Wyprzedzanie z prawej strony

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie z prawej strony

Postprzez Kaktus » niedziela 03 października 2004, 10:20

Witam.
Uświadomcie mnie jak to jest, bo z tego co pamiętam to wyprzedzać z prawej strony mogę, gdy są wyznaczone pasy ruchu na:
- jezdni jednokierunkowej
- dwukierunkowej:
* o co najmniej dwóch pasach ruchu w terenie zabudowanym
* o co najmniej trzech pasach ruchu poza obszarem zabudowanym,
tak?

A jak się ma to do autostrady??? Jak jest droga dwujezdniowa (bo wszystkie autostrady są dwujezdniowe, prawda?) (czyli dwie jednokierunkowe), to mogę, tak?

A tak przy okazji, nie wiecie może jak to wygląda w Niemczech???

Pozdrawiam
Kaktus

Postprzez arturros (papo) » niedziela 03 października 2004, 13:28

Dokładne informacje na temat wyprzedzania (również z prawej strony) , wraz z ilustracjami są na tej stronie http://www.prawojazdy.com.pl/epj/epj.php pod hasłem WYPRZEDZANIE.
Musisz troche popstrykać - napewno znajdziesz. :wink:
Niestety nie wiem jak to wygląda w Niemczech (pewnie niewiele się różni).
*** Trzymam kciuki, za tych, co jeszcze nie zdali !!! ***
------- POWODZENIA!!! ------
arturros (papo)

Postprzez scorpio44 » niedziela 03 października 2004, 14:35

Jeżeli znajdujesz się na drodze dwujezdniowej, to każda jej nitka traktowana jest jak droga jednokierunkowa.
scorpio44

Re: Wyprzedzanie z prawej strony

Postprzez barteks2 » poniedziałek 04 października 2004, 20:30

Kaktus napisał(a):A jak się ma to do autostrady??? Jak jest droga dwujezdniowa (bo wszystkie autostrady są dwujezdniowe, prawda?)

Nie widziałem jeszcze drogi trzyjezdniowej :lol:
barteks2

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 04 października 2004, 21:47

Barteks2, mam wrażenie, że nie widziałeś też jednojezdniowej...
scorpio44

Postprzez kirk » poniedziałek 26 grudnia 2005, 12:21

Wyprzedzanie z prawej do kupy. Mozna wyprzedzac z prawej gdy:
-ktos sygnalizyje skret w lewo
-na drodze jednokierunkowej o wyznaczonych pasach ruchu (czyli autostrady, drogi expresowe dwujezdniowe i jednojezdniowe tez)
-na obszarze zabudow.(droga jednojezdniowa - ale nie expresowa ale taka zwykla krajowa - np jak ta z katowic do w-wy (gierkowka), o co najmniej 2 pasach ruchu w jednym kierunku
-poza obszarem zabudow. (droga jednojezdniowa-jak wyzej) o co najmniej 3 pasach ruchu w jedna strone.

W wyzej wymienionych przypadkach nie mozna wyprzedzac z prawej jezeli zblizamy sie do wierzcholka wzniesienia lub zakretu oznaczonym znakiem ostrzegawczym
"Proste sa dla szybkich samochodów, natomiast zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
--------------------------
Prawko od: listopad 2000:)
Instruktor:)
kirk

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 26 grudnia 2005, 14:32

W poście Kirka jest parę nieścisłości, ale nie o tym będę pisał, bo zastanowiłem się przed chwilą nad zależnościami między punktami 7, 8 i 10 w artykule 24.

Punkt 7 mówi o zakazie wyprzedzania przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia i na zakręcie oznaczonym znakiem. Punkt 8 mówi o tym, że dopuszcza wyprzedzanie w wypadkach wymienionych w punkcie 7 na drodze jednokierunkowej i dwukierunkowej na odcinku z wyznaczonymi pasami.

Natomiast punkt 10 wymienia sytuacje, kiedy można wyprzedzać z prawej strony, z zastrzeżeniem punktu 7. I co w tym momencie z punktem 8? On dotyczy tylko wyprzedzania z lewej strony, a wyprzedzać z prawej nie można nawet przy spełnieniu warunków z punktów i 8, i 10?
scorpio44

Postprzez jjaacc » poniedziałek 26 grudnia 2005, 22:59

Z zapisów ust. 10 wynika, że dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony (oczywiście wyprzedzanie z prawej jest traktowane jako „dopuszczalne”), pod warunkiem zastosowania się do ust. 1 i 7, ust 8 nie wchodzi tu w rachubę. Czyli wynika z tego że na zakrętach i wzniesieniach, nie można wyprzedzać z prawej. Natomiast z lewej można, bo zezwala na to ust.8. dla zobrazowania:

http://img129.imagevenue.com/img.php?lo ... p.praw.jpg

Gdyby nie było zakrętu czy wzniesienia można by było wyprzedzać z obu stron.
jjaacc

Postprzez kirk » poniedziałek 26 grudnia 2005, 23:05

no czyli to co napisalem jest dobrze:) W testach sa nawet takie pytania dotyczace wyrpzedzania z prawej, gdy jest zakret lub wzniesienie. Kurde i wlasnie denerwuje mnie sposob przedstawienia takich przepisow - nie jest jasno sprecyzowane tylko trzeba sie domyslac, glowic itp zeby zrozumiec zwykly kodeks drogowy :!: Paranoja!
"Proste sa dla szybkich samochodów, natomiast zakręty dla szybkich kierowców" - Colin McRae
--------------------------
Prawko od: listopad 2000:)
Instruktor:)
kirk

Powrót do Sytuacje na drodze