Pierwszeństwo, POMÓŻCIE!

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo, POMÓŻCIE!

Postprzez LTM » czwartek 02 lutego 2017, 15:09

Witam.

Mam kilka pytań i bardzo proszę o pomoc.

Obrazek
1.
Czy PODCZAS JAZDY Z EGZAMINATOREM na skrzyżowaniu o wyznaczonych dwóch pasach ruchu wokół wyspy, mając jechać prosto lub skręcić w prawo. Czy mogę zająć swój prawy pas ruchu podczas gdy lewym porusza się już pojazd? Czy mam ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom, niezależnie od zajmowanego pasa ruchu?

2.
To samo pytanie tyle że co zrobić w przypadku gdy jest to skrzyżowanie o NIEwyznaczonych dwóch pasach ruchu wokół wyspy?

Obrazek
3.
Chcąc jechać w lewo albo zawrócić (jak wskazuje niebieska strzałka). Czy mogę wjechać na lewy pas ruchu którym chcę jechać, podczas gdy środkowym/prawym pasem porusza się już pojazd? Czy mam ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom, niezależnie od pasa ruchu który zajmują?

4.
To samo pytanie tyle że, co w przypadku NIEwyznaczonych pasów ruchu?

5.
Jeśli przy pytaniu 3/4 mogę jechać lewym, to czy mogę też wjechać na lewy pas i kontynuować jazdę nim do możliwości zmiany pasa na prawy? (Oczywiście droga jednokierunkowa)
LTM

Re: Pierwszeństwo, POMÓŻCIE!

Postprzez JAKUB » czwartek 02 lutego 2017, 23:53

Pytaj swojego instruktora.
Tu zaraz, przejdziesz "burzę mózgu".
JAKUB

Postprzez sankila » piątek 03 lutego 2017, 00:43

LTM napisał(a):1. Czy PODCZAS JAZDY Z EGZAMINATOREM na skrzyżowaniu o wyznaczonych dwóch pasach ruchu wokół wyspy, mając jechać prosto lub skręcić w prawo. Czy mogę zająć swój prawy pas ruchu podczas gdy lewym porusza się już pojazd?
2.To samo pytanie tyle że co zrobić w przypadku gdy jest to skrzyżowanie o NIEwyznaczonych dwóch pasach ruchu wokół wyspy?
3. Chcąc jechać w lewo albo zawrócić (jak wskazuje niebieska strzałka). Czy mogę wjechać na lewy pas ruchu którym chcę jechać, podczas gdy środkowym/prawym pasem porusza się już pojazd?
4. To samo pytanie tyle że, co w przypadku NIEwyznaczonych pasów ruchu?
5. Jeśli przy pytaniu 3/4 mogę jechać lewym, to czy mogę też wjechać na lewy pas i kontynuować jazdę nim do możliwości zmiany pasa na prawy? (Oczywiście droga jednokierunkowa)
Ad. 1 - 4 : Możesz, tylko zachowaj ostrożność - zwłaszcza przy pasach niewyznaczonych. Wszystkie manewry są poprawne.
5 - możesz wjechać na wewnętrzny pas, jeśli nie zostaniesz na nim zablokowany (musisz zdążyć ze zmianą pasa przed ciągłą, żebyś nie musiał się na nim zatrzymać). Gdyby się okazało, że na prawym pasie auta jadą jeden za drugim - lepiej wjedź od razu na prawy i tam czekaj przy wlocie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez LTM » piątek 03 lutego 2017, 18:22

@sankila
Dzięki wielkie za ten komentarz! Na pewno się przyda, JEŚLI uda się zdać...

@JAKUB
No właśnie chodzi o to że, mój instruktor kazał mi ustąpić pierwszeństwa wszystkim.
Poszedłem na egzamin, to mnie egzaminator oblał (2 te same błędy) że nie jadę swoim prawym pasem ruchu a jest wolny (wstawione zdjęcia są z ulic Zamościa, odpowiednio pierwszy błąd i drugi.).
Byłem dziś w innej szkole (bo kolejny egzamin 7 luty), to mi instruktorka nie potrafiła wyjaśnić czy ja mogę jechać jak lewy/środkowy pas jest zajęty (te same pytania co w temacie). Mówiła że wykonując taki manewr wpisuje się w "zasadę ograniczonego zaufania" i tym samym najpewniej wymuszę (czyli egzaminator hamuje i odwozi mnie do WORD za 150zł)".
Pokazałem jej ten arkusz egzaminacyjny i pojechaliśmy KILKA RAZY tą samą trasą co z egzaminatorem. Na trasie zachowałem się tak jak byłem wcześniej uczony a ona że nie popełniam wpisanych błędów i przejeżdżam to poprawnie! (TO CZEMU MNIE OBLAŁ???)
Wychodzi DOSŁOWNIE na to że, instruktorzy jedno a egzaminator drugie.
Szlak człowieka może trafić. Za chwilę egzamin a ja normalnie, pojęcia nie mam jak mam się tam poruszać żeby zdać ten egzamin...
LTM

Powrót do Sytuacje na drodze