Znak D5 oraz B31

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Znak D5 oraz B31

Postprzez bezpieczenstwo » sobota 14 grudnia 2024, 14:11

Cześć, dzisiaj miałem taką sytuację na drodze, że ja pomimo, że byłem na drodze z pierwszeństwem to Pan z drugiej strony zajechał mi drogę i uznał że on ma pierwszeństwo bo wjechał "pierwszy" i ja mam cofać. Trochę pogadaliśmy i ostatecznie minęliśmy się w miejscu gdzie droga jest szersza. Ale sytuacja mocno zastanawiająca i zastanawiam się kto z nas miał racje?

Ja jechałem autem B, tamten pan autem A.
Pan uznał, że ja powinienem oczekiwać przed znakiem D5 aż on przejedzie, bo wjechał za znak B31 pierwszy przed tym jak ja wjechałem za znak D5.
Ja uznawałem, że owszem wjechałem jako 'drugi' na odcinek pomiędzy znakami D5 oraz B31 ale to nadal ja mam pierwszeństwo na tym odcinku drogi, bo znaki tak mówią (wg mnie znaki mówią kto na tym odcinku ma pierwszeństwo bez względu kto pierwszy wjedzie, a nie 'kto wjedzie pierwszy ten ma pierwszeństwo'). I jeśli ma możliwość zjechania pomiędzy słupkami to powinien to zrobić, bo to on ma mi ustąpić pierwszeństwa zgodnie ze znakami.

Pogadaliśmy, Pan już chciał dzwonić po policję 'bo ma dużo czasu', ostatecznie pojechaliśmy, każdy w swoją stronę bez policji.
I to właśnie skłoniło mnie do zweryfikowania kto tutaj miał rację? Co się dzieje gdy dwa auta z przeciwnych stron znajdą się na drodze pomiędzy znakami D5 oraz B31? Kto faktycznie ma pierwszeństwo? Pozdrawiam
Załączniki
sytuacja.png
bezpieczenstwo

Re: Znak D5 oraz B31

Postprzez Cyryl8 » niedziela 15 grudnia 2024, 09:02

widząc znak B31 kierujący jest obowiązany udzielić pierwszeństwa nadjeżdżającym z przeciwka pod warunkiem, że szerokość pojazdów uniemożliwiłaby bezpieczne wymijanie.
jeżeli jest miejsce tak jak to wskazałeś na rysunku, to będąc już w trakcie przejazdu powinien zjechać na prawo umożliwiając przejechanie pojazdowi z przeciwka.
co prawda znak B31 nie ma odwołania i kierujący nie ma pewności, czy dotyczy to pierwszego zwężenia, drugiego, czy wszystkich.
jednak mając znak zakazku wypadałoby zaczekać, aż ten z przeciwka przejedzie, choć nie wiem jak długi jest ten odcinek i jaką widoczność ma kierujący jadąc od znaku B31.

zwykle jak się nie ma pewności należy zachować większą rezerwę, no ale ludzie jacy są tacy są.
Cyryl8

Re: Znak D5 oraz B31

Postprzez gumik » poniedziałek 23 grudnia 2024, 10:25

Warto obejrzeć odcinek Jedz Bezpiecznie na ten temat.
https://youtu.be/dEXOxYKwmf0?si=l_6qqskwQpWpfScF
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Powrót do Sytuacje na drodze