rondo rondo rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

rondo rondo rondo

Postprzez melek » wtorek 31 lipca 2007, 20:33

witam
Przed chwilka ogladalem sobie wydarzenia w tvn i mowili o rondzie, ze kierowcy nie umieja przez nie przejechac i zjezdzaja z niego czasem z pasa wewnetrznego za co mozna dostac 500 zeta mandatu. Wypowiadal sie tez tam ktos, ze na normalnym skrzyzowaniu nikomu nie przyszloby do glowy skrecac w prawo z lewego pasa a na rondzie tak robia. No ale zaraz, tamto rondo mialo kilka pasow (zdajesie 3) i ten kierowca, ktory ponoc mialby zaplacic 500 stow zjezdzal z tego rondana droge dwupasmowa. A na skrzyzowaniu drog dwupasmowych nie raz przyszlo mi do glowy krecic w prawo z lewego pasa i w lewo z prawego bo czasem tak na nich byly wymalowane strzalki ;) wydaje mi sie wiec, ze w tym przypadku na rondzie tez tak mozna zrobic bo po cholere pchac sie maja wszyscy na 1 pas skoro ich tam wiecej jest ? Ja to widze mniej wiecej tak: jade sobie na takim rondzie na wprost i zajmuje srodkowy pas i sobie nim jade na nastepnym wlocie ktos wjechal sobie na pas zewnetrzny bo chce jechac w prawo ( w sumie wyjedziemy tym samym wyjazdem) i po co ja mam go puszczac i zjezdzac na jego pas jesli wyjazd ma tez dwa pasy ? on sobie pojedzie swoim a ja swoim ? Czy jednak sie myle? ;)

a i jeszcze jedno pytanie: jesli jechalbym sobie na rondzie o 3 pasach w lewo zajalbym pas lewy i jechal po rondzie skrajnie wewnetrzym, zjezdzajac musze przeciac zewnetrzny pas sila rzeczy (przynajmniej jeden o ile moge wyjechac ze srodkowego ;) i pytanie brzmi kiedy go zmieniac ? przy samym wylocie poczekac az bede mial wolne i przeciac je wszystkie czy zmienic go wczesniej ? bo jadac w lewo na jakims wiekszym rondzie czasu na zmiane pasa troche jest a po przejechaniu jednego wjazdu moglbym przeciez jechac srodkowym bo gdybym nim wjechal to wlasnie na srodek jadac wtedy na wprost ;) uh troche zamieszalem ale mam nadzieje, ze mnie zrozumiecie

pozdrawiam
melek

Re: rondo rondo rondo

Postprzez busy » środa 01 sierpnia 2007, 13:12

melek napisał(a):a i jeszcze jedno pytanie: jesli jechalbym sobie na rondzie o 3 pasach w lewo zajalbym pas lewy i jechal po rondzie skrajnie wewnetrzym, zjezdzajac musze przeciac zewnetrzny pas sila rzeczy (przynajmniej jeden o ile moge wyjechac ze srodkowego ;) i pytanie brzmi kiedy go zmieniac ? przy samym wylocie poczekac az bede mial wolne i przeciac je wszystkie czy zmienic go wczesniej ? bo jadac w lewo na jakims wiekszym rondzie czasu na zmiane pasa troche jest a po przejechaniu jednego wjazdu moglbym przeciez jechac srodkowym bo gdybym nim wjechal to wlasnie na srodek jadac wtedy na wprost ;) uh troche zamieszalem ale mam nadzieje, ze mnie zrozumiecie

Z tego co zrozumiałam jadąc wewnętrznym ( 3 pasem) po przejechaniu ćwiartki zmieniasz na środkowy a kolejnej ćwiartki na skrajny prawy i potem zjeżdzasz z ronda no chyba że można ze środkowego zjeżdzać to tylko w ostatniej ćwiartce zmieniasz na środkowy. Wszytko zależy od tego ile pasów jest na jedni za rondem. Tak sądzę ale mogę sie mylić. :roll:
25-09-2007 - zaliczone za 3 razem
05-10-2007 - w kieszeni :D
busy

Postprzez Ad_aM » środa 01 sierpnia 2007, 19:12

Zapewne na tym rondzie były wymalowane strzałki, czyli pasy do zjazdu były oznaczone :wink: Bo w innym wypadku to możesz zjechać z którego chcesz, byle ustąpić pierwszeństwa i nie przejechać ciągłych linii
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Powrót do Sytuacje na drodze