Wyprzedzanie prawym pasem.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie prawym pasem.

Postprzez Grisza011 » piątek 05 stycznia 2007, 21:17

Nie znalazłem odpowiedzi na forum więc piszę.

1.Chodzi o wyprzedzanie prawą stroną. Manewr ten jest regulowany Ustawą „Prawo o ruchu drogowym” z dnia 20 czerwca 1997 roku z późniejszymi zmianami, a konkretnie Artykułem 24. Tu podaję link do tej ustawy (w razie potrzeby) http://www.prawojazdy.com.pl/ - i wybieramy Przepisy a potem ustawę.

I tak ust. 3 art.24 mówi że generalnie przejeżdża się z lewej strony pojazdu , z zastrzeżeniem ust. 4,5 i 10 artykułu 24 .
Ust. 4 i 5 są dla mnie jasno sformułowane , ale ja chciałem zapytać o ust.10.

I w skrócie ust .10 mówi ,że można wyprzedzać prawą stroną na na jezdni jednokierunkowej i na dwukierunkowej z co najmniej 3 pasami poza zabudowanym i 2 ma pasami co najmniej na zabudowanym terenie(oczywiście jeśli pasy te są przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku). I teraz to wszystko co zostało do tej pory powiedziane w ust. 10 – obowiązuje przy zachowaniu warunków określonych w ust.1 i 7 art.24 .

I tu właśnie jest pies pogrzebany.A dokładniej Ust.1 –te warunki dla mnie są jasne.
Ale ust. 7 art.24 mówi że nie wolno wyprzedzać przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia i na zakręcie oznaczonym znakiem ostrzegawczym(punkty 1.2 )- to jeszcze jest jasne. Ale teraz punkt 3 ust. 7 – zabrania się wyprzedzania pojazdu jadącego po jezdni na skrzyżowaniu , z wyjątkiem skrzyżownia o ruchu okrężnym i o ruchu kierowanym.

Jak Wy to rozumiecie . Czy prawym pasem można więc wyprzedzać na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym i o ruchu okrężnym? – jeśli jest się odpowiednio na drodze jednokierunkowej lub dwukierunkowej z określoną jak wyżej ilością pasów ruchu?

Mi po zastanowieniu wydaje się że na skrzyżowaniu z ruchem kierowanym np. przez sygnalizację świetlną, na drodze dwukierunkowej, czy jednokierunkowej to raczej nie – bo na skrzyżowaniu nie ma pasów ruchu(pasy ruchu kończą się przed skrzyżowaniem) –więc nie jest spełniony warunek z ust.10 o tym że powinno być ileś tam pasów. Podstawą. jest chyba stwierdzenie o ilości pasów a dopiero później mogą być uwzględnione warunki z ust. 1 i 7. I dopiero jak to wszystko łącznie zostanie spełnione to można po prawej wyprzedzać.

A na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym chyba można wyprzedzać prawym pasem ,bo w sumie wydaje się że jest ono jezdnią jednokierunkową-więc wszystkie warunki z ust. 10 mogą być spełnione.

Bardzo proszę napiszcie co o tym sądzicie.
Grisza011

Postprzez Tomek_ » sobota 06 stycznia 2007, 00:07

Jak na moje to wolno wyprzedzac na skrzyzowaniu z ruchem kierowanym i na rondzie z prawej, co jest calkiem normalne i codzienne.

Odnosnie teorii o pasach jaka podales, to dodam, ze pasy moga byc wyznaczone i nie wyznaczone. Narysowana linia nie jest warunkiem istnienia pasow. Jesli obok siebie zmieszcza sie 2 pojazdy to mamy 2 pasy.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez adalberthus » sobota 06 stycznia 2007, 12:34

Oczywiście Tomku.Ale ustawa dopuszcza wyprzedzanie po prawej stronie, o ile pasy ruchu, w ilości wyżej podanej, są pasami wyznaczonymi znakami drogowymi.
Na samych skrzyżowaniach pasy ruchu nie są wyznaczone ( wyznaczenie kończy się przed ), dlatego więc, mimo iż ustawa dopuszcza wyprzedzanie na skrzyżowaniach o ruchu kierowanym, nie można tego robić po prawej stronie.
A na ruchu okrężnym, ze względu na jazdę w lewo i to w jednym tylko kierunku, wyprzedzanie odbywa się tylko po prawej stronie.Bez względu, czy są to pasy wyznaczone, czy nie.Jedyną sytuacją, gdzie dopuszcza się wyprzedzanie po prawej stronie na skrzyżowaniu, jest sytuacja wyprzedzania pojazdu, który zasygnalizował zamiar zmiany kierunku jazdy w lewo.
Ale oczywiście mogę się mylić.Jestem mało doświadczonym instruktorem.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez kopan » niedziela 07 stycznia 2007, 14:24

Ja jestem za wyprzedzaniem z prawej strony bo:
Bo ustawodawca mówi że pod warunkiem:
A warunek <<<<7 3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.>>>>>
Tyczy zwykłego skrzyżowania czyli jak ruch jest sterowany lub okrężny to warunek ten niczego nie zabrania.

Z warunku wynika że na zwykłym skrzyżowaniu z wyznaczonymi pasami ruchu wyprzedzać z prawej nie wolno.
Czyli pośrednio dopuszcza możliwość wyznaczenia pasów ruchu na skrzyżowaniu.
Cóż jak wyznaczyć pasy na skrzyżowaniu przepisy nie określają.

Z tego wynika że z przepisów odnośnie rozpatrywanego przypadku skrzyżowania o ruchu kierowanym nic nie wynika a ludzie jeżdżą jak im pasuje.
kopan

Postprzez marcij » poniedziałek 08 stycznia 2007, 16:16

Ustawa mowi "na drodze dwukierunkowej o conajmniej x pasach przeznaczonych do ruchu w tym samym kierunku". A co w sytuacji gdy mamy np . droge dwukierunkowa na ktorej sa dwa pasy do ruchu w jednym kierunku ale juz tylko jednen do ruchu w drugim kierunku ?? Wtedy wolno z prawej czy juz nie ?
Obrazek
marcij

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 08 stycznia 2007, 20:37

marcij napisał(a):Ustawa mowi "na drodze dwukierunkowej o conajmniej x pasach przeznaczonych do ruchu w tym samym kierunku". A co w sytuacji gdy mamy np . droge dwukierunkowa na ktorej sa dwa pasy do ruchu w jednym kierunku ale juz tylko jednen do ruchu w drugim kierunku ?? Wtedy wolno z prawej czy juz nie ?

odpowiedz masz w tym co napisales.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 08 stycznia 2007, 20:51

A moim zdaniem to "w tym samym kierunku" wcale nie jest takie jednoznaczne. ;) Obstawiałbym nawet, że ustawodawca pod tym stwierdzeniem nie miał na myśli kierunku, w którym porusza się ten wyprzedzający pojazd, tylko chodziło o liczbę pasów dla konkretnego (każdego z dwóch) kierunku ruchu, a nie przewidziano sytuacji, o którą pyta Marcij. A takowe się zdarzają.
PS: Logika podpowiada w takich sytuacjach pozwolenie na wyprzedzanie, bo liczba pasów z przeciwka raczej nie ma tutaj wpływu na cokolwiek.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze