Strefa zamieszkania a płatny postój

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Strefa zamieszkania a płatny postój

Postprzez njoy » wtorek 19 grudnia 2006, 00:07

Zastanawia mnie taka sytuacja: jestem w strefie płatnego parkowania (D-44) i w środku tej strefy jest wydzielona strefa zamieszkania (D-40). Oczywiście zgodnie z regułami panującymi w strefie zamieszkania, miejsca postojowe są zaznaczone zwykłymi znakami D-18 (bez oznaczenia o płatnym postoju). I tu nasuwa mi się pytanie: czy stawiając samochód na takim miejscu jestem dalej pod działaniem strefy parkowania?
njoy

Postprzez cman » wtorek 19 grudnia 2006, 19:56

Myślę, że w strefie zamieszkania strefa płatnego postoju również obowiązuje. Znak D-44 oznacza wjazd do strefy płatnego postoju i dopiero znak D-45 oznacza wyjazd z tej strefy - i raczej niezależnie od tego, co dzieje się wewnątrz tej strefy.
cman

Postprzez ella » wtorek 19 grudnia 2006, 22:35

Myślę, że w strefie zamieszkania strefa płatnego postoju również obowiązuje

A czy mieszkańcy nie mają stałych przepustek na parkowanie w strefie zamieszkania?
ella
Moderator

Postprzez njoy » środa 20 grudnia 2006, 21:35

Nie ma żadnych przepustek i nikt nie płaci za postój.
Tłok tam niemiłosierny, bo to centrum miasta w bocznej uliczce i każdy chce za darmo zaparkować.
njoy

Powrót do Sytuacje na drodze