Kilka sytuacji na drodze - jak zachować się podczas egzaminu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kilka sytuacji na drodze - jak zachować się podczas egzaminu

Postprzez Paweu » poniedziałek 30 lipca 2007, 14:23

Sytuacja 1

Na jezdni namalowana jest linia podwojna ciagla, jezeli napotykam na przeszkode (np roboty drogowe) to zeby ja ominac musze przejechac linie ciagla. Czy wtedy moj egzamin zostanie przerwany z wynikiem negatywnym?

Obrazek

Sytuacja 2

Mam warunkowy skret w prawo. Zatrzymuje sie przed linia zatrzymania, ruszam, a strzalka gasnie w momencie gdy jestem na przejsciu dla pieszych (wiec chyba musze z niego zjechac). Co mam zrobic aby nie przejechac na czerwonym swietle i zeby egzamin nie zostal przerwany?

Obrazek

Sytuacja 3

Na jezdni namalowany jest zygzak (ten oznaczajacy przystanek. Linia zatrzymania przed sygnalizatorem namalowana jest tak ze aby przed nia sie zatrzymac musialbym stanac na zygzaku (co jest zabronione). Gdzie na egzaminie powinienem sie zatrzymac na czerwonym swietle? Przed linia zatrzymania, czy przed zygzakiem (dobre 10 m od lini zatrzymania)?

Obrazek

Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Paweu

Postprzez gabi_86 » poniedziałek 30 lipca 2007, 14:39

co do sytuacji nr 1, by taki watek poruszany
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=9897

sytuacja 2
wydaje mi sie ze jesli dostrzerzsz ze zielona strzalka zgasnie to najlepiej byloby sie zatrzynac za pasami i jechac jak swiatlo zmieni sie na zielone

sytuacja 3
z tego co mi wiadomo to stanie na tym znaku ozaczajacym przystanek autobysowy nie jwst zabronione jesli to wynika z warunkow ruchu, tzn mozesz tam stanac jesli masz czerwone swiatlo ale nie mozesz tam zaparkowac czy cos takiego
Poznan, 11.06.2007
plac (+), miasto (+)
(2007-06-14) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2007-06-18 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
gabi_86

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 30 lipca 2007, 16:06

Sytuacja 2 - ważne jest, jaki sygnał jest wyświetlany w momencie, kiedy wjeżdżasz za sygnalizator. Jeżeli strzałka zgaśnie w momencie, kiedy ruszasz, no to masz jeszcze możliwość zahamować. Ale jeżeli mówisz, że gaśnie ona w momencie, kiedy jesteś już na pasach, to chyba logiczne, że masz prawo tego zwyczajnie nie wiedzieć? ;)

Co do sytuacji 3 - to jest to oczywisty bubel, że przystanek znajduje się praktycznie NA skrzyżowaniu! To dokładnie tak samo, jak z przejściami dla pieszych - często wyjeżdżając z drogi podporządkowanej, żeby cokolwiek widzieć, trzeba stać połową pojazdu na pasach (które są wymalowane przed samym skrzyżowaniem, jakby nie mogły ciut wcześniej).
Stoisz normalnie przed linią zatrzymania i niczym się nie przejmujesz. Nie ma innej możliwości.
scorpio44

Postprzez DEXiu » wtorek 31 lipca 2007, 11:04

Ad. 2
Tutaj to zależy. Bo jeśli sygnalizator jest za pasami, to zdążysz jeszcze wyhamować co powinieneś uczynić niezależnie od tego, czy będziesz stał na pasach czy nie. Ale zazwyczaj w momencie gdy gaśnie strzałka warunkowa od razu następuje zmiana z czerwonego na zielone (oczywiście z czerwono-żółtym w międzyczasie :wink: ), także nawet jeśli wjedziesz na skrzyżowanie to nie powinno być to uznane jako błąd (choć wszystko zależy od upierdliwości Mastera & Commandera podczas egzaminu :P )
DEXiu

Postprzez scorpio44 » wtorek 31 lipca 2007, 14:16

DEXiu napisał(a):oczywiście z czerwono-żółtym w międzyczasie :wink:

Sorry za offtop, ale mamy wreszcie rozwiązanie zagadki, co to jest światło "pomarańczowe" (którego nie znałem, a o którym ludziska często mówią i pisują). To po prostu światło czerwone z żółtym! :D :D W połączeniu daje pomarańczowe. :D No i wszystko jasne.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze