękuje za wyjaśnienie :)
matrix2000

Postprzez tristan » czwartek 09 lipca 2009, 23:32

W drugim punkcie jedziesz źle. Z pasa do jazdy na wprost skręcasz w lewo.

Tu masz więcej o tym: http://ww6.tvp.pl/6287,804409,1.view
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez qwer0 » piątek 10 lipca 2009, 12:10

W drugim punkcie jedziesz źle. Z pasa do jazdy na wprost skręcasz w lewo.

Czyli robiac to samo w pkt pierwszym robi dobrze, a w drugim juz zle?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tristan » piątek 10 lipca 2009, 12:15

Bo zobacz, że w górnym nie ma oddzielnego pasa do lewoskrętu, a w dolnym się taki rękaw tworzy. Choć fakt, powinien się wcześniej tworzyć i to rondo jest skopane w ogólności.
tristan

Postprzez qwer0 » piątek 10 lipca 2009, 12:31

Tam w gornym rowniez jest taki "trojkacik".
Ani w tym na gorze, ani w tym na dole auto sie nie zmiesci - nie ma odpowiedniej szerokosci.
Wiec nie wiem na jakiej podstawie ten maly trojkacik (bo trojkacik jest maly, te linie dalej to juz pas do skretu "bardziej w lewo") jest to niby ten "pas do skretu w lewo"?
W pkt nr 1 i 2 jest dokladnie taka sama sytuacja, tylko ze na dole robia sie 3 pasy i stad te dodatkowe linie tam sa.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tristan » piątek 10 lipca 2009, 13:19

No właśnie u góry jest tylko taki trójkącik, a w dolnym masz rękaw prowadzący. I skręt należy wykonać już w ten rękaw. Ktoś jadący w rękawie nadzieje się na tego co skręca tam tam po chamsku w miejscu kropki.

Masz lewoskręcić tam, gdzie jest to możliwe, a nie 3 pasy dalej.

W zasadzie to na górnej kropce też powinien pojechać tak, jakby taki rękaw tam był. Tylko brak rękawa może nieco dezorientować i temu skupiłem się głównie na dole. Na dole na 100% jest rękaw, więc na 100% jedzie źle.
tristan

Postprzez MeatGun » piątek 10 lipca 2009, 14:25

tristan napisał(a):.... I skręt należy wykonać już w ten rękaw. ...

A z jakiego przepisu to wynika?

8)
MeatGun

Postprzez tristan » piątek 10 lipca 2009, 14:36

MeatGun napisał(a):
tristan napisał(a):.... I skręt należy wykonać już w ten rękaw. ...

A z jakiego przepisu to wynika?

A z jakiego wynikają inne linie prowadzące? No tak został rozrysowany ruch na tym skrzyżowaniu.
tristan

Postprzez MeatGun » piątek 10 lipca 2009, 14:54

To nie jest odpowiedź.

Może i takie intencje mieli projektanci, ale jak to się ma do przepisów?

Nie ma oddzielnego pasu, nie ma znaków.
Jest tylko linia przerywana w poprzek pasu, który zresztą nie jadę...

8)
MeatGun

Postprzez qwer0 » piątek 10 lipca 2009, 17:40

A z jakiego wynikają inne linie prowadzące?

a skad ja jadac po rondzie osobowka, w ktorej szuram dupskiem po asfalcie, mam wiedziec, ze tam beda takie linie? Jaka jest ich widocznosc z tego miejsca, gdzie niby sie ten "rekaw" mial zaczynac?
Jakie oznakowanie wskazuje, ze tam bedzie taki "rekaw"??
Jadac po rondzie mam 2 pasy i skrecac w lewo na nim bede z pasa wewnetrznego. To, ze tam sobie nagle zrobily sie 3 pasy niewiele mnie obchodzi, ja mialem do wyboru 2 i pojechalem z wewnetrznego - prawidlowego.
Bo sluzy on do jazdy prosto i do skretu w lewo - gdzie pisze, ze mam skrecic w lewo na samym poczatku tego pasa, bo niby jakis "rekaw" tam dalej jest, a nie moge kawalek dalej, tak jak w pierwszej kropce?
Ten trojkat, ktory tam sie stworzyl to niby pas ruchu? Ten do skretu w lewo? Nie sadze.
qwer0

Postprzez tristan » piątek 10 lipca 2009, 18:57

qwer0 napisał(a):
A z jakiego wynikają inne linie prowadzące?

a skad ja jadac po rondzie osobowka, w ktorej szuram dupskiem po asfalcie, .

Nie rozumiem, masz uszkodzony samochód? I co to ma do skrętów i widoczności, poza tym, że uszkodzonym nie wolno jeździć?

qwer0 napisał(a):mam wiedziec, ze tam beda takie linie? Jaka jest ich widocznosc z tego miejsca, gdzie niby sie ten "rekaw" mial zaczynac?

Spora. A poza tym, nawet jak tego rękawa nie ma, to właśnie taki tor jazdy jest właściwy. Skoro chcesz objeżdżać wyspę, to masz jechać za wyspą, a nie na wprost, a później w połowie zmienić zdanie i skręcić ni z gruchy ni z pietruchy w lewo.

qwer0 napisał(a):To, ze tam sobie nagle zrobily sie 3 pasy niewiele mnie obchodzi,

Zauważyłem. I dlatego z mojej strony EOT.
tristan

Postprzez qwer0 » piątek 10 lipca 2009, 20:15

Skoro chcesz objeżdżać wyspę, to masz jechać za wyspą, a nie na wprost, a później w połowie zmienić zdanie i skręcić ni z gruchy ni z pietruchy w lewo.

W takim razie, wg Ciebie w ogole na tym rondzie nie wolno skrecac tam w lewo?
No bo z jakiej paki wolno mi wjechac "na rekaw" (skret w lewo) z pasa do jazdy na wprost?
A jesli z tego wewnetrznego jednak wolno skrecic w lewo, to moge skrecic zarowno na poczatku, jak i na koncu - byle w lewo, a nie w prawo :P
Jak dla mnie tez EOT, bo nie potrafisz przedstawic podstawy Twojego twierdzenia.
A poza tym, nawet jak tego rękawa nie ma, to właśnie taki tor jazdy jest właściwy.

czyli jednak uwazasz, ze w pkt 1 tez jest wyznaczony zly tor? Bo na poczatku mowiles, ze tylko w pkt 2, teraz piszesz, ze tak prawidlowo, jak Ty piszesz, wiec w pkt 1 tez zle musi jechac...
Zauważyłem.

No to powiedz mi jak mam skrecic tam w lewo z pasa 3ciego, skoro pasow jest 2??
qwer0

Re: zmiana pasa na rondzie i kierunkowskaz

Postprzez Pinhead » sobota 11 lipca 2009, 09:30

matrix2000 napisał(a):Temat ronda jest omówiony w wielu watkach ale chciałbym przedstawiać taką sytuację: http://img7.imageshack.us/img7/7247/rondos.jpg

Czy to na pewno jest rondo ? Jest tam znak "ruch okrężny" ?
Pinhead

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze