zakaz skrętu na parking

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

zakaz skrętu na parking

Postprzez jjaacc » poniedziałek 21 listopada 2005, 00:05

http://img41.imagevenue.com/img.php?loc ... kro123.jpg
Nie tak dawno temu moja znajoma przyjęła mandat. Jechała tak jak pojazd A i skręciła na parking do supermarketu. Jak myślicie czy powinna przyjąć taki mandat za nie zastosowanie się do znaku B-21?
Znak oznacza: „2. Zakazy wyrażone znakami B-21 i B-22 obowiązują na najbliższym skrzyżowaniu, z zastrzeżeniem ust. 3.”
Ale jeżeli na tym skrzyżowaniu nie ma możliwości skrętu w lewo, no bo faktycznie rzecz biorąc jest to parking, czyli pojazd A wyłącza się z ruchu. Gdyby wjazd na ten parking był wcześniej za znakiem, ale przed skrzyżowaniem to na pewno można skręcić. A tak to nie mam pojęcia. I jeszcze jedna wątpliwość czy pojazd B może skręcić w lewo. Bo dopiero na tym skrzyżowaniu istnieje możliwość skrętu. Co o tym sądzicie?
jjaacc

Postprzez miros » poniedziałek 21 listopada 2005, 01:34

ale ten wyjazd z parkingu jest razem ze skrzyowaniem, a zakaz skretu obowiazuje na najblizszym skrzyzowaniu. ja tu nie widze niczego zlego. mandat wedlug mnie sie nalezal.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez wiruswww » poniedziałek 21 listopada 2005, 10:29

a czy przypadkiem wjazd na parking nie jest z innej strony, to może być tylko wyjazd i wtedy wszystko by się zgadzało ze znakiem.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 21 listopada 2005, 10:45

wiruswww napisał(a):a czy przypadkiem wjazd na parking nie jest z innej strony, to może być tylko wyjazd i wtedy wszystko by się zgadzało ze znakiem.

Wszystko by się może i zgadzało, tylko że znak B-21 może zabraniać skrętu tylko i wyłącznie na skrzyżowaniu. I jest problem tego typu, że w sytuacji na rysunku z jednej strony jest to skrzyżowanie, ale z drugiej droga, w którą ten znak zabrania skręcać, do tego skrzyżowania jakby nie należy.
Niemniej jednak ja bym się chyba przychylił do zdania Mirosa - dlatego że niezależnie od tego, że ta droga po lewej to parking, to jednak manewr skrętu zostałby wykonany w obrębie skrzyżowania. A tego właśnie zabrania znak B-21. Kiedy mamy zakaz skrętu w lewo, to wcale nie znaczy, że na drodze, w którą nie można skręcić, stoi zakaz wjazdu albo zakaz ruchu. Czasami chodzi tylko o względy bezpieczeństwa, a jadąc z przeciwnego kierunku można tam skręcić (tak samo jak tu na rysunku).
No a pojazd B zdecydowanie może skręcić, bo to jest drugie skrzyżowanie, na którym B-21 już nie obowiązuje. A zresztą na lewym pasie jest namalowana strzałka P-8 w lewo.

Tak że moim zdaniem wszystko jest w porządku.
scorpio44

Postprzez ella » poniedziałek 21 listopada 2005, 12:34

Znak obowiązuje na najbliższym skrzyżowaniu. A to jest skrzyżowanie. Nie musi to być skrżyżowanie w formie +może to byc równie dobrze w formie I---
Dlatego nie można przejechac przez lewą linię przerywaną.
Natomiast ten znak na pewno nie dotyczy samochodu B. Tak są namalowane znaki poziome w postaci strzałek.
ella
Moderator

Postprzez kopan » wtorek 22 listopada 2005, 11:14

Takie oznakowanie to błąd w sztuce oznakowania.
Tam powinien stać znak nakazu C6.
Nakaz jazdy prosto lub w prawo.
A tak a pro po ktoś twierdził, że lub to może być jedno i drugie, jednocześnie w prawo i prosto.
Tutaj widać dokładnie co znaczy słowo lub.
kopan

Postprzez scorpio44 » wtorek 22 listopada 2005, 12:38

Gdyby stał znak C-6, to faktycznie nie byłoby żadnej dyskusji, bo oznakowanie byłoby na pewno właściwe. Niemniej jednak nadal potwierdzam to, co pisałem wyżej - moim zdaniem nie ma tu błędu w sztuce i znak B-21 może tu stać.
scorpio44

Postprzez jjaacc » środa 23 listopada 2005, 20:21

Finał był taki że znajoma poszła z mandatem do sekcji ruchu drogowego. Tam jej powiedzieli że nic nie wskóra i lepiej żeby zapłaciła niż robiła sobie problemy. Ale znak został zastąpiony po paru dniach nakazem jazdy w prosto lub prawo. Ja sądzę że dało by się to wygrać bo jak można było skręcić na skrzyżowaniu w lewo skoro nie było drogi w lewo.
jjaacc

Powrót do Sytuacje na drodze