Nie znalazłem odpowiedzi na forum więc piszę.
1.Chodzi o wyprzedzanie prawą stroną. Manewr ten jest regulowany Ustawą „Prawo o ruchu drogowym” z dnia 20 czerwca 1997 roku z późniejszymi zmianami, a konkretnie Artykułem 24. Tu podaję link do tej ustawy (w razie potrzeby) http://www.prawojazdy.com.pl/ - i wybieramy Przepisy a potem ustawę.
I tak ust. 3 art.24 mówi że generalnie przejeżdża się z lewej strony pojazdu , z zastrzeżeniem ust. 4,5 i 10 artykułu 24 .
Ust. 4 i 5 są dla mnie jasno sformułowane , ale ja chciałem zapytać o ust.10.
I w skrócie ust .10 mówi ,że można wyprzedzać prawą stroną na na jezdni jednokierunkowej i na dwukierunkowej z co najmniej 3 pasami poza zabudowanym i 2 ma pasami co najmniej na zabudowanym terenie(oczywiście jeśli pasy te są przeznaczone do jazdy w tym samym kierunku). I teraz to wszystko co zostało do tej pory powiedziane w ust. 10 – obowiązuje przy zachowaniu warunków określonych w ust.1 i 7 art.24 .
I tu właśnie jest pies pogrzebany.A dokładniej Ust.1 –te warunki dla mnie są jasne.
Ale ust. 7 art.24 mówi że nie wolno wyprzedzać przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia i na zakręcie oznaczonym znakiem ostrzegawczym(punkty 1.2 )- to jeszcze jest jasne. Ale teraz punkt 3 ust. 7 – zabrania się wyprzedzania pojazdu jadącego po jezdni na skrzyżowaniu , z wyjątkiem skrzyżownia o ruchu okrężnym i o ruchu kierowanym.
Jak Wy to rozumiecie . Czy prawym pasem można więc wyprzedzać na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym i o ruchu okrężnym? – jeśli jest się odpowiednio na drodze jednokierunkowej lub dwukierunkowej z określoną jak wyżej ilością pasów ruchu?
Mi po zastanowieniu wydaje się że na skrzyżowaniu z ruchem kierowanym np. przez sygnalizację świetlną, na drodze dwukierunkowej, czy jednokierunkowej to raczej nie – bo na skrzyżowaniu nie ma pasów ruchu(pasy ruchu kończą się przed skrzyżowaniem) –więc nie jest spełniony warunek z ust.10 o tym że powinno być ileś tam pasów. Podstawą. jest chyba stwierdzenie o ilości pasów a dopiero później mogą być uwzględnione warunki z ust. 1 i 7. I dopiero jak to wszystko łącznie zostanie spełnione to można po prawej wyprzedzać.
A na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym chyba można wyprzedzać prawym pasem ,bo w sumie wydaje się że jest ono jezdnią jednokierunkową-więc wszystkie warunki z ust. 10 mogą być spełnione.
Bardzo proszę napiszcie co o tym sądzicie.