kierowanie ruchem

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

kierowanie ruchem

Postprzez mihauu » środa 19 grudnia 2007, 14:29

Proszę o odpowiedź na następujące pytanie:

Czy na parkingu przy jakimś centrum handlowy (droga wewnętrzna) osoba zwana ochroniarzem jest uprawniona do kierowania ruchem, w szczególności do wydawania poleceń zatrzymania się pojazdu?
mihauu

Postprzez michael146 » środa 19 grudnia 2007, 17:33

Nie.
Chyba, że przez właściciela drogi została uprawniona do pełnienia takiej funkcji.
Nie spotkalem sie z taką praktyką nigdzie.
Też zalezy czy jak wjezdzasz na droge wewnętrzną to jaki jest znak?Bo np. przy supermaketach pisze - obowiązują przepisy ruchu drogowego.
michael146

Postprzez pcuryllo » środa 19 grudnia 2007, 17:47

w/g mnie jest uprawniona do kierowania ruchem pojazdów w celu zapewnienia lepszej płynności ruchu itp. i powinniśmy się raczej stosować do zaleceń takiego ochroniarza.

obowiązują przepisy ruchu drogowego - jesli jest to plac przy supermarkecie, to napewno "te" przepisy tak dokońca nie obowiązują, jednak nakładają pewnien styl poruszania się po placu.
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez AgaG » środa 19 grudnia 2007, 17:52

pcuryllo napisał(a):w/g mnie jest uprawniona do kierowania ruchem pojazdów w celu zapewnienia lepszej płynności ruchu itp. i powinniśmy się raczej stosować do zaleceń takiego ochroniarza.

Ja też tak uważam.Napewno tacy ochroniarze sami od siebie nie kierowaliby ruchem :)
AgaG

Postprzez 20fingers » środa 19 grudnia 2007, 21:19

A po za tym, to lepiej jeśli ktoś przed marketem kierje ruchem, bo w przedsiątecznej gorączce zakupów ludzie dziwnie się zachowują :lol: .
24.10.2007
zaliczone !! :D

2.11.2007 Papier odebrany :spoko:
20fingers

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 grudnia 2007, 01:33

pcuryllo napisał(a):obowiązują przepisy ruchu drogowego - jesli jest to plac przy supermarkecie, to napewno "te" przepisy tak dokońca nie obowiązują, jednak nakładają pewnien styl poruszania się po placu.

Dokładnie. Napisać to sobie mogą wszystko, co chcą, gdzie chcą i kiedy chcą. ;) I jeżeli to pisarskie dzieło jest jako tako sensowne, to w imię rozsądku, płynności i bezpieczeństwa warto się do niego stosować.
Ale prawnie to przepisy ruchu drogowego obowiązują w tych miejscach na tyle, ile wynika z art. 1 pkt. 2 PoRD.
scorpio44

Postprzez ZIELU » czwartek 20 grudnia 2007, 18:12

Ap ropo kierowania ruchem to chciałem się zapytać czy może zostać osoba potraktowana mandatem, która pomaga np. kierowcy ciężarówki wyjeżdżającemu z jakiegoś zakładu i w tym celu zatrzymuje ruch na drodze lub kieruje na jeden pas :?:
ZIELU

Postprzez tom9 » czwartek 20 grudnia 2007, 18:17

uwazam że mozesz zostac ukarany mandatem.
pozwole sobie na takie porownanie...
mam ogrodek przyjezdzaja goscie i kazdemu pokazuje, kieruje go jak ma sobie postawic samochod... kieruje ruchem ?
hipermarket ma swoj teren prywatny, parkingiem jest nasz ogordek, tylko że sklep posiada wiecej gosci niż ja...
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez pcuryllo » czwartek 20 grudnia 2007, 18:39

Ap ropo kierowania ruchem to chciałem się zapytać czy może zostać osoba potraktowana mandatem, która pomaga np. kierowcy ciężarówki wyjeżdżającemu z jakiegoś zakładu i w tym celu zatrzymuje ruch na drodze lub kieruje na jeden pas

No jezeli to wykonuje w sposób nie zagrażający bezpieczeństwu ruchu to napewno nie dostanie mandatu. Natomiast jezeli wykonuje ta czynność sporo czasu, albo tak kieruje ze nic nie zostaje poza tą ciężarówką (czyli tak kieruje, ze ciezarówka przestawia znaki, ścina drzewa...) no to moze zostać potraktowany mandatem.

Gdy wszystko jest wykonywane w miare bezpiecznie, to nie ma podstaw, aby ukarać kierującego ruchem, wręcz przeciwnie powinien dostać pochwałe :)
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 grudnia 2007, 20:04

Tom9, przyznaję, że zupełnie nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.
scorpio44

Postprzez tom9 » czwartek 20 grudnia 2007, 20:35

tak sobie tylko porownalem, nie upieram sie przy zadnym zdaniu. Po prostu ja jako amator w tej dziedzinie naszło mnie na takie porównanie ktore jeszcze raz wytlumacze.

Jest sobie hipermarket. Hipermarket jak i parking jest terenem prywatym, gdyby go własciciel ogrodził płotem i nie wpuszczał żadnego samochodu nikt by mu za to nic nie zrobił. Ochroniarz kieruje ruchem w obrebie parkingu czyli można powiedziec na terenie prywatnym, nie robi tego na skrzyzowaniu. Wiec jesli robi to na swoim podwórku moze byc za to ukarany ? Jeśli tak, to pozwoliłem sobie porównac hipermarket do domu jednorodzinnego, zamiast duzego parkingu mam duzy ogródek, trawnik itp. Zjeżdzają się do nas ludzie - nasza rodzina. Duza impreza spodziewamy się blisko 20 samochodów, więc stajemy w ogórdku i kierujemy ruchem, pokazujemy samochodom jak maja jechac, stawiac pojazd itp. Czy za to możemy dostac mandat ? sądze że nie, więc dlaczego pan który kieruje sobie ruchem na swoim podwórku (parking) ten mandat ma dostać ?

tom9

Postprzez scorpio44 » czwartek 20 grudnia 2007, 21:52

O widzisz, teraz wszystko jasne, co dokładnie miałeś na myśli. ;) A w poprzednim Twoim poście poza nieprecyzyjnością, to przede wszystkim w pierwszym zdaniu chyba miało być, że NIE możesz zostać ukarany mandatem?
scorpio44

Postprzez tom9 » czwartek 20 grudnia 2007, 21:56

w pierwszym zdaniu chyba miało być

chodzi o te zdanie?

uwazam że mozesz zostac ukarany mandatem.

jesli tak to tyczło się wypowiedzi "ZIELU" który chciał zatrzymywac pojazdy w calu umożliwienia wyjazdu cieżarówce.

ok ok przyznaje namieszałem troche w poprzednim poscie, miałes prawo nie zrozumieć.

tom9

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 22 grudnia 2007, 17:24

Wróciłem... :D

prd

Art. 6.
1. Polecenia lub sygnały może dawać uczestnikowi ruchu lub innej osobie znajdującej
się na drodze:
1) policjant;
2) żołnierz Żandarmerii Wojskowej lub wojskowego organu porządkowego,
zabezpieczający przemarsz lub przejazd kolumny wojskowej albo w razie
akcji związanej z ratowaniem życia lub mienia;
3) funkcjonariusz Straży Granicznej;
3a) inspektor Inspekcji Transportu Drogowego;
3b) umundurowany inspektor kontroli skarbowej lub funkcjonariusz celny;
3c) strażnik gminny (miejski);
4) pracownik kolejowy na przejeździe kolejowym;
5) osoba działająca w imieniu zarządcy drogi lub osoba wykonująca roboty na
drodze na zlecenie lub za zgodą zarządcy drogi;
6) osoba nadzorująca bezpieczne przejście dzieci przez jezdnię, w wyznaczonym
miejscu;
7) kierujący autobusem szkolnym w miejscach postoju związanych z wsiadaniem
lub wysiadaniem dzieci;
8) strażnik leśny lub funkcjonariusz Straży Parku – na terenie odpowiednio lasu
lub parku narodowego.
2. Osoby, o których mowa w ust. 1 i ust. 4 pkt 2, powinny być łatwo rozpoznawalne
i widoczne z dostatecznej odległości, zarówno w dzień, jak i w nocy.
3. Przepis ust. 2 w zakresie łatwej rozpoznawalności:
1) dotyczy osoby wymienionej w ust. 1 pkt 1 tylko poza obszarem zabudowanym;
2) nie dotyczy kierującego autobusem szkolnym, jeżeli sygnał do zatrzymania
innych pojazdów dawany jest przez tę osobę bez wychodzenia z odpowiednio
oznaczonego pojazdu.

Czyli jednak i jak najbardziej zgodnie z prawem może...

Jest jeszcze stosowne rozporządzenie w sprawie kierowania ruchem, ale to co podałem wyżej stanowi wystarczającą odpowiedź na nurtujące Was pytania. Aha... i jeszcze jedno - "prosty chłop" :D nie może ot tak sobie wyjść na jezdnię i kierować ruchem - za to ma pajdę.
cwaniakzpekaesu

Postprzez tom9 » sobota 22 grudnia 2007, 18:20

czyli moje porownanie bylo jak najbardziej trafione ?
i mialem racje ze moze sobie kierowac ruchem na parkingu ?

;D

tom9

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze