MarcinLDK napisał(a):Henq napisał(a):Co do wyprzedzania, wyprzedzać z prawej strony można tylko kiedy są wyznaczone pasy ruchu, wyjątkiem jest pojazd szynowy.
Art 24.5 nie znosi art 24.10 czyli informacji o wyznaczonych pasach ruchu.
Popraw mnie jeśli źle zrozumiałem, ale z tego co napisałeś wynika, że jeśli są spełnione warunki określone w ustępie 4 (pojazd szynowy), to wolno wyprzedzać z prawej strony (niezależnie od ustępu 10).
Wyjątkiem jest pojazd szynowy o tym wyjątku pisałem teraz, wydzielone torowisko z jezdni.
MarcinLDK napisał(a):Stąd moje zdziwienie - dlaczego pojazd szynowy miałby stanowić wyjątek od zasady określonej w ustępie 10, a pojazd sygnalizujący zamiar zmiany kierunku jazdy już nie, skoro oba te przepisy (ustępy 4 i 5) są skonstruowane identycznie pod względem językowym? Dlaczego ustęp 4 miałby stanowić samoistny wyjątek, a ustęp 5 tylko łącznie z ustępem 10?
Pojazd szynowy jak pisałem to specyficzny pojazd, niejednokrotnie w PoRD posiadający swoje własne przepisy, a to dlatego, że jego wyjątkowość, polega na tym, że porusza się po szynach i o ile nie wypadnie z tych szyn

to jego ruch jest przewidywalny.
By można było mówić o "dopuszczeniu" wyprzedzania z prawej strony muszą być spełnione przesłanki z art 24.10 czyli wyznaczone pasy ruchu albo to na "jezdni jednokierunkowej" (zauważ, że na takowej pojazd szynowy można wyprzedzać również z lewej strony bez wyznaczonych pasów), albo jezdnia dwukierunkowa, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.
Ustawodawca wyraźnie wskazuje, że wyprzedzać należy z lewej strony, ale daje nam opcje w postaci wyprzedzania z prawej strony po spełnieniu przesłanek: 4, 5, 10 i 12
wszystkich czterech niestety 10 nadal bruździ

no co ci mam powiedzieć Polski PoRD

Polskie prawo

No ale niestety prawo

MarcinLDK napisał(a):To co tramwaj może nie jest istotne. Mamy dwa identycznie sformułowane przepisy - ustęp 4 i ustęp 5. Dlaczego uważasz, że jeden z nich należy czytać łącznie z ustępem 10, a drugi już nie?
Oba nie znoszą art 24.10, ale trzeba brać pod uwagę też inne zapisy PoRD, tramwaj porusza się po torach, pojazd samochodowy czy inny np rower już niekoniecznie.

MarcinLDK napisał(a):Kilka lat temu wprowadzono ustęp 12. Moim zdaniem była to istotna zmiana, bo teraz rowerzysta może wyprzedzać powoli jadące pojazdy z prawej strony także wtedy, gdy nie ma wyznaczonych pasów ruchu, a więc bez oglądania się na warunki z ustępu 10. Ale jeśli uważasz, że ustęp 10 odnosi się zarówno do wyjątków określonych w ustępie 4, jak i do tych określonych w ustępie 5, to pewnie dotyczy też wyjątków z ustępu 12, czyż nie?
No właśnie stricte patrząc na przepisy to nie.

To jest bubel, nadal jest to wyprzedzanie z prawej strony które reguluje art 24.10.
Zamysłem ustawodawcy było wprowadzenie właśnie takiego wyprzedzania o którym ty piszesz czyli rowerzysta jako pojazd mógłby wyprzedzać nie oglądając się na art 24.10 ale niestety wyszło jak zawsze teoria przepisów zweryfikowała fakty

A wystarczył by zapis: Kierujący rowerem może wyprzedzać inne niż rower powoli jadące pojazdy z ich prawej strony
bez zachowania ust.10.
Aha i nie można było w art 24.10 dopisać "nie dotyczy roweru" ponieważ art 12 wyraźnie mówi o powoli jadących pojazdach.
MarcinLDK napisał(a):Co do kazusu - prawdopodobnie nie wyprzedziłbym, bo jeśli nie byłoby żadnych skrzyżowań, zjazdów itp., to ze względu na okoliczności (zasada ograniczonego zaufania) założyłbym, że sygnalizowanie jest przypadkowe.
Może skręca do lasu
A tak poważnie ja bym nie wyprzedził bo nie ma wyznaczonych pasów ruchu

Swego czasu ciekawiło mnie co znaczy "sygnalizowanie manewru" czy to oznacza stricte tylko i wyłącznie włączenie kierunkowskazu, czy też przez sygnalizacje ustawodawca miał również na myśli konkretne ustawienie pojazdu art 22.2.1 i art 22.2.2 - sygnalizacja pojazdem

Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.