A na tym rondzie można jechać z prawego w lewo? A jak można to dla czego?
http://img105.imagevenue.com/img.php?lo ... _ron_2.jpg
Trochę kanciaste to rondo jak na rondo :wink: No ale nikt też nie powiedział, że ma być okrągłe. :wink:
Ale chyba dość dobrze obrazuje jak powinno dobierać się pasy. Ale założę sie, że jak nie będzie strzałek to znajdą się i tacy, którzy z prawego skręcą w lewo.
A teraz coś przytoczę :wink:
Kiedy skręcamy w prawo lub jedziemy na wprost, możemy jechać pasem zewnętrznym. Jednak już przy skręcie w lewo i zawracaniu powinniśmy wjechać na pas wewnętrzny, przed opuszczeniem ronda zjechać na zewnętrzny i dopiero z niego opuścić skrzyżowanie. Nie jest to jednak zasada bezwzględna - trzymanie się pasa zewnętrznego nie jest wykroczeniem, natomiast znacznie komplikuje jazdę innym kierowcom.
Mamy więc okazję przyjrzeć się dokładnie błędom popełnianym przez kierowców. Możemy podzielić ich na dwie kategorie. Pierwsi to ci, którzy nie czują się zbyt pewnie. Ich technika i dynamika jazdy są zbyt słabe i nie radzą sobie z powrotem z wewnętrznego na zewnętrzny pas ruchu. A jest to trudna sztuka, bo na rondzie tzw. kąt martwy w lusterku jest większy niż podczas zwykłej jazdy. Często wymuszają pierwszeństwo i powodują kolizje. Mogę im poradzić, by starali się poruszać tylko pasem zewnętrznym. To, niestety, utrudnia jazdę innym, ale za to będzie bezpieczniejsze dla wszystkich. Druga grupa to kierowcy, którzy czują się zbyt pewnie. Za bardzo dynamicznie opuszczają wewnętrzny pas. Skupiają się na tym, by zdążyć przed pojazdami jadącymi pasem zewnętrznym i nie dość uważnie obserwują całą sytuację. Często w ostatniej chwili widzą pieszych na przejściu, gwałtownie hamują, a jadący pasem zewnętrznym uderzają w ich tył. W drastycznych przypadkach najeżdżają na pieszych. Tym radzę, by nie ufali rutynie i uważniej obserwowali ruch.
I to wszysko pisze naczelnik drogówki. Czyli przepisy niezbyt jasnio piszą jaki zajmować pas. Nie jest to dokładnie napisane i ludzie to różnie interpretują.Dlatego drogówka nie każe mandatem takich kierowców.
Ja jednak zgadzam się z Tobą Jiaacc do do wyboru pasa :wink: Tak się powinno jeździć.
Myślę, że nie ma takiego obowiązku, żeby pisać wszędzie :lol: Jak ktoś nie chce nie musi.scorpio napisał(a):I nie chce mi się rozwijać tej myśli, bo już tak jak Sławek mam dosyć rond na tym forum.
Jak ktoś chce to pisze i nie widzi w tym problemu :wink: