Kierowcy autobusów

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kierowcy autobusów

Postprzez pwaszewski » sobota 06 stycznia 2007, 22:37

Jakie macie zdanie na temat kierowców autobusów , jak oceniacie ich jazde czy zagrazają innym na jezdni, utrudniaja jazde czy nie. Jestem ciekawy opinji bo wiele sie słyszy komentazy dotyczacych ich jazdy.
prawo-jazdy. B C D
pwaszewski

Postprzez Nazgulek » sobota 06 stycznia 2007, 23:26

To wszystko zależy jaki kierowca, oczywiście. Wciąż często jeżdżę autobusami miejskimi (2x w tygodniu), więc widzę i czuję na własnej skórze jak to czasem bywa. Na przykład wczoraj. Ledwie wsiadłam do autobusu, jak prawie z piskiem opon ruszył (choć nie wiem czy to w ogóle możliwe w przypadku autobusu :wink: ), na zakrętach ludźmi zarzucało, na każdej prostej zdrowo gazował i szczerze mówiąc, bałam się.
Wczoraj właśnie zauważyłam, jak dość chamsko i na siłę wpychał się między samochody żeby wjechać na odpowiedni pas. Rozumiem, że trzyma go rokład jazdy, ale po tak brawurowej jeździe, to raczej nie musiał się obawiać opóźnień.
Ale też czasem widziałam jak to właśnie kierowca autobusu wpuszczał przed siebie osobówkę i to się chwali. Ale powiem szczerze, że nieczęsty to widok.
Ostatnio zmieniony sobota 06 stycznia 2007, 23:35 przez Nazgulek, łącznie zmieniany 1 raz
26.06. - 25.08.2006 - Kurs
26.09.2006 - Pierwsze i jedyne podejście :D
6.10.06 - prawko odebrane

>>Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu <<
Nazgulek

Postprzez Ad_aM » sobota 06 stycznia 2007, 23:35

Kierowcy autobusów... po prostu kierowcy... po prostu ludzie... i wszędzie znajdą się wariaci i uprzejmi
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 stycznia 2007, 01:54

Polecam opcję SZUKAJ - temat wałkowany na forum kilkakrotnie. ;)
scorpio44

Postprzez albin » niedziela 07 stycznia 2007, 18:56

Proponuję zacząć temat : kierowców taksówek :)
To dopiero są przypadki. Oszczędzanie żarówek kierunkowskazów, chamska jazda, brak kultury, a spieszy to im się chyba na postój.
albin

Postprzez njoy » niedziela 07 stycznia 2007, 23:22

A jak ci biedni kierowcy autobusów nają jeździć wolniej? Rozkłady jazdy są robione jak dla samochodu osobowego a autobus nie powinien nawet przekraczać 50 km/h w terenie zabudowanym. Ostatnio jechałem za autobusem pośpiesznym i w terenie zabudowanym przy ograniczeniu 70 km/h, jechałem za nim 105 km/h i jeszcze mi uciekał chwilami.
njoy

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 08 stycznia 2007, 02:05

Heh, to w Elblągu jest zgoła inaczej - autobusy na niektórych liniach nawet w godzinach szczytu jeżdżą 10 na godzinę, bo takie rozciągnięte czasy między przystankami są w rozkładach. A największą paranoją jest to, że czasy przelotu o dajmy na to 23.00 są identyczne, jak te w godzinach szczytu - więc wieczorami wszystkie autobusy wloką się jak żółwie (oczywiście pomijając kierowców mających gdzieś rozkład jazdy, bo i takich nie brakuje ;) ).
Ale prędkość nie zmienia faktu, że 90% autobusiarzy jeździ po chamsku i ma w dupie innych.
scorpio44

Postprzez jjaacc » poniedziałek 08 stycznia 2007, 02:28

Zawsze jest tak, że te najbardziej czarne owce w stadzie, rzucają się w oczy najbardziej, dlatego też ogólnie rzecz biorąc, wojskowi piją, policjanci biorą, taksówkarze piratują i oszukują. A tak naprawdę większość to porządni ludzie, zanim spojrzymy na innych, przyjrzyjmy się sobie czy też jesteśmy tacy cacy.
jjaacc

Powrót do Sytuacje na drodze