pierwszenstwo lamane - wlaczac kierunkowskaz czy nie?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez jimorrison » poniedziałek 26 grudnia 2005, 23:21

scorpio44 napisał(a):To jest zupełnie inna sytuacja niż rysunek Jjaacca, bo na rysunku Jjaacca można się zastanawiać, czy jazda drogą z pierwszeństwem jest jazdą prostą. Ile osób, tyle opinii, moja jest taka, że jest to jednak manewr skrętu w lewo. Natomiast kiedy jest tabliczka taka jak na rysunku z linku, to jest to jazda prosto.

zgadzam sie z Toba scorpio, ale ja odpowiadalem do pytania glownego tematu, a nie do konkretnego przykladu jjaacc'a - a wlasnie co do niego, to jadac glowna w lewo to bym wrzucal kierunkowskaz (bedac na terenie obszaru zabudowanego, jadac powiedzmy katowicka i majac taka sytuacje raczej bym nie uzywal kierunkowskazu).
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez jjaacc » poniedziałek 26 grudnia 2005, 23:35

Czy jak zjeżdżam z drogi z pierwszeństwem (w sytuacji którą przedstawiłem) to nie zmieniam pasa? Jeżeli tak. to użycie kierunkowskazu chyba jest uzasadnione.
jjaacc

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 26 grudnia 2005, 23:41

jjaacc napisał(a):Czy jak zjeżdżam z drogi z pierwszeństwem (w sytuacji którą przedstawiłem) to nie zmieniam pasa? Jeżeli tak. to użycie kierunkowskazu chyba jest uzasadnione.

Kiedyś był na forum jakiś instruktor, bodajże Mikołaj, który również twierdził, że kiedy jedziemy na wprost i zjeżdżamy z drogi z pierwszeństwem, to zmieniamy pas ruchu, i niestety nas nie przekonał. Może Tobie się uda. Ja póki co się nie zgadzam. ;)

Co nie zmienia faktu, że kierunkowskaz w takiej sytuacji jak na Twoim rysunku włączam, ale z powodów wspomnianych wcześniej.
scorpio44

Postprzez jjaacc » wtorek 27 grudnia 2005, 00:03

Chodziło mi o konkretną sytuacje, źle mnie zrozumiałeś, ale chyba to moja wina.
Nie chodziło mi o klasyczne skrzyżowanie łamane bo było by to bzdurą. Chodziło mi o łuk i wlot podporządkowanej, przy założeniu że pasy są wyznaczone.
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze