Znak B-20 STOP i torowisko tramwajowe

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak B-20 STOP i torowisko tramwajowe

Postprzez maciekjar » wtorek 13 lutego 2007, 04:55

Witam, szukałem, nie znalazłem- pytam.
Czy w tej sytuacji należy zatrzymać się przed torowiskiem tramwajowym (oczywiście jadąc w kierunku znaku B-20, dojeżdżając do drogi głównej )?

Obrazek

Wątpliwość moja wynika z definicji:

Kierujący powinien zatrzymać pojazd w miejscu oznaczonym na drodze lub w takim miejscu, w którym może on się upewnić, że ruch na drodze poprzecznej pozwala wjechać na nią bez spowodowania zakłóceń w tym ruchu.

Tu rodzi się moje pytanie:
Czy torowisko tramwajowe traktujemy jako drogę poprzeczną?

Dodam jeszcze, iż przed torowiskiem znajduje się światło ostrzegawcze (gdy nie ma tramwajów miga na żółto, gdy zbliża się tramwaj swieci się na czerwono), ale to raczej nie zmienia w żaden sposób tej sytuacji.

Pozdrawiam[/img]
maciekjar

Postprzez Radwan » wtorek 13 lutego 2007, 08:44

Witam. Aby zachęcić do studiowania przepisów, odpowiem tak, odpowiedz znajdziemy w par. 21 ust. 4 rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych. Pozdrawiam
Radwan

Postprzez maciekjar » wtorek 13 lutego 2007, 16:19

Witam, dzięki za szybką odpowiedź, teraz już wiem gdzie szukać interpretacji znaków.

Jak Radwan podajesz:

§ 21. 1. Znak B-20 "stop" oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.
3. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony.
4. Przepisy ust. 1-3 stosuje się odpowiednio do znaku B-20 umieszczonego przed torowiskiem pojazdów szynowych lub w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu.
5. Umieszczona pod znakiem B-20 tabliczka T-6c lub T-6d wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie.

W takim razie zapytam:
Czy w sytuacji przedstawionej przeze mnie w pierwszym poście przed drogą główną zatrzymywać się już nie muszę (ust. 3 ^ )?

EDIT:
Odpowiadam sam sobie, że nie muszę, ale jakby się komuś chciało, to może potwierdzić dla pewności.

Temat chyba do zamknięcia?
maciekjar

Postprzez cman » wtorek 13 lutego 2007, 17:25

Potwierdzam dla pewności :wink:
cman

Postprzez scorpio44 » środa 14 lutego 2007, 01:36

Ja również potwierdzam dla pewności, ale moim zdaniem nie wynika to wcale z ustępu 3 (bo takie wydzielone torowisko nie jest jezdnią). Zresztą gdyby z tego ustępu miało wynikać, że nie musisz się zatrzymać drugi raz, to tak samo miałoby wynikać, że pojazdom jadącym jezdnią (za torowiskiem) nie musisz ustępować pierwszeństwa. ;) A przecież oczywiste jest, że trzeba ustąpić i tramwajom, i pozostałym pojazdom.

A zatem fakt, że po minięciu torowiska nie musisz się zatrzymywać drugi raz, wynika już z ustępu 1 (pkt 1) - masz się zatrzymać przed drogą z pierwszeństwem, a owa droga to cały pas terenu, łącznie z tym torowiskiem.

A w świetle powyższego ustęp 4 według mnie dotyczy przejazdów przez torowiska znajdujące się poza skrzyżowaniem.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze