PUNKTY KARNE

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

PUNKTY KARNE

Postprzez biwadlek » sobota 11 lutego 2017, 14:47

Witam was ;) Chciałbym zapytać czy weszło już to że jeżeli otrzymam w tym roku punkty karne nie wyzerują się? Tylko będzie trzeba odbyć jakiś kurs? Wczoraj niechcący wjechałem pod zakaz wjazdu i dostałem 5 pkt-ów stąd moje pytanie. Bo coś tam czytałem z takich nieoficjalnych stron. Z góry dziękuje wam za odpowiedź! POZDRAWIAM :)
biwadlek

Re: PUNKTY KARNE

Postprzez LeszkoII » sobota 11 lutego 2017, 19:26

Nie. Przepisy w tej materii zostały odwleczone do 4-tego czerwca 2018. Od tego okresu kończy się praktyka kasowania (max) 6 pkt. karnych w ramach odbytego kursu reedukacyjnego. Przekroczenie progu 24 punktów nie będzie też oznaczało dotychczasowo usankcjonowanego w prawie zatrzymania prawa jazdy. Natomiast przekroczenie ponowne tego limitu, w przeciągu 5 lat, będzie wiązało się z cofnięciem uprawnień na czas nieokreślony.
LeszkoII

Postprzez biwadlek » niedziela 12 lutego 2017, 00:23

LeszkoII napisał(a):Nie. Przepisy w tej materii zostały odwleczone do 4-tego czerwca 2018. Od tego okresu kończy się praktyka kasowania (max) 6 pkt. karnych w ramach odbytego kursu reedukacyjnego. Przekroczenie progu 24 punktów nie będzie też oznaczało dotychczasowo usankcjonowanego w prawie zatrzymania prawa jazdy. Natomiast przekroczenie ponowne tego limitu, w przeciągu 5 lat, będzie wiązało się z cofnięciem uprawnień na czas nieokreślony.

to dobrze dziekuje Ci bardzo, a słuchaj powiedz mi jeszcze punkty same się zerują czy mam gdzieś to zgłosić? troche lewy w tym jestem a tyle co sie naczytałem to juz głowa boli :)
biwadlek

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 13 lutego 2017, 09:18

biwadlek napisał(a):punkty same się zerują czy mam gdzieś to zgłosić?
Obecnie punkty kasują się cyklicznie. Tzn. jeżeli dziś "zarobię" 10 pkt., to niezależnie od kolejnych moich wpadek w przeciągu całego roku te 10 punktów wykasują się 14 lutego 2018 r. (pod warunkiem że w tym okresie nie przekroczę limitu, tj. nie uzyskam 25 i więcej pkt-ów).

Cały czas mówimy o tzw. punktach ostatecznych a nie punktach tymczasowych które wpisuje policjant po ujawnieniu wykroczenia bez prawomocnego rozstrzygnięcia (odmowa mandatu, wniosek do sądu, sprawa dyscyplinarna).

Możesz udać się na kurs reedukacyjny, który robią w WoRDach, w celu wyrugowania max. 6 punktów z ewidencji.
LeszkoII

Postprzez biwadlek » czwartek 16 lutego 2017, 22:23

dzieki serdeczne pzdr :)) !!
biwadlek

Powrót do Sytuacje na drodze