droga jednokierunkowa..kilka pytań.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

droga jednokierunkowa..kilka pytań.

Postprzez M_A_C_I_E_K » niedziela 15 stycznia 2006, 14:04

Witam...
Mam problem z ulicami jednokierunkowymi i związku z tym mam kilka pytań do was...

1.Gdy np. skręcam w lewo na krzyżówce w jednokierunkową, to gdzie stoi najczęściej znak że to droga jednokierunkowa, często mam problem bo nie zauważam takiego znaku.

2.Gdy skręcam np. w lewo za znakiem "nakaz skrętu w lewo" to wjeżdzam na jednokierunkową?

3.Jeśli już nie zauważe znaku droga jednokierunkowa, to jak najszybciej rozpoznać czy to jednokierunkowa czy nie.?

4.Gdy np.skręcam w lewo z jednokierunkowej w jednokierunkową to skręcam oczywiście przy lewym krawężniku ...lepiej skręcić na lewy czy prawy pas ulicy?

Dziękuje za udzielenie ...wskazówek :)

Pozdrawiam Maciek.
M_A_C_I_E_K

Re: droga jednokierunkowa..kilka pytań.

Postprzez cappricio » niedziela 15 stycznia 2006, 14:12

M_A_C_I_E_K napisał(a):1.Gdy np. skręcam w lewo na krzyżówce w jednokierunkową, to gdzie stoi najczęściej znak że to droga jednokierunkowa, często mam problem bo nie zauważam takiego znaku.

tez tak mialam na poczatku :) nie ma na to zadnej rady, musisz po prostu zwracac uwage na znaki :]
M_A_C_I_E_K napisał(a):2.Gdy skręcam np. w lewo za znakiem "nakaz skrętu w lewo" to wjeżdzam na jednokierunkową?

niekoniecznie :)
M_A_C_I_E_K napisał(a):3.Jeśli już nie zauważe znaku droga jednokierunkowa, to jak najszybciej rozpoznać czy to jednokierunkowa czy nie.?

hmm :hmm: np po tym jak auta sa zaparkowane :] (na pewno nie bedą stały w Twoim kierunku :])
ale w miescie na jednokierunkowych czesto jest zakaz zatrzymywania i postoju ;P bardoz czesto te dwa znaki wystepują razem :] wiec na parkowanie nie ma co patrzec ;P
no musisz obserwowac co sie dzieje dookola Ciebie, jak inne auta jadą, gdzie sie zatrzymują przed skrzyzowaniem, jakie są oznaczenia pasów, itd itd...
M_A_C_I_E_K napisał(a):4.Gdy np.skręcam w lewo z jednokierunkowej w jednokierunkową to skręcam oczywiście przy lewym krawężniku ...lepiej skręcić na lewy czy prawy pas ulicy?

zalezy gdzie dalej jedziesz, czy bedziesz skrecał w lewo czy w prawo czy pojedziesz prosto...
cappricio

Postprzez M_A_C_I_E_K » niedziela 15 stycznia 2006, 14:29

dzięki,,,

jeszcze jedno pytanie podobne do pytania nr.2. Tylko chodzi o znak zakaz skrętu.
np. krzyżówka, znak "zakaz skrętu w prawo"...skręcam oczywiście w lewo, to wjeżdzam na drogę jednokierunkową? ...myśle, że nie konieczenie;)

jeśli mam niepewnośc na jakiej drodze się znajduje, i dojeżdzając do krzyżówki mogę się sugerować okrągłym znakiem (zakaz wjazdu) występujący po mojej lewej stronie a widoczny ze strony przeciwnej.
M_A_C_I_E_K

Postprzez scorpio44 » niedziela 15 stycznia 2006, 15:33

M_A_C_I_E_K, żadne zakazy ani nakazy skrętu nie mają nic do rzeczy, czy jakaś droga jest jedno- czy dwukierunkowa. Droga jednokierunkowa to ta, na której jednym końcu stoi znak D-3, a na drugim B-2. Nie ma innych wyznaczników. Jeżeli skręcisz i nie spotkasz znaku D-3, to droga jest dwukierunkowa.

A co odwróconego okrągłego znaku to nigdy nie będziesz miał pewności, co to znak, widząc go od tyłu. ;) Okrągłych znaków jest prawie 40 zakazu i kilkanaście nakazu, więc w ten sposób lepiej nie wyciągać pochopnych wniosków, że to droga jednokierunkowa, jeżeli nie sprawdziłeś wcześniej. Trzeba patrzeć uważnie na znaki - nie ma innej rady.
scorpio44

Postprzez M_A_C_I_E_K » niedziela 15 stycznia 2006, 18:06

Dzięki ...masz racje. Musze uważnie patrzeć na znaki.
M_A_C_I_E_K

Powrót do Sytuacje na drodze