Znowu S3...

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znowu S3...

Postprzez dzejes » sobota 23 czerwca 2007, 10:47

Nurtuje mnie jedna rzecz związana z sygnalizatorem S3. Otóż ja rozumiem, że on:
- zabrania zawracania,
- oznacza możliwość bezkolizyjnego przejechania przez skrzyżowanie.

Tymczasem w moim mieście (Częstochowa) praktycznie w samym centrum, w ruchliwych punktach są dwa skrzyżowania, gdzie jest umieszczonyS3 właśnie, a i tak nie gwarantuje on bezkolizyjnego przejazdu przez skrzyżowanie, bo równocześnie zielony sygnał mają samochody jadące bądź to na wprost, bądź skręcające w prawo. Mówię oczywiście o przeciwnym kierunku ruchu.

Czy źle rozumiem przepisy?
dzejes

Postprzez dylek » sobota 23 czerwca 2007, 11:04

Jeśli chodzi o S3 to nie zabrania on zawracania - on jedynie wskazuje dozwolony kierunek przejazdu przez skrzyżowanie z danego pasa. Jeśli jest na nim strzałka w lewo, to można pojechać tylko w lewo , jeśli natomiast byłaby na nim strzałka w lewo i w dół, to możnaby zarówno pojechać w lewo jak i zawrócić ;)

Jeśli jest tak jak mówisz, że pomimo ustawienia S3 nie jest zapewniony przejazd bezkolizyjny to jest to ewidentny błąd drogowców i niestety pracowników WORD - w końcu WORD to ośrodek ruchu drogowego i poza egzaminowaniem do ich obowiązków należy zgłaszanie projektów modernizacji skrzyżowań, zgłaszanie wszelkich błędów w oznakowaniach itd. itp. Swoją drogą z tego co wiem wyłapanie tego typu błędu i przygotowanie odpowiedniego projektu poprawienia niesie za sobą sporą kasiorkę i dziwię się, że jeszcze nikt nie skorzystał z niej :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez dzejes » sobota 23 czerwca 2007, 11:22

Rzeczywiście nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodzi o S3 ze strzałką w lewo oczywiście.

Natomiast co do tych skrzyżowań - to jest tak, jak napisałem. Na jednej z jazd właśnie tam instruktor mnie lekko opieprzył, że chciałem wymusić pierwszeństwo. Ja byłem w lekkim szoku, bo owszem, jeździłem tamtędy dziesiątki, jeśli nie setki razy jako pasażer, ale pierwszy raz prowadząc samochód.
dzejes

Postprzez scorpio44 » sobota 23 czerwca 2007, 11:30

W Elblągu (pamiętam, że również w Olsztynie spotkałem się z czymś takim) jest na pewnym skrzyżowaniu sytuacja odwrotna - jest zwykły sygnalizator S-1, a skręt w lewo jest bezkolizyjny. ;) :D (przeciwny kierunek ruchu cały czas ma wtedy czerwone).
scorpio44

:)

Postprzez Polonez » sobota 23 czerwca 2007, 12:28

Ostatnio pod takim sygnalizatorem zawróciłem ... :oops:
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Re: :)

Postprzez Sławek_18 » sobota 23 czerwca 2007, 15:16

Polonez napisał(a):Ostatnio pod takim sygnalizatorem zawróciłem ... :oops:

hehe.... "norma" tylko "Ty patrz czy policji nie ma" :lol: :lol: :lol: :twisted: Oczywiście jak jest duży ruch i wystąpiłby jakieś zagrożenie to nie zawracam.

Gdzie te skrzyżowanie w tej Częstochowie może jutro będę w czestochowie to sprawdzę to skrzyżowanie (podaj nazwy ulic które się przecinają, cobym wiedział gdzie podjechac)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez dzejes » sobota 23 czerwca 2007, 15:48

Pierwsze to skręt z Nowowiejskiego na Sobieskiego.
Drugie kawałek dalej - to skręt z Sobieskiego na al. Wolności - przy dworcu PKS.
dzejes

Postprzez Lord89 » sobota 23 czerwca 2007, 17:00

Odnośnie pierwszego skrzyżowania: jadąc Nowowiejskiego i chcąc skręcić w lewo w Sobieskiego nie ma sygnalizatora kierunkowego S3 tylko jest ogólny. Kierunkowy jest umieszczony po drugiej stronie skrzyżowania od ul. Korczaka dla skręcających w prawo, których chcąc skręcić w lewo mamy obowiązek przepuścić.
Jeżeli chodzi o drugie skrzyżowanie to też skręcając w lewo z Sobieskiego w Wolności mamy sygnalizator ogólny. Sygnalizatory kierunkowe umieszczone są dla skręcających w lewo z Wolności w Sobieskiego lub Orzechowskiego.
22.05.2007 - Plac (P) Miasto (P) Egzamin: ZALICZONY
24.05.2007 - Wniosek przyjęto, trwa postępowanie administracyjne
30.05.2007 - Prawko odebrane :D
Lord89

Powrót do Sytuacje na drodze