Skręcanie "manew wykonany nieprawidłowo".

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skręcanie "manew wykonany nieprawidłowo".

Postprzez CKon » piątek 10 lutego 2017, 17:22

Przed chwilą oblałem 2 raz B, cofanie, egzaminator na hamulec i koniec. Z tyłu ktoś wyjechał, jednak wcześniej jak w tytule. Jadę, zatrzymuję się na stopie i skręcam. Skręciłem, wszystko bezpiecznie, pewnie jak bym zawrócił, to znów by mnie wziął w to samo miejsce, tak ponoć jest, jak coś się robi źle raz, to powtórka, a jak kolejny raz to przerwanie, więc na jedno by wyszło.

Jest gdzieś jakiś zapis ZMUSZAJĄCY mnie ustawienia się po lewej, czy tam prawej stronie drogi jednokierunkowej przy skręcaniu? Dla mnie to jest zaskoczenie i chwilę po tym, jak jechałem zastanawiałem się o co chodzi. Jak dla mnie manewr wykonany prawidłowo, chodziło o skręcenie i to zostało wykonane, więc w czym problem? Tak samo jak uwagi na placu i w trakcie jazdy, również ze strony egzaminatora zbędne.
Prawo jazdy to jedna z tych rzeczy w życiu, bez której można się obejść.
CKon

Re: Skręcanie "manew wykonany nieprawidłowo".

Postprzez waw » piątek 10 lutego 2017, 22:00

CKon napisał(a):Jest gdzieś jakiś zapis ZMUSZAJĄCY mnie ustawienia się po lewej, czy tam prawej stronie drogi jednokierunkowej przy skręcaniu? Dla mnie to jest zaskoczenie i chwilę po tym, jak jechałem zastanawiałem się o co chodzi.

Piszesz bardzo chaotycznie, ale zdaje sie że chodzi o art. 22 pkt 2 PoRD.
waw

Postprzez CKon » piątek 10 lutego 2017, 22:07

O to chodzi, znalazłem już po tym jak dodałem wpis.
Prawo jazdy to jedna z tych rzeczy w życiu, bez której można się obejść.
CKon

Postprzez eragon » niedziela 12 lutego 2017, 17:34

Dopiero po 2. porażce się dowiedziałeś?? A przez całe szkolenie gdzie byłeś?? Instruktor na pewno tego uczył, czy nie?
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez Cyryl » niedziela 12 lutego 2017, 20:36

eragon napisał(a):...Instruktor na pewno tego uczył, czy nie?

to na pewno było na teorii. trudno, aby zamiast uczenia jeździć, instruktor w czasie jazdy "przerabiał" cały kodeks. poza tym nic nie zwalnia z wkładu pracy własnej, której tu nie było. jeżeli naszego autora stać, żeby za każdy artykuł płacić niezdanym egzaminem (kasa i czas), to kto bogatemu zabroni?

miałem taką kursantkę, która nie była na żadnym wykładzie i według niej, ponieważ płaci za kurs, instruktor powinien jej tłumaczyć wszystkie przepisy. z tym że, gdy tłumaczy to ją dekoncentruje, gdy nie tłumaczy ona nie wie. rozstaliśmy się po pierwszym spotkaniu.
Cyryl

Postprzez waw » niedziela 12 lutego 2017, 23:01

Cyryl napisał(a):to na pewno było na teorii. trudno, aby zamiast uczenia jeździć, instruktor w czasie jazdy "przerabiał" cały kodeks. poza tym nic nie zwalnia z wkładu pracy własnej, której tu nie było. jeżeli naszego autora stać, żeby za każdy artykuł płacić niezdanym egzaminem (kasa i czas), to kto bogatemu zabroni?

Mnie jakoś trudno uwierzyć, że instruktor w przeciągu obowiązkowych 30 godzin ani razu nie pojechał z kursantem na jakąś uliczkę jednokierunkową i nigdzie tam nie skręcał w lewo.
waw

Powrót do Sytuacje na drodze