może faktycznie masz rację, ale chodziło mi o kat. C, C+E i D, gdzie mamy więcej biegów.
patrząc tylko na kat. B to zgadzałoby się.
ale niezależnie od kategorii, zmiana biegów podczas kręcenia kierownica nie jest zakazana prawnie.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Cyryl » niedziela 31 maja 2020, 09:17
przez szymonix » niedziela 31 maja 2020, 10:00
Cyryl napisał(a):- zakaz przekraczania 40km/h,
przez Cyryl » niedziela 31 maja 2020, 11:59
przez szerszon » niedziela 31 maja 2020, 17:19
Tego nie napisałeś, a ja nie potrafie czytać w myślach na odległość.Cyryl napisał(a): ale chodziło mi o kat. C, C+E i D, gdzie mamy więcej biegów.
patrząc tylko na kat. B to zgadzałoby się.
Prawnie nie, ale tak myśleć logicznie i z doświadczenia...ale niezależnie od kategorii, zmiana biegów podczas kręcenia kierownica nie jest zakazana prawnie.
przez Cyryl » niedziela 31 maja 2020, 20:31
przez szerszon » niedziela 31 maja 2020, 20:47
Ok. To ja juz się nie czepiam...Cyryl napisał(a):przepraszam, ale patrzę ze swojej perspektywy.
przez Henq » niedziela 31 maja 2020, 21:18
to akurat nie dotyczy tylko C i linii ciągłej, często można zobaczyć w szczególności na SoRO jak L nie wjeżdża na pierwszy lewy pas by przejechać zmienić na skrajny prawy np jak jedzie prosto, tylko jedzie prosto i dopiero na wysokości pasa na który chce wjechać skręca. Często na dużych SoRO to widać. Ale swoją drogą logiczne to jest jak już wybierze i zajmie pas to się go trzyma a nie zmienia pasy przez np 3 czy 4, a co jak ktoś szybciej objedzie i już będzie na tym pasieCyryl napisał(a):skręt w lewo (zaznaczyłem na zielono), za skrzyżowaniem jest linia jednostronnie przekraczalna P-3 (zaznaczyłem na czerwono)
przez Cyryl » niedziela 31 maja 2020, 22:07
Henq napisał(a):...mnie bardziej chodziło o sytuację gdzie kierowca wjeżdża na skrzyżowanie na czwórce 50km/h i w połowie skrętu uświadamia sobie, że trzeba zredukować i wciska sprzęgło no i auto zamiast wytracać prędkość to leci bezwładnością.No może to się skończyć tragicznie, dlatego pisałem o redukcji i hamowaniu silnikiem przed skrzyżowaniem.
przez szymonix » wtorek 02 czerwca 2020, 11:34
Cyryl napisał(a):na egzaminie zdający może dostać polecenie wyprzedzenia i wtedy kicha.