Zielone liście i głąby.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez ella » wtorek 20 lutego 2007, 00:17

ale co zrobić gdy ktoś nie ma swojego samochodu tylko pożycza od rodziców.

A gdzie jest napisane, że liścia trzeba przykleić. Naklej go na grubą folię przezroczystą i zatkaj za szybę. Sposób sprawdzony i działa idealnie :D
ella
Moderator

Postprzez marcij » wtorek 20 lutego 2007, 00:38

go$ka napisał(a):czy przez to, że on musi jeździć z listkiem rodzice mają cierpieć i jeździć jak "nowi", a może nasz listek będziemy odklejać po wyjściu z samochodu??

Ale dlaczego odrazu cierpiec. Przeciez ograniczenia maja byc nalozone na kierowce , a nie na samochod , osoba nieobjeta ograniczeniami, kierujaca samochodem z listkiem jest zwyklym kierowca.

Jak to tak czytam i obserwuje sytuacje w kraju to mam coraz wieksze watpliwosci czy to prawo nie bedzie dzialalo wstecz ??

No i przede wszystkim narazie to jest projekt , w naszym kraju od projektu do wprowadzenia w zycie jakiegos prawa droga jest nie taka krotka.
Obrazek
marcij

Postprzez scorpio44 » wtorek 20 lutego 2007, 00:56

marcij napisał(a):Przeciez ograniczenia maja byc nalozone na kierowce , a nie na samochod , osoba nieobjeta ograniczeniami, kierujaca samochodem z listkiem jest zwyklym kierowca.

Skoro zielony listek ma być prawnym oznaczeniem (obowiązkowym) zielonego kierowcy, to moim zdaniem w wypadku kierowania samochodem z naklejonym listkiem przez osobę niebędąca tym próbnym kierowcą, ta osoba będzie popełniała wykroczenie - i słusznie. Zresztą będzie to wprowadzało w błąd i innych kierowców, i policję. A tak jak pisała Ella - nikt nie powiedział, że ten listek trzeba przykleić, i w razie korzystania z nie swojego samochodu trzeba będzie sobie poradzić inaczej, np. tak, jak Ella podpowiedziała. ;)
scorpio44

Postprzez disco » wtorek 20 lutego 2007, 20:00

w "motorze" wyczytałem, ze posłowie juz zaczeli "skreslac" poszczególne punkty ustawy. Na pierwszy ogień poszły obowiazkowe badania psychologiczne dla kandydatów na kierowców. Zobaczymy co dalej ;) (oby coś jeszcze skreślili ;) )
disco

Postprzez scorpio44 » wtorek 20 lutego 2007, 21:15

disco napisał(a):Na pierwszy ogień poszły obowiazkowe badania psychologiczne dla kandydatów na kierowców.

A, no oczywiście... To, co najmądrzejesze i najgodniejsze poparcia, już skreślili. A to, co najgłupsze, zostanie. To jest Polska właśnie.
scorpio44

Postprzez Salansky » wtorek 20 lutego 2007, 22:31

to ciekawe co zostanie....

ale szkoda, testy miały sens... najlepsze w ustawie, poszło do kosza,
Polska to je piekna kraj...
12-13 XI 2005 - Teoria
16 XI 2005 - 27 I 2006 - Praktyka
30 I 2006 - Egzamin teoria+praktyka. Error.
10 III 2006 - Podejście drugie praktyka. Done.
20 III 2006 - Wyrobione.
23 III 2006 - Odebrane.
133 dni - 1218zł
Peugeot 107 + President HARRY II
Salansky

Postprzez disaster » wtorek 20 lutego 2007, 22:39

Pewnie zostaną te durne ograniczenia prędkości.
Szczerze współczuję wszystkim nowym kierowcom.
Inni ich psychicznie wykończą, jak po dwujezdniówce albo autostradzie będą się telepać 80km/h

Ostatnio byłem zmuszony moim kaszlakiem pokonać odcinek A1 który zaczyna się za Łodzią i pojechac do Piotrkowa.
Jechałem 100km/h (mogę 115, ale się wir w zbiorniku robi) i co 3 palant trąbił)
disaster

Postprzez Sławek_18 » środa 21 lutego 2007, 13:44

na 2-pasmowej drodze trąbił?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez disaster » środa 21 lutego 2007, 15:16

Tak, przy wyprzedzaniu. I raczej nie chodziło tutaj o sygnalizację manewru z pwoodu trudnych warunków.
disaster

Postprzez scorpio44 » środa 21 lutego 2007, 16:29

Nie martw się, Disaster. Nie jesteś sam. :D :D
scorpio44

Postprzez Iskierka » poniedziałek 05 marca 2007, 17:48

Myślałam ze te listki byłyby pomocą dla mnie i innych uczestników ruchu drogowego kiedy juz dostane prawko :wink: a tak to bedzie raczej wesoło jesli wejda te ograniczenia predkosci [czy bezpieczniej? ]. A szkoda bo jak mi wejdzie w nawyk jezdzenie powoli w miejscach gdzie mozna a nawet trzeba szybciej, a nie bede mogła z powodu listka [np autostrady] to potem albo bede chciała sobie powetowac te dwa lata wolnej jazdy i dopiero sie zacznie "brawura" :twisted: [zart] albo wejdzie mi to w nawyk i bede zbierac manadaty za to ze jade zbyt wolno :shock: oczywiscie sytuacja troche przerysowana ale kto wie :what: poza tym wyobrazcie sobie kilka lub kilknascie takich "listków" w ruchu drogowym [bo przeciez ciagle bede dochodzic nowi wiec bedzie ich na pewno sporo] jadacych drogami szybkiego ruchu, wtedy te drogi straca swoje funkcje chyba :lol: i dopiero "zieloni" beda napietnowani i znienawidzeni przez reszte kierowców [czarny scenariusz] :wink:
"Jeśli chcesz zeby cie podrapac, to powiedz gdzie cie swedzi " :wink:
Iskierka

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze