Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez Marcel2727 » niedziela 16 lutego 2020, 01:00
przez Henq » niedziela 16 lutego 2020, 02:14
mowa o nie stosowaniu się do konkretnego sygnalizatora a nie o zakazie zatrzymaniamp0011 napisał(a):Ale nie ma sensu robić odrębnego wpisu w taryfikatorze, skoro jest zakaz zatrzymywania przed skrzyżowaniem.
np zatrzymujesz się bo jedzie kolumna rządowa, takowa przejeżdża a twoja towarzyszka wówczas zechce opuścić twój pojazd?mp0011 napisał(a): Zatrzymanie przed skrzyżowaniem z powodu warunków lub przepisów przeradza się w zatrzymanie "samowolne" jeżeli warunki się zmienią.
jeżeli stoi bez powodu na zielonym to również jakiś mandat jest przewidziany?mp0011 napisał(a): Jeżeli dalej stoisz bez powodu, jest to zatrzymanie przed skrzyżowaniem.
nie ma znaczenia możesz sobie stać ile ci się żywnie podoba, nie ma konkretnego przepisu sprecyzowanego czy stanie na strzałce warunkowej czy stanie na zielonym jest utrudnieniem/tamowaniem ruchu czy nie jestmp0011 napisał(a):A to, czy tam jest STOP, S-2, A-7 czy co innego, nie ma znaczenia. Oczywiście, nie wycofuję się ze swojego stanowiska, że masz prawo samemu oceniać, czy bezpiecznie będzie wjechać (np. ograniczona widoczność), czy lepiej poczekać na swoje zielone.
Marcel2727 napisał(a):Naszła mnie pewna myśl, czy jak zatrzymam się na stopie/warunkowej i wysadzę pasażera to złamię w ogóle jakiś przepis?
przez gumik » niedziela 16 lutego 2020, 10:02
Marcel2727 napisał(a):Naszła mnie pewna myśl, czy jak zatrzymam się na stopie/warunkowej i wysadzę pasażera to złamię w ogóle jakiś przepis?
przez mp0011 » niedziela 16 lutego 2020, 15:38
przez Marcel2727 » niedziela 16 lutego 2020, 16:59
mp0011 napisał(a):...A jednocześnie za grzebanie lub rozmowę przez komórkę na czerwonym można dostać mandat...
przez Cyryl » niedziela 16 lutego 2020, 19:59
Marcel2727 napisał(a):...A tak poważniej to nikomu nie chce się tworzyć bardziej skomplikowanych przepisów...