Kielce - wyjazd z Winnickiej na rondo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez nuta » czwartek 31 maja 2007, 12:21

Sytuacja dotyczy wyjazdu z ul. Winnickiej ze skrętem w prawo i przejazdem przez rondo u zbiegu ulic IX W. Kielc, J. Nowaka-Jeziorańskiego, Sandomierskiej i Źródłowej w Kielcach tak, jak przedstawia rysunek, tj. pasami ruchu oznaczonymi 1-4-6. Chciałbym nadmienić, że nie jestem z Kielc dlatego mogłem coś przekręcić w oznakowaniu znakami pionowymi, poziomymi i sygnalizacją świetlną ale ogólny sens organizacji ruchu przez to rondo w zaistniałej sytuacji jest taki, jak narysowałem.

Obrazek

Moje pytania są następujące:

1. Chcąc w ogóle wyjechać z Winnickiej wiadomo muszę najpierw przepuścić pojazdy P jadące IX W.K. i oczywiście zasygnalizować kierunkowskazem zamiar skrętu w prawo, ale którym? Jeżeli zrobię to prawym - to wg przepisów będę mógł zając pas 1,2 lub 3. Ale czy w celu dostania się na pas 1 (jeżeli pozwolą mi na to samochody z IX W.K.) i chęci jazdy na rondzie w lewo nie powinienem sygnalizować tego tylko k. lewym. Tak sugerował w takiej sytuacji pewien instruktor. Nie jest to do końca dla mnie jasne, bo skręcam w prawo a włączam k. lewy? I tutaj mam wątpliwość czy nie powinienem najpierw użyć k. prawego a jak już będę na pasie 1 przełączyć na k. lewy?

2. Szczęśliwie jadę już sobie pasem 1 w kierunku Sandomierskiej, przejeżdżam z k. lewym obok sygnalizatora S1 (świeci się na zielono), wjeżdżam na pas 4 i w tym momencie na s.S2 zapala się sygnał pomarańczowy (lub żółty jak kto woli) a następnie czerwony. W tym momencie chcąc np. wjechać na pas 6 muszę zatrzymać się przed linią L i przepuścić pojazdy jadące ze Źródłowej w kierunku J. Nowaka-J. I w tym przypadku czy jeżeli hipotetycznie jest jeszcze miejsce na pasie 6 lub 5 i nie jadą samochody ze Źródłowej, to z zachowaniem szczególnej ostrożności mogę wjechać na te pasy pomimo tego, iż s.S2 świeci się na czerwono?

3. Podobnie jeżeli s.S2 świeci się na czerwono ale jadą ze Źródłowej samochody tylko pasem 5 i 6, to czy z zachowaniem szczególnej ostrożności mogę wjechać dalej na pas 4 z zamiarem dalszej jazdy al. IX W.K?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
nuta

Postprzez ella » czwartek 31 maja 2007, 12:41

odpowiedź znajdziesz tutaj. To samo skrzyżowanie i to samo pytanie.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 4929#74929
ella
Moderator

Postprzez nuta » czwartek 31 maja 2007, 13:04

Dzięki za link ella, czytając posty widzę, że panują różne opinie, które w pewnym stopniu rozjaśniają mi moje wątpliwości dotyczące odpowiedzi na moje pytania 2 i 3, ale co z pytaniem 1?
nuta

Postprzez ella » czwartek 31 maja 2007, 13:16

I tutaj mam wątpliwość czy nie powinienem najpierw użyć k. prawego a jak już będę na pasie 1 przełączyć na k. lewy?

Dokładnie tak. Ewentualnie jak nie masz wszystkich pasów wolnych możesz zmieniać pasy po kolei od 3 do 1używając lewego kierunku.
Ale możesz sie tez spotkać z opinią, że jak jest nakaz jazdy w prawo to kierunku prawego nie używasz. Czyli to co ci powiedział instruktor.
ella
Moderator

Postprzez nuta » czwartek 31 maja 2007, 13:56

Ewentualnie jak nie masz wszystkich pasów wolnych możesz zmieniać pasy po kolei od 3 do 1używając lewego kierunku

Przy wyjeżdzie w Winnickiej nie ma tam za długich pasów aby można je było swobodnie zmieniać od 3 do 1. Poza tym panuje tam zawsze duży ruch zwłaszcza w ciągu dnia.

A co w takiej sytuacji gdyby np. pasy 2 i 3 były zajęte a 1 wolny w takim stopniu, że mógłbym objechać pojazdy z pasów 2 i 3 od ich tyłu (jak pokazuje różowa linia) i zająć miejsce za pojazdem z pasa 1. Czy wtedy kierunek prawy i później lewy czy tylko cały czas lewy?
nuta

Postprzez cman » czwartek 31 maja 2007, 14:09

Cały czas prawy i tylko prawy.
cman

Powrót do Sytuacje na drodze